1

Temat: Reanimacja Tp linka 1043 nd ...

Witam wszystkich użytkowników tego forum.Znalazłem te forum ponieważ szukałem opisu reanimacji w necie, ale ponieważ nic nie kumam z tego,chciałbym poprosić kogoś o pomoc kto ma czas i pojecie.
Więc od początku : Poprosił mnie kolega o zmianę oprogramowania w jego TP linku 1043 nd, ponieważ ja mam też tp linka tylko inny model (941ND) i wgrane dd-wrt.On też miał wgrane dd-wrt a chciał żeby wrócić na orginalny soft z tp linka.Przy zmianie softu na dd-wrt,wyczytałem że powrót do orginalnego softu jest bardzo prosty,wię się zdecydowałem mu pomóc.No i tu zaczeły się schody ,ponieważ orginalne oprogramowanie z tego tp linka 1043nd,wogóle nie chciało mi się wgrać co chwila wyskakiwał komunikat o nieudanej próbie aktualizacji.Poszukałem na forum  i znalazłem opis jak to wgrać ( http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=3873 ) Zrobiłem to według krótkiego opisu Cezarego:
1. ściągnij oryginalny soft ze strony tp-linka
2. zmień jego nazwę na code.bin
3. Ściągnij winscp i putty
4. uruchom winscp, podając login root, hasło takie jak ustawiłeś w gui i ip routera (192.168.1.1). Protokół koniecznie wybierz scp (nie ftp!)
5. Przekopiuj z dysku plik code.bin do katalogu /tmp na routerze (żeby nie było zaraz "jak" - jak w total comanderze)
6. wyłącz winscp, uruchom putty, zaloguj się do routera przez ssh (dane j/w)
7. wpisz mtd -e linux -r write /tmp/code.bin linux

No i wszystko by było OK tylko teraz TP link nie reaguje tzn. pali się dioda PWR i Z kabla LAN tam gdzie jestem podpięty i nic więcej,więc coś nie poszło tak jak trzeba,gdzieś popełniłem błąd,trudno teraz nie ma odwrotu.
Prosiłbym kogoś kto ma trochę czasu i umiejętności(ja takich nie posiadam) o pomocy w reanimacji tego routerka.
Wiem że idzie go ożywić ale niestety ja tego już nie umiem .
Znalazłem taki opis w sieci jak to zrobić ale niestety ja nie mam takich narzędzi do tego i też zdolności manualnych ,które są potrzebne przy takiej elektronice.
Tu jest ten link z ożywieniem TP linka 1043nd:
http://dar3kg.blogspot.com/2010/06/napr … 043nd.html
Jeśli znalazł by się ktoś taki do pomocy w reanimacji tego Tp linka (oczywiście nie za darmo) prosiłbym o kontakt:
krissr@wp.pl
gg:1253042
                    Pozdrawiam krissr

2

Odp: Reanimacja Tp linka 1043 nd ...

Jeżeli nie działa failsafe (opisane na eko.one.pl) to zostaje tylko kabel szeregowy. Możesz go wysłać do mnie, mogę Ci odpłatnie reanimować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Witam nie ogarniam jak można popsuć zmianę softu ? i to według opisu,poradnika ? no cóż zostaję ci tylko kabel szeregowy lub kabel od nokii CA-42. Lub kuno na allegro programatora tu masz link http://allegro.pl/programator-avr-prog- … 57563.html Pozdrawiam.

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

4

marczelo powiem ci tak,w życiu programowałem wiele różnych rzeczy począwszy od dekoderów satelitarnych,Nawigacje,nawet się swojego czasu programowało karty C+(tzw.szachownice jeśli kojarzysz)dlatego sam zachodzę w głowę jak mogło mi się to przydażyć,niestety kiedyś to musi być ten pierwszy raz,szkoda tylko że to trafiło na ten router,ale nikt nie jest nieomylny.Dobrze że są tacy ludzie jak Cezary,którzy chętnie pomagają i dzielą się swoją wiedzą.Dzięki za namiary na ten programator,ale skorzystam z pomocy Cezarego,który mam nadzieję ze się odezwie do mnie po przeczytaniu e-maila ktorego wyslałem do niego.Pozdrawiam

