1 (edytowany przez dymekkk 2012-05-28 16:39:46)

Temat: Ściąganie dużych plików w Aero2 przez OpenWRT

Witam,

Mój zestaw to:
- router MR3020 z ostatnim OpenWRT wraz z modemem E3131 z włożoną kartą Aero2 oraz kartą SD 2GB (która służy tylko jako pamięć do exroot) 
- Apple Time Capsule 500GB które udostępnia dysk poprzez AFP/SMB. Dostęp do dysku jest możliwy po podaniu nazwy użytkownika i hasła, nie chcę wyłączać tej restrykcji, gdyż dysk jest widoczny przez innych userów w sieci, a ja nie chcę im dawać do niego dostępu. 

Cel/pytanie do szanownych użytkowników forum:
- router MR3020 ściąga dane ze zdalnego serwera FTP na udział AFP/SMB z Time Capsule, NIE na kartę SD, która, jak już wspomniałem, służy tylko i wyłącznie do exroota.
- Internet Aero2 się rozłącza co godzinę, więc w takim przypadku po wznowieniu połączenia klient ftp automatycznie wznawia transfer pliku
- możliwość podglądu poprzez ssh/telnet co i ile się ściągnęło, dodania nowych zadań dla klienta FTP, pauzy danej sesji i wznowienia w dogodnym momencie (chociażby po to aby, swobodnie korzystać z Internetu).

Czy coś takiego jest osiągalne z ogólnodostępnych pakietów dostępnych dla MR3020? Czy trzeba pisać specjalne skrypty które umożliwią mi taką funkcjonalność?

2

Odp: Ściąganie dużych plików w Aero2 przez OpenWRT

1. tak
2. tak, o ile serwer ftp po drugiej stronie obsługuje wznawianie ściągania plików, nie wszystkie to obsługują
3. jest kilka gui np. do wget'a, więc masz możliwość. To od danego klienta zależy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czy mogę liczyć na Twoją pomoc w tym temacie? Co do zdalnego serwera, to obsługuje wznowienie transferu pliku, sprawdzałem to poprzez Total Commandera i Cyber Duck.

4

Zadaj konkretnie pytanie. Bo na razie ogólnikami piszesz.

5

Ok w takim razie:

1. Czy istnieje klient AFP dla OpenWRT? Chciałbym aby router uwierzytelniał się w natywnym protokole dla Time Capsule, ponieważ z protokołem SMB są często problemy, jeżeli jest, jak to skonfigurować, jeżeli nie, to jak skonfigurować SMB. Czy Klient AFP znajduje się gdzieś na liście pakietów w LuCI?
2. Jakiego klienta FTP polecasz, zależy mi na na wszystkim o czym napisałem w pierwszym poście, jak to skonfigurować...
3. Pisałeś o nakładce na WGET, czy właśnie ta nakładka umożliwi mi to, o czym piszę w pkt 2?

Piszę ogólnikami, bo nie wiem za co się złapać, linuxa ostatnio miałem na desktopie z 5 lat temu, z konsolą mam styczność od czasu do czasu na Macbooku w Mac OS X, ale nigdy nie miałem takiego zadania do rozwiązania, które sam sobie postawiłem, zachwycony możliwościami tego TP-Linka po wgraniu OpenWRT...

6

1. Implementacja w linuksie AFP nazywa się netatalk. Robi to za serwer afp, natomiast czy możesz tym zamontować udostępnione zasoby z TC - nie wiem, musisz doczytać.
2/3. W sumie standardowy wget Ci wystarczy. Na eko.one.pl masz linki do wget4web i opisu aria2, zobacz je

7

Ad1: http://sourceforge.net/projects/afpfs-ng <- do montowania zasobów afp, ale w openwrt tego nie znajdziesz. Kompilować trzeba.

8

Ok mam już aria2, jak skonstruować zapytanie aby aria pobrała z katalog z całą jego zawartością z serwera ftp? Wildcard w postaci * lub *.* nie działa ..

9

O ile ma taką możliwość. Masz cały manual poszukaj jakimi opcjami dysponuje: http://aria2.sourceforge.net/manual/en/html/

10

Czytałem już ten manual, nie dowiedziałem sie tam jak ściągnąć cały katalog, albo nie umiem czytać tego... Czy istnieje taki soft jak aria który pobierze mi cały katalog wraz z zawartością?

11

wget -m

12

Co jest nie tak z wget4web? Zainstalowałem wg opisu z openrouter, co prawda ściąga mi plik i automatycznie wznawia transfer, ale nie pokazuje prędkości i procentu ściągnięcia pliku....

Procent    Speed         Status
    0%            ? B/s                 Loding

13

Zainstalowałeś normalny pakiet wget?

14

Tak, wszystko jest zainstalowane, co było wymagane do wget4web, wget jest zainstalowany... Tak jak pisałem, plik mi się ściąga, jest napisany rozmiar pliku oraz ilość ściągniętych danych. Nakładka nie pokazuje Procentu i Statusu, jak widać w tym co wkleiłem... Sprawdzałem na dysku, plik się ściąga (dla testu ściągam Windows 8 ze strony M$)

15

To znaczny że coś w nakładce się zmieniło lub np. wraz z inną wersją wgeta zmienił się output. Albo pisz do autora albo popraw skrypty.

16

Jak dla mnie jedyną sensowna opcją do ściągania większych plików na aero2 są torrenty. Transmission przez przeglądarke, wrzucasz na noc i jakieś 1.5  Gb ściągnie do rana. Oczywiście trzeba mieć dobry tracker ale to już inna kwestia.

TP-MR3420   ||E3131|| Microsdhc16GB Adata
                 //  Gargoylev 1.5.10   \\

\\  Orange FreeNet //

17

Cezary napisał/a:

Ad1: http://sourceforge.net/projects/afpfs-ng <- do montowania zasobów afp, ale w openwrt tego nie znajdziesz. Kompilować trzeba.

Czy mógłbyś pomóc mi to skompilować, ewentualnie sam skompilować? Próbowałem ściągać pliki większe niż 2gb i wtedy jest problem przy cifs, potrzebuję AFP... do tego przy cifs minidlna nie chce mi skanować katalogu z filmami (a mam same powyżej 4 GB mkv..)

18

Skompilowane jest i siedzi dawno u mnie w repo. Choć nie testowałem bo nie mam na czym.

19

jak mam to instalować, opkg tego nie znajduje, a robiłem update list pakietów.

20

opkg install http://ecco.selfip.net/test/afpfs-ng_0.8.1-1cj_ar71xx.ipk

21

Hej,

Próbuję dziś podmontować udział afp pod OpenWRT i niestety nie kończy to się dobrze:

root@OpenWrt:~# mount_afp afp://user:pass@10.0.0.254/TC /overlay/mnt/capsu
le/
The afpfs daemon does not appear to be running for uid 0, let me start it for you
Dropped connection

Czy ktoś wie co z tym fantem zrobić?

22

Mam pytanie odnośnie ściągnięcia całego katalogu z FTP poprzez wget (lub inny program)
Czy jest taka możliwość bez instalacji całego wget-a ?? (problemem jest brak miejsca i brak extraroot-a)

23

Nie, wget jest bardzo ograniczony. W /tmp możesz sobie wget zainstalować.

24

W /tmp ??
Pobrać OK, ale jak zainstalować
Jak to zrobić nierobiłem tego dotychczas, a byłoby to rozwiązanie?

25

opkg install -d ram wget-nossl. Przeczytaj http://eko.one.pl/?p=openwrt-pakiety