76

Odp: Iomega iConnect jako router

odkopię troche temat bo od poniedziałku zaczynam zabawe z Iomega i OpenWrt. Posiadam kabel RS232 na PL2303. Pytanie może troche laiczne ale jak mam go podłączyć do Iomegi. W/g opisu Cezarego wynika że potrzebne są piny RX,TX, GND, VCC. Z kabelka który mam moge wyciągnąć tylko RX, TX, GND, a skąd mam wziąść VCC i jeszcze 3,3V ? Czy wystarczy że wezme sobie je z tego kabla z zasilania USB i zmniejsze je do 3,3V?
A jak wygląda aktualnie wsparcie dla Iomegi? Są jakieś aktualizacje?

77

Bez vcc. vcc nigdy nie podłączaj.

Aktualne źródła dla iconnecta ma na http://downloads.openwrt.org/. Wsparcie jest od zawsze.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

78

Cezary mam gorącą prośbę. Mógłbyś zaktualizować u siebie w repo obrazy dla iconnecta??

79

Nie posiadam już iconnecta. Więc dopóki nie dostanę w swoje ręce jakiegoś żeby sprawdzić czy działa obraz - nie, nie mogę tego zrobić.

80

ok więc narazie spróbuje z tym co jest. Mam kilka laicznych pytań co do HOWTO instalacji OpenWrt na Iconnect.
Jak mam sprawdzić zmienne środowiskowe ?? gdzie je sprawdzić?

4. Upewniamy się, że mamy ustawione zmienne środowiskowe:
- arcNumber na 1682
- mainlineLinux na yes

i jeszcze nie rozumiem kwestii bootloadera...

w bootloaderze należy wpisać polecenia:

czyli co mam zalogować sie do Iconnecta przez ssh np putty i wpisac te polecenie z HOWTO?? a jakie są jego orygianalne dane do logowania ?

81

printenv chyba. Musisz się podpiąć kabelkiem szeregowym. Bootloader nie ma żadnego ssh.

82

mam pytanie co do połączenia szeregowego. Użyłem do tego celu przejściówki USB-rs232 na układzie Prolific PL2303 i programu Bray Terminal, bo przez putty miałem wrażenie że w ogóle sie nie łącze.
Czy po połączeniu terminalem bootloader Iconnecta powinien mi coś pokazać? tzn dane do logowania czy info o systemie tak jak jest w poradniku http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=1219 ?
Poniżej zrzut ekranu co widze w programie terminal. Niby jest connected ale nic sie nie wyświetla, czyli co mam mu od razu wysyłać polecenia?
http://img823.imageshack.us/img823/9342/termial.jpg
No i tutaj też nasuwa mi sie drugie pytanie jak sprawdzić czy moja przejściówka jest w standardzie ttl?

83

A ta przejściówka jest zwykłym RS232c czy ma konwerter na 0-3.3v? Bo inaczej nie zadziała.

84

z wyglądu dokładnie coś takiego http://allegro.pl/przejsciowka-kabel-us … 07163.html
wiec wnioskuje ze zwykły rs232c. Jak najprosciej go przerobić na 3,3V?

85

Ciekawe czy rsa w iconnecie nie spaliłeś. Dodać konwerter +- 12v na 0-3.3v (zrobiony na max232 lub kupiony na allegro). Choć pewnie taniej wyjdzie kupić gotowca na usb.

86

oby nie... niby w tej przejściówce jest już oprócz pl2303 wrzucony max, bo przed chwila do niej zaglądałem. Znalazłem nawet przykład http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=830 gdzie podałeś jak zrobić to na tym max 232, ale jutro przekopie szafe bo gdzies chyba miałem jakiś kabelek od nokii smile teraz tylko najważniejsze żeby ten rs w iconnect był ok sad na początku nawet pomyliły mi się rx z tx, bo myslałem że w poradniku tx to tx kabla a to jednak był Iconnecta.

87

ok kabelek CA-42 pomógł smile no i teraz się zaczyna... już na początku w terminalu, bootloaderze nie rozpoznaje mi poleceń setenv...

root@Kamil:/# setenv mainlineLinux yes
-sh: setenv: command not found
root@Kamil:/# setenv mainlineLinux yes
root@Kamil:/# setenv arcNumber 1682

co robie nie tak?