5

Witam no to jakąś wiedzę masz ja natomiast przerabiam również parę że czy podobnie jak ty ale nie ukrywam mi też Cezary na początku pomagał, ale resztę trzeba samemu się uczyć i chociaż. Cezary ma wiedzę o routerach nie mała jak widzę i myślę ze nie raz mi jeszcze może pomóc ale wracając, do tematu ten programator z niego postawisz router  i z kabla od nokii ale tych kabli jest pełno u nas, wiec trzeba mieć farta by trafić na odpowiedni kabel też pasuję DKU -5 i Forever USB ale też trzeba trafić. Kiedyś pisałem czytajcie porady tu na forum jest dobrze wszystko opisane. obrazy od Cezarego są ok sam sprawdzałem parę na koniec powiem tak masz rację wyślij ten ruter do Cezarego on na pewno ci go postawi skoro masz lub boisz się samemu to zrobić życzę oby ten ruter ożył   pozdrawiam.

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

6

No raz jeszcze ja taka mała rada dla wszystkich zmieniających w swoich routerach update, jeśli nie jesteś pewna pewny jak to wszystko robić  mino ze są ładnie opisane porady to lepiej nic nie ruszać bo może tak być potem ze nie odpali to na tyle pozdrawiam.

7 (edytowany przez kogut 2012-08-21 06:14:31)

Witam
mam takie coś po podpięciu kabla:
"
U-Boot 1.1.4 (Aug  4 2010 - 20:06:51)

AP83 (ar9100) U-boot 0.0.11
DRAM:
sri
4 MB
"
i nic się nie dzieje, co padło albo robie żle?
pisać się nie da

Może ktoś miał taki przypadek ?
Czy pomoże wymiana pamięci ?

8

Ram 4MB? No coś na prawdę Ci się sypło...

9

Witam, temat stary ale jary hehehe. Mam problem z moim Tp Linkiem 1043nd - oczywiście również jakimś cudem nie poszła mi aktualizacja softu.. Zaopatrzyłem się w przejściówkę z USB na rs232, dokładnie takie cudo: http://www.manhattan-products.com/usb-t … -converter , jest na chipsecie Prolific PL2303. Próbowałem wg opisu: http://dar3kg.blogspot.com/2010/06/napr … 043nd.html i nicholery nie chce się skomunikować. Kabelki są podłączone w odpowiednie miejsca do routera czyli Rx Tx i GND i.. po podłączeniu zasilania nie zapala się ani jedna dioda na routerze i putty nie reaguje, nie czyta nic. Myślałem że coś źle podpiąłem itd.. no ale nie idzie się pomylić - w necie pełno opisów złącz RS232. Sprawdziłem napięcia między GND a RxD i GnD i TxD i wyszło mi coś takiego: Między GND a RxD = 0V, między GND a TxD = 6,37V sad. ma ktoś może jakiś pomysł bo nie mam pojęcia jak sprawdzić żeby to zadziałało sad. Wielkie dzięki za pomoc! Pozdrawiam smile.

10

Doczytaj, masz zły adapter. I módl się, żeby nie okazało się, że popaliłeś GPIO od UARTa.

11

Ok... dzięki za odp.. zobaczymy. Myślę że się nic nie zjarało.. bo router uruchamia się jak się uruchamiał.. ale poczekam aż dotrze do mnie CA-42 i dam znać co i jak.

12

Nie kupuj ca-42 tylko gotowy adapter na usb, za grosze na allegro to kupisz.

13 (edytowany przez szymm 2014-10-04 10:34:25)

Ehh już za późno... zalicytowałem.. z tymi adapterami to też różnie bywa. A CA-42 niby na 100% zadziała.. Gotowe adaptery też są na tym samym chipsecie - co ten manhattan - a inne nie są opisane. Więc loteria.

14

szymm napisał/a:

Myślę że się nic nie zjarało.. bo router uruchamia się jak się uruchamiał..

Router ze spalonymi GPIO od UARTa będzie się uruchamiał...

szymm napisał/a:

Ehh już za późno... zalicytowałem.. z tymi adapterami to też różnie bywa. A CA-42 niby na 100% zadziała.. Gotowe adaptery też są na tym samym chipsecie - co ten manhattan - a inne nie są opisane. Więc loteria.

