1 (edytowany przez namado 2012-06-05 12:22:41)

Temat: extroot, ext2 vs ext3 vs ext4

Witam smile

TL-WR1043Nd
e2fsprogs - w kompilowany (z tego co mi wiadomo).

pyt 1. (fstab)
Jak sprawdzić czy opcja enabled_fsck rzeczywiście sprawdza montowany zasób (i czy ta funkcja działa), (czy będzie info w dmesg lub logread?) (teraz nie mam możliwości sprawdzić - a od tego zależy jaki system plików wybiorę)

pyt 2. (fstab)
śledziłem start systemu i nie jestem wstanie znaleźć miejsca gdzie jest uruchamiania w/w funkcja (enabled_fsck), utknąłem tam gdzie ładowane są wszystkie funkcje uci (zupełny brak doświadczenia z tym "narzędziem") - może ktoś wie i powie i zaoszczędzi mi czasu smile smile

pyt 3.
co polecacie ext2 czy ext3 czy ext4 na extroot -- wiem czym się różnią (poziom wiedzy Wikipedii, doświadczenia z ext2 i ext3), wydajność powinna być taka sama, wydawało mi się, że ext2 + z automatu fsck przy starcie routera będzie optymalnym wyborem, ale właśnie taka konfiguracja mi się rozsypała i po naprawie systemu plików (niestety z ręki), napewno zgubił dane w pliku passwd (to akurat łatwo odzyskałem z kopii) ale czy coś więcej??

pyt 4.
w którym miejscu (w plikach konfiguracyjnych) jest przejście na extroot (to zapewne jest to samo pytanie co nr 2, ale ...)

Przy okazji dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do rozwoju w/w oprogramowania - gratuluję. Naprawdę dobra robota.

NETGEAR WNDR4300

2

Odp: extroot, ext2 vs ext3 vs ext4

1. w logread jest zwykle info, że nastąpiło skanowanie systemu plików
2. w /etc/hotplug.d/block sobie zobacz
3. a nośnik magnetyczny czy nie? Jeżeli nie boisz się rozwałki pendrive to ext4. ew ext4 bez kroniki, ale nie masz tego "bezpieczeństwa"
4. w /lib/preinit. I to nie w konfiguracyjnych tylko startowych które przełączają overlay na zewnętrzny nośnik.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

ad 3) nie magnetyczny, typu flash czyli  pendrive, no właśnie dlatego wybrałem ext2, ale po kilku dniach testów system plików się rozleciał.
Czyli do  extroot na pendrive polecasz ext4 bez kroniki.

Dziękuję.

NETGEAR WNDR4300

4

No ale też się rozleci, bo kroniki nie będziesz miał.

5 (edytowany przez namado 2012-06-05 19:37:24)

Cezary napisał/a:

No ale też się rozleci, bo kroniki nie będziesz miał.

To jasne jest.
Ale fsck przy starcie z odpowiednimi parametrami powinno załatwić sprawę.

Cazary a Ty jaki używasz na swoim TPlinku?

NETGEAR WNDR4300

6 (edytowany przez namado 2012-06-05 22:30:13)

Cezary napisał/a:

2. w /etc/hotplug.d/block sobie zobacz
4. w /lib/preinit. I to nie w konfiguracyjnych tylko startowych które przełączają overlay na zewnętrzny nośnik.

Hmm, nie mogłem znaleźć  bo szukałem na "testowym, spiepszonym" systemie.
Teraz widzę co trzeba - tutaj:
/etc/init.d/fstab:      . /lib/functions/mount.sh
/etc/init.d/fstab:      . /lib/functions/mount.sh
/etc/preinit:. /lib/functions/boot.sh
/lib/functions/fsck.sh:pi_include /lib/functions/fsck
/lib/functions/mount.sh:pi_include /lib/functions/block.sh
/lib/functions/mount.sh:pi_include /lib/functions/fsck.sh
/lib/preinit/50_determine_usb_root:     pi_include /lib/functions/extmount.sh
/lib/preinit/50_determine_usb_root:     pi_include /lib/functions/mount.sh

--
nie chcę się spierać ale /etc/hotplug.d/block  zawiera tylko wywołanie
/etc/init.d/usb_storage restart, które podłącza nośnik usb po wykryciu go i nie o to miejsce mi chodziło, gdyż to nie jest miejsce, gdzie może zostać sprawdzony "systemowy" system plików przed zamontowaniem (inne to pewnie owszem, ale i tak nie widzę opcji w/w opcji)
ale dzięki

w /lib/preinit - po wstępnej analizie wydaję się, że tylko skrypt /lib/preinit/50_determine_usb_root odpowiada, za extroot (ale to wymaga jeszcze sprawdzenia)

Trochę inna sekwencja startowa jest niż jestem przyzwyczajony i trochę mnie to zmyliło.
Przed initem jest jeszcze preinit, świetnie ktoś to wymyślił dzięki temu możliwy jest między innymi tryb failsafe.

