Temat: extroot, ext2 vs ext3 vs ext4
Witam ![]()
TL-WR1043Nd
e2fsprogs - w kompilowany (z tego co mi wiadomo).
pyt 1. (fstab)
Jak sprawdzić czy opcja enabled_fsck rzeczywiście sprawdza montowany zasób (i czy ta funkcja działa), (czy będzie info w dmesg lub logread?) (teraz nie mam możliwości sprawdzić - a od tego zależy jaki system plików wybiorę)
pyt 2. (fstab)
śledziłem start systemu i nie jestem wstanie znaleźć miejsca gdzie jest uruchamiania w/w funkcja (enabled_fsck), utknąłem tam gdzie ładowane są wszystkie funkcje uci (zupełny brak doświadczenia z tym "narzędziem") - może ktoś wie i powie i zaoszczędzi mi czasu
pyt 3.
co polecacie ext2 czy ext3 czy ext4 na extroot -- wiem czym się różnią (poziom wiedzy Wikipedii, doświadczenia z ext2 i ext3), wydajność powinna być taka sama, wydawało mi się, że ext2 + z automatu fsck przy starcie routera będzie optymalnym wyborem, ale właśnie taka konfiguracja mi się rozsypała i po naprawie systemu plików (niestety z ręki), napewno zgubił dane w pliku passwd (to akurat łatwo odzyskałem z kopii) ale czy coś więcej??
pyt 4.
w którym miejscu (w plikach konfiguracyjnych) jest przejście na extroot (to zapewne jest to samo pytanie co nr 2, ale ...)
Przy okazji dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do rozwoju w/w oprogramowania - gratuluję. Naprawdę dobra robota.