Po co sobie utrudniasz życie? Masz gotowe, dedykowane adaptery USB-UART w cenie, w okolicach 15 PLN, na przykład na układzie CP2102.

15 (edytowany przez szymm 2014-10-07 16:08:24)

Ano masz rację... szkoda że dopiero teraz się o tym dowiedziałem.. z aukcji już nie mogę się wycofać.. Dzięki za poradę, odezwę się czy uratowałem klamota..

Witam ponownie, otóż poszedłem za rada i zaopatrzyłem się w coś takiego: http://allegro.pl/konwerter-przejsciowk … 38961.html - podłączyłem tak jak w opisie GND Rx Tx - sprawdziłem ustawienia PuTTY i portu - prędkość 115200 - podłączam zasilanie routera, klikam open w PuTTY i... nic. Nic się nie czyta. Zapala się jedna zielona dioda w routerze, potem zaczynają migać wszystkie na raz - na konwerterze zapala się jedna dioda niebieska i to wszystko. Poprzednio jak podłączałem ten inny konwerter - router się nie uruchamiał - nie migały diody po podłączeniu zasilania. Teraz migają ale pozatym nic się nie dzieje.. Może ktoś coś podpowiedzieć? Nie chce mi się wierzyć że coś wcześniej sfajczyłem...

16

Dobra okazało się że mam źle skonfigurowany putty - był błąd w opisie, teraz otwiera mi się konsola -zielony kursor i.. tyle nic nie odczytuje. Na konwerterze miga sobie niebieska dioda. W routerku jak migały tak migają.. Ma ktoś może jakiś pomysł ?

17

Połącz rx z tx kabla i sprawdź czy widzisz to co wpiszesz w konsoli w putty.

18 (edytowany przez szymm 2014-10-07 21:42:06)

Tak jest - widać co piszę po połączeniu Rx z Tx. Dodam jeszcze że miernikiem sprawdzałem czy nie mam zimnych lutów. Wszystko niby jest ok.

19

Nie zamieniłes czasami tx z rx na routerze?

20 (edytowany przez szymm 2014-10-07 21:55:35)

No właśnie nie zamieniłem.. wg opisu oczywiście.. i opisu styków w konwerterze - właśnie je zamieniłem (natchnął mnie pepe2k) i pojawił się upragniony log wink:

U-Boot 1.1.4 (Aug  4 2010 - 20:06:51)

AP83 (ar9100) U-boot 0.0.11
DRAM:
sri
32 MB
id read 0x100000ff
flash size 8MB, sector count = 128
Flash:  8 MB
Using default environment

In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   ag7100_enet_initialize...
No valid address in Flash. Using fixed address
: cfg1 0xf cfg2 0x7114
eth0: 00:03:7f:09:0b:ad
eth0 up
eth0
Autobooting in 1 seconds## Booting image at bf020000 ...
   Uncompressing Kernel Image ... Error: Bad gzipped data
GUNZIP ERROR - must RESET board to recover

21

Więc przerwij bootloader teraz i jedziesz dalej.

22

Ok własnie to robię - pepe2k podesłał mi linka z Twoim opisem.. zaraz się odezwę co natworzyłem wink

23

Ok, udało się:

BusyBox v1.15.3 (2010-04-06 03:14:11 CEST) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.

_______                     ________        __
|       |.-----.-----.-----.|  |  |  |.----.|  |_
|   -   ||  _  |  -__|     ||  |  |  ||   _||   _|
|_______||   __|_____|__|__||________||__|  |____|
          |__| W I R E L E S S   F R E E D O M
Backfire (10.03, r20728) --------------------------
  * 1/3 shot Kahlua    In a shot glass, layer Kahlua
  * 1/3 shot Bailey's  on the bottom, then Bailey's,
  * 1/3 shot Vodka     then Vodka.
---------------------------------------------------
root@OpenWrt:/#

Tylko skąd wytrzasnąć oryginalny firmware bez boot, na stronie producenta nie ma hmm..

24

Aleś starocia wgrał... a OFW bez boota znajdziesz też u Cezarego, bo Cezary ma wszystko:
http://dl.eko.one.pl/orig/tl-wr1043ndv1/

25

Haha no taki mi się trafił - ok poradziłem sobie już, wszystko gra - routerek śmiga smile. Bardzo dziękuję za pomoc smile.