88

Ale to już masz system za logowany - masz przerwać proces bootowania (Autoboot in x seconds...)
Znak zachęty ma wyglądać mniej więcej tak:
MArvell>>

89

przerwać po włączeniu zasilania przyciskiem np reset??

90

nie, masz w trakcie bootowania gdy widzisz na ekranie "Autoboot in x seconds..." wcisnąć jakiś klawisz na klawiaturze komputera - wtedy powinienes zobaczyć znak zachęty MArvella

91

ok dzięki za podpowiedzi smile pierwszy raz bawie sie z bootloaderem. Mam jeszcze pytanie co pisania poleceń. Bo już 3 raz podchodze do tego i za każdym razem w którymś momencie putty mi sie zacina i nie moge pisać dalej ani cofać tego co napisałem. 

Cezary napisał/a:

Jeżeli ktoś ma problem z łamaniem linii to wszystkie polecenia są zapisane w pliku

czyli co można przesłać wszystkie polecenia bezpośrednio z pliku bez ich wpisywania?? jak to zrobić w putty lub może ktoś wie w tym programie terminal co wyżej dałem screena

92

Skopiować do schowka i wkleić przyciskiem myszy? Tyle że raczej szukaj problemów dlaczego putty się zacina, bo nie ma prawa tego robić.

93

ok część poleceń wkleiłem i poszły ale nie do końca..

Marvell>> run update_image
Usage:
tftpboot- boot image via network using TFTP protocol

NAND erase: device 0 offset 0x100000, size 0x200000
Erasing at 0x2e0000 -- 100% complete.
OK
Usage:
nand                   - NAND sub-system

Marvell>> run load_firmware
## Error: "load_firmware" not defined
Marvell>>

94

No nie poszły...

95

ok teraz poszły tylko jeszcze jeden problem...

Bad Magic Number

no i później nie działa komenda do skryptu do instalacji install2ubi

Marvell>> run load_firmware
Using egiga0 device
TFTP from server 192.168.1.100; our IP address is 192.168.1.1
Filename 'openwrt-kirkwood-Iconnect-squashfs.uimg'.
Load address: 0x2000000
Loading: T T T T T T T T T T
Retry count exceeded; starting again
## Booting image at 02000000 ...
Bad Magic Number
Marvell>> install2ubi
Unknown command 'install2ubi' - try 'help'
Marvell>>

96

Filename 'openwrt-kirkwood-Iconnect-squashfs.uimg'.
Load address: 0x2000000
Loading: T T T T T T T T T T
Retry count exceeded; starting again

Nie masz serwera tftpd lub on nie odpowiada. Te dalsze polecenia są już bez sensu, bo przecież nie załadowałeś mu pliku.

97

install2ubi wykonujesz już na działającym systemie. czasem się zdarza, że zmienne bootloadera się w jakiś sposób nie ładują. Ja mam również problem z tym, że zawiesza mi się kabel szeregowy, więc może istnieje jakaś korelacja? a Czemu w ogóle instalujesz wersję Cezarego (bez urazy smile - ona jest z marca.

Bad magic number oznacza, że prawdopodobnie masz zły arcNumber ustawiony - ma być 1682, musisz wpisać
setenv arcNumber 1682
saveenv
reset

98 (edytowany przez kamillo 2012-09-06 15:58:46)

no własnie jest... tak mam skonfigurowanego kompa i do tfpd wskazałem ścieżke do plików z obrazami http://img827.imageshack.us/img827/1103/tfpd.jpg

99

Może i jest, ale iconnect nie widzi tego serwera. PS. a kartę ma gigabitową? Bo na fast iconnect zwykle nie chciał się połączyć.

100

szupek napisał/a:

a Czemu w ogóle instalujesz wersję Cezarego (bez urazy  - ona jest z marca.

hmm a jest jakaś nowsza wersja skompilowana? bo nie bawiłem się jeszcze z kompilacją więc ze samymi źródłami na chwile obecna niewiele zdziałam.