Temat: Reanimacja Tp linka 1043 nd ...
Witam wszystkich użytkowników tego forum.Znalazłem te forum ponieważ szukałem opisu reanimacji w necie, ale ponieważ nic nie kumam z tego,chciałbym poprosić kogoś o pomoc kto ma czas i pojecie.
Więc od początku : Poprosił mnie kolega o zmianę oprogramowania w jego TP linku 1043 nd, ponieważ ja mam też tp linka tylko inny model (941ND) i wgrane dd-wrt.On też miał wgrane dd-wrt a chciał żeby wrócić na orginalny soft z tp linka.Przy zmianie softu na dd-wrt,wyczytałem że powrót do orginalnego softu jest bardzo prosty,wię się zdecydowałem mu pomóc.No i tu zaczeły się schody ,ponieważ orginalne oprogramowanie z tego tp linka 1043nd,wogóle nie chciało mi się wgrać co chwila wyskakiwał komunikat o nieudanej próbie aktualizacji.Poszukałem na forum i znalazłem opis jak to wgrać ( http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=3873 ) Zrobiłem to według krótkiego opisu Cezarego:
1. ściągnij oryginalny soft ze strony tp-linka
2. zmień jego nazwę na code.bin
3. Ściągnij winscp i putty
4. uruchom winscp, podając login root, hasło takie jak ustawiłeś w gui i ip routera (192.168.1.1). Protokół koniecznie wybierz scp (nie ftp!)
5. Przekopiuj z dysku plik code.bin do katalogu /tmp na routerze (żeby nie było zaraz "jak" - jak w total comanderze)
6. wyłącz winscp, uruchom putty, zaloguj się do routera przez ssh (dane j/w)
7. wpisz mtd -e linux -r write /tmp/code.bin linux
No i wszystko by było OK tylko teraz TP link nie reaguje tzn. pali się dioda PWR i Z kabla LAN tam gdzie jestem podpięty i nic więcej,więc coś nie poszło tak jak trzeba,gdzieś popełniłem błąd,trudno teraz nie ma odwrotu.
Prosiłbym kogoś kto ma trochę czasu i umiejętności(ja takich nie posiadam) o pomocy w reanimacji tego routerka.
Wiem że idzie go ożywić ale niestety ja tego już nie umiem .
Znalazłem taki opis w sieci jak to zrobić ale niestety ja nie mam takich narzędzi do tego i też zdolności manualnych ,które są potrzebne przy takiej elektronice.
Tu jest ten link z ożywieniem TP linka 1043nd:
http://dar3kg.blogspot.com/2010/06/napr … 043nd.html
Jeśli znalazł by się ktoś taki do pomocy w reanimacji tego Tp linka (oczywiście nie za darmo) prosiłbym o kontakt:
krissr@wp.pl
gg:1253042
Pozdrawiam krissr