Dzięki za wskazówki.

NETGEAR WNDR4300

7

Może jednak zobacz skrypty. fsck wołane jest z /etc/hotplug.d/block/20-fsck, wołana jest funkcja która umieszczona jest fizycznie w  /lib/functions/fsck.sh. Ona z kolei woła skrypty w zależności od systemu plików. Podczas startu zdarzenia nie zachodzą, więc ten od overlay też jest wołany odpowiednią funkcją z preinit.

8

Cezary napisał/a:

Może jednak zobacz skrypty. fsck wołane jest z /etc/hotplug.d/block/20-fsck, wołana jest funkcja która umieszczona jest fizycznie w  /lib/functions/fsck.sh. Ona z kolei woła skrypty w zależności od systemu plików. Podczas startu zdarzenia nie zachodzą, więc ten od overlay też jest wołany odpowiednią funkcją z preinit.

U mnie jest:
ls -al /etc/hotplug.d/block/
drwxr-xr-x    2 root     root           37 Apr 20 15:57 .
drwxr-xr-x    3 root     root            0 Jan  1  1970 ..
-rw-r--r--    1 root     root           43 Oct 26  2011 80-usb-storage

Czyli nie mam w tym miejscu tego.

U mnie /lib/functions/fsck.sh wywołuje /lib/functions/mount.sh, który to skolei jest wywoływany przez /etc/init.d/fstab i wcześniej przez  /lib/preinit/50_determine_usb_root

Gargoyle 1.5.4                                               |
| Wersja Gargoyle: e39f6a4                                     |
| OpenWrt Backfire 10.03.1                                     |
| Wersja OpenWrt: 31348                                        |
| Zbudowano: 2012-04-20 15:53 CEST     

Wskazówki bardzo cenne, dziękuje.

NETGEAR WNDR4300

9

To ty nie masz zainstalowanych block-hotplug/blok-extroot...

10

Faktycznie nie miałem. Doczytam co i jak z tym pakietem.

root@Gargoyle:~$ opkg files block-extroot
Package block-extroot (0.0.1-2.1) is installed on root and has the following files:
/lib/preinit/00_extroot.conf
/lib/functions/extmount.sh
/lib/preinit/55_determine_extroot_sysupgrade
/lib/preinit/60_pivot_usb_root
/lib/preinit/50_determine_usb_root

Póki co nie mam nadal /etc/hotplug.d/block/20-fsck - może po restarcie, któryś skrypt go wrzuci.
Zobaczymy.

Dziękuję.

NETGEAR WNDR4300

11

block-mount jeszcze...

12

Doczytam wieczorem o pakietach i dopiszę do swoich skryptów tworzących extroota.

Thx.

NETGEAR WNDR4300

13

Z tym się zapoznaj: http://eko.one.pl/?p=gargoyle-fstab

14

Przy okazji większość pakietów jest podwójnie w repozytoriach domyślnych np:

block-hotplug - 0.1.0-2.2 - Scripts used to automatically check and mount filesystem and/or swap
block-hotplug - 0.1.0-2.2cj - Scripts used to automatically check and mount filesystem and/or swap

opis identyczny, czyżby cj - to inicjały smile osoby kompilującej, są różnice? Które instalować?

NETGEAR WNDR4300

15

Jedno jest z repo openwrt, drugie moje. Bo masz oba repo zdefiniowane. Moje jak używasz mojego.

16

Cezary napisał/a:

Z tym się zapoznaj: http://eko.one.pl/?p=gargoyle-fstab

To oczywiście widziałem, na podstawie tego i kilku innych twoich artykułów buduję skrypty tworzące to co chcę automatycznie, bo nie chce mi się za każdym razem klepać tego samego.

Wszystko jest czytelne i dobre.
Przy okazji dziękuję bardzo za udostępnianie i gratuluję "dobrej roboty".

NETGEAR WNDR4300

17 (edytowany przez namado 2012-06-06 11:15:15)

Mam jeszcze wątpliwości jaki system plików na pendrive na extroot. Dobrych kilka lat wcześniej na "roota" w linuksie wystarczał ext2 + fsck na starcie i nic się nie działo, ale w "varach" i "tmpach" były inne rzeczy zapisywane niż tu (ale faktycznie VAR zazwyczaj miałem na osobnej partycji na raisrfs lub ext3). Tu jest  inna  "filozofia" startu i funkcjonowania systemu i dlatego mam wątpliwości.
Cezary a Ty czego używasz? I czy monitorujesz pracę pendrive?

NETGEAR WNDR4300

18

Na pendrive? ext4 bez kroniki. Z fsck na starcie.

Tu system plików w sumie nie zmienia się w trakcie działania routera, więc o ile zewnętrzne dane zapisuje na dodatkowy nośnik a nie extroota to wszystko powinno  działać "do końca życia".