Temat: Brak komunikacji z tp linkiem wr1043nd

Witam ! Ostatnio wymyśliłem sobie ze wykorzytam router jako reperater do wifi czy jakoś tak to sie nazywało, zreszta nieważne. Router miał wgrany open wrt gargoyle No i grzebalem w tej konfiguracji poustawialem tak z grubsza pola z adresami ktore trzeba było tam uzupelnic wybrałem sieć wifi która ma wzmocnić zaznaczylem żeby wan był kolejnym portem LAN ale zapomniałem zaznaczyć żeby rozglaszal sieć wifi, po tym router padł. Dhcp nie daje adresu po kablu, gdy próbuje wpisać go ręcznie w tcp/ip łączy sie z routerem ale w dalszym ciagu nie da sie wejść na konfiguracje routera, pingowanie 192.168.1.1 daje radę zrobić, puty wywala błąd timeout, winscp tak samo nie może sie polaczyc a guzik reset nie dziala. Została mi tylko komunikacja przez rs-a ? Kablek już zamowiony ale przyjdzie pewnie w przyszłym tygodniu, od kumpla zalatwilem jakis Kablek od starego sagema na układzie ark3116s, puty połączył ale wyskoczyly same krzaki totalnie same nie było żadnej linijki co by wyglądała normalnie, podejrzewam ze ten kabel sie nie nadaje bo ma pomiędzy rx tx okolo 3.13 V a miedzy vcc a rx albo tx sam już nie pamietam około 5, więc pewnie z tego powodu nie mogą sie zrozumieć. Może jest jeszcze jakis sposób żeby go wybudzić z narkozy ? Albo żeby ten kabelek przerobic ?

2 (edytowany przez zdzichu6969 2012-08-24 22:51:09)

Odp: Brak komunikacji z tp linkiem wr1043nd

Dołóż rezystor 100OM do lini rx i tx. nie wiem czy pomoże ale zdaje sie że może

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

3

@golab35: najpierw tryb failsafe trzeba było sprawdzić (opisany na eko.one.pl).

Kabel musi reagować na 0-3.3v, w takich napięciach pracuje router. Dla 1043 nie trzeba było dawać rezystorów; krzaczki raczej sugerują albą złą prędkość albo po prostu złe lutowanie (lub uszkodzenie kabla smile).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Mam dokładnie to samo od wczoraj. Też grzebałem w konfiguracji repeatera i teraz jest coś nie tak.
Ping w trybie failsafe raz odpowiada a raz nie. Czasem załapie telnet ale wtedy "putty" jest jakby zawieszone i nic nie mogę wpisać.
Możliwe jest uszkodzenie routera przez częste odłączanie go od zasilania? Router to TL-WR1043ND

5

Telnet nie działa bo w gargoyle jest hasło ustawione, więc się nie wbijesz na niego. Jedynie w failsafe zadziała.

6

Oczywiście miałem na myśli telnet w trybie failsafe. Tam nie miała być kropka pomiędzy zdaniami a przecinek.

7

Sprawdź ten failsafe. Jak się da Ci dostać to firstboot zrób. Jak nie to czeka Cię kabelek szeregowy.

8 (edytowany przez sqbi 2012-08-25 08:07:28)

Udało się właśnie uruchomić telnet tylko... myślałem że znowu się zawiesił i chciałem skopiować to co mi wyświetlił w putty, Tylko że ctrl+c przerywa polecenie chyba? Wyglądało to tak:

root@(none):/$ firstboot
Unlocking rootfs_data ...
Erasing rootfs_data ...
root@(none):/$

Nie zrobiłem ctrl+c po tym jak to się pojawiło a wcześniej gdy dosłownie nic się nie działo po wpisaniu "firstboot" i zatwierdzeniu.
Po normalnym uruchomieniu routera DHCP działa ale nie pinguje na 192.168.1.1

9

Po zrobieniu tego całkowicie wyczyściłeś konfigurację, więc masz taki stan jak po fleshowaniu.

10

Ale to było poprawnie wykonane polecenie? Nie przerwałem go? Czyli jeżeli po tym nadal nie mam kontaktu z routerem (logowanie do panelu, ping) tzn że uwalony jest?
To prawda że w serwisie TpLinka nie sprawdzają co jest w środku tylko z reguły dają nowy?

11

Serwis z reguły nie bawi się w to, nieopłacalne to dla niego.

Nie przerwałeś. Zresztą możesz to zrobić jeszcze raz.

12

Okazało się że coś moja sieciówka w laptopie (win 7) nie śmiga dobrze... nie wiem o co chodzi. Podłączyłem router do netbooka z windows xp, jakoś zalogowałem się przez panel. Wgrałem nowego Gargulca i pięknie działa mi wszystko. Uff a tak się bałem że router padł.
Dzięki za pomoc!

13

smile

14

pomógł failsafe mode wink dzięki chłopaki;)