26

Odp: Modem CDMA DGT CT-680

Cezary - teraz nie dziala router wink Modem w ogóle się nie odpalił. Był, ale jakby go nie było. Nie było z jego strony żadnej reakcji wskazującej na rozpoczęcie działania. Wiem, ze przez echo by "się nauczył", problem jednak w tym, że tego nie zapamiętywał. Cały czas przekładałem modem do kompa, aby móc pisać w sieci i po każdym przełożeniu zapominał ustawień. Znudzony ta sytuacja, pobrałem nowy firmware z http://downloads.openwrt.org/snapshots/ … actory.bin i teraz mam problem. Przez przeglądarkę nie udaję się nawiązać połączenia. Przez putty wchodzi na 192.168.1.1, ale użyłem już tyle standardowych kombinacji root, password i admin, że juz nie wiem, co zastosować dla zalogowania. Diody sys i pwr  i lan1 sie swieca,więc wszystko powinno być ok. z systemem. Dodam, że standardowo jade po kablu, bo wifi trzeba dopiero odpalić. System nakładałem na przywrócony oryginalny soft, bo nie mialem pewnosci do  co aktualizacji, czy trunk zadziała z Gargoyle. Plusem trunka mialo byc jadro 2.6.39. Miało wszystko rozwiązać, a tu masz babo placek wink

27

Od tego miałes tryb failsafe, opisany na eko.one.pl. W trunku jest już danwo 3.3 kernel.

To co wpisywałeś nigdzie nie było zapamiętane w konfiguracji, no bo i niby jak. Trzeba było to dodać np. do /etc/rc.local i to tyle  z konfiguracji. Być może modem wymaga cześć innego do inicjacji (tak jak np. anydata), to już musisz poszukać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Łączenie z 192.168.1.1...Nie można nawiązać połączenia z hostem na porcie 23: Połączenie nie powiodło się Dioda miga szybko na sys i nic. Putty na telent wyłącza się samo. Można go ruszyć jakoś inaczej?

29

Jak miga szybko (super szybko) to połączyć się powinieneś. Jak nie to zostaje tylko reanimacja przy pomocy kabla szeregowego.

30

Miga super szybko. Niestety nie chce sie dac zalogowac. Jaki powinien byc login i haslo na start? Ew. gdzie moge znalezc info w sieci, jak zrobic to po kablu i ew. gdzie? Sam tego nie zrobie... sad

31

U mnie na eko.one.pl jest opis 3420 i 3220, reanimujesz tak samo. Rozebrać go musisz, podłączyć odpowiedni kabel szeregowy pracujący na napięciach 0-3.3v, reszta z bootloadera jest opisana.

32

Wszedlem na failsafe!!! Mam nowy firmware na dysku. Jak wgrac go na router?

33

OK - zrobiłem!!!!!!!!!!!!!!!!!! smile
DZIAŁA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! smile

34

socrates napisał/a:

OK - zrobiłem!!!!!!!!!!!!!!!!!! smile
DZIAŁA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! smile

A można tak od początku? Jestem zielony w tym temacie.... Mam ten modem i mam ANYDatę 520L z Iplus CDMA. Z którym pójdzie łatwiej i jaki router najlepiej kupić TL, Edimax czy jeszcze inny? Zaznaczam, że mam Sapido GR-1733, który fabrycznie ma na liście AnyDaty 520A, 520C ale nie L...
Zestaw działał bez jakiejkolwiek ingerencji dopóki nie upgrade'owałem firmware'u. I od tamtej pory lipa...
Z góry dziękuję za wyrozumiałość.
P.S. A może jest ktoś kto to zrobi odpłatnie? Oczywiście w rozsądnych pieniądzach smile ?

35

majkelll85 napisał/a:

Zestaw działał bez jakiejkolwiek ingerencji dopóki nie upgrade'owałem firmware'u. I od tamtej pory lipa...

Wróć do poprzedniej wersji firmware (można ściągnąć starsze ze strony Sapido). Mam AnyDATA 510L i działa mi na Asusie WL-500gp v2 + chińskie Tomato Dual-WAN-support-je w GUI 510L , 520(ostatnio nówki tego routera były dostępne na aukcji po 120zł). Choć moim zdaniem jako narzędzie do obsługi modemu 3G/CDMA najlepsze jest Open-Wrt (Gargoyle od Cezarego i support na stronie i forum). Używałem przez 4-mce TP-Linka MR-3420 z AnyDATA 510L (poza tym że z zasilaniem modemu po USB sobie nie radził i byłem zmuszony do wymuszenia auto-reboot co 24h działał świetnie-dodałem skrypt utrzymujący aktywność modemu poleceniem ping ). Obecnie czekam na wydanie przez Cezarego wersji Gargoyle 1.5.7 i sprawdzenia jak modemy 3G/CDMA będą pracowały na AirRouter Ubiquiti Networks (ma w zestawie zasilacz 5V/2A i 2x większy flash-8M).

36

Wracałem... Kilka razy... Nawet na stronie nie było już tej wersji, na której działał to dostałem od supportu Sapido linka. Także mam w czym przebierać i nic. Nie wiem więc jakim cudem wtedy się udało, że odpalił. Mimo, że nie ma go na liści kompatybilnych, są tylko 520A i 520C a brak L....

37

majkelll85 napisał/a:

Nie wiem więc jakim cudem wtedy się udało, że odpalił. Mimo, że nie ma go na liści kompatybilnych, są tylko 520A i 520C a brak L....

To wygląda tak jak by miał problem z przełączeniem przy starcie między wirtualnym CD a pracą jako modem-skoro Sapido obsługuje wersję 520A i 520C to nie powinien mieć problemu z 510L ( główna różnica między tymi modemami to częstotliwości nadawania CDMA). Jest jeszcze opcja dodatkowa-przełączenie 510L na stałe w tryb pracy tylko-modem (ale trzeba trochę "pogooglować"- kiedyś ten program był dostępny na serwerze Sferii). Do samego CDMA i AnyDATA można kupić ten: http://allegro.pl/asus-wl-500gp-premium … 85833.html a firmware do niego jest masa od Open-Wrt po Tomato, może być np. wspierające typowo ten model modemu: http://koppel.cz/cdmawifi/hardware/

38

Nie wiem skąd ciągle nazwa "510L", bo ten modem to "520L"... A co do routera to trochę wstępnie rozmawiałem z Cezarym i chyba pójdę w TL z trzema antenami. Zawsze to trochę wiekszy kombajn no i powinien wspierać DGT-CT680, którego też jestem szczęsliwym posiadaczem smile

39

Socrates a próbowałeś zwiększyć zasięg zewnętrzną anteną pod CT-680? Jakieś doświadczenia?

40 (edytowany przez jarek7714 2012-09-30 14:53:53)

majkelll85 napisał/a:

Nie wiem skąd ciągle nazwa "510L", bo ten modem to "520L"... A co do routera to trochę wstępnie rozmawiałem z Cezarym i chyba pójdę w TL z trzema antenami. Zawsze to trochę wiekszy kombajn no i powinien wspierać DGT-CT680, którego też jestem szczęsliwym posiadaczem smile

To nie ma większego znaczenia jak widzi ten modem, gdyż wymienione modele różnią się przede wszystkim zakresem pracy radia CDMA. Co do ww TP-Linka też się kiedyś zastanawiałem nad tym zakupem-jako centralny router w domu z dodatkową obsługą dysków i multimediów (przy zastosowaniu wydajnego w zasilanie HUB-a) to dużo lepszy wybór ale z racji tego że mi był potrzebny router do sprawnej obsługi modemu CDMA to jako taki również nie domaga w zasilanie po USB i jak MR-3420 wymaga dodatkowej inwestycji w HUB co jest całkiem nie opłacalne, ba na Allegro jest dużo wydajniejszy (może z transferami po USB jest gorzej) Netgear 3500L v1 z Tomato za 170zł po update do Dual-WAN obsługuje 510L. Faktem jest że najwygodniejszym narzędziem do obsługi modemów 3G/CDMA jest Open-Wrt dlatego po pojawieniu się supportu Gargoyle do AirRoutera Ubiquiti Networks wrzuciłem do niego Gargoyle i na razie czekam na wsparcie z firmware od Cezarego dla tego routera (router kosztuje nie całe 150zł z przesyłką a posiada w zestawie zasilacz 2A/5V i ma wbudowaną pamięć flash-8MB/32MB RAM ). Jestem ciekaw jak się będzie sprawował.

41

Nie mam pojęcia. Tez mam AirRouter, ale softu w nim nie zmieniam ze względu na analizator spectrum.

42

jarek7714 napisał/a:
majkelll85 napisał/a:

To nie ma większego znaczenia jak widzi ten modem, gdyż wymienione modele różnią się przede wszystkim zakresem pracy radia CDMA. Co do ww TP-Linka też się kiedyś zastanawiałem nad tym zakupem-jako centralny router w domu z dodatkową obsługą dysków i multimediów (przy zastosowaniu wydajnego w zasilanie HUB-a) to dużo lepszy wybór ale z racji tego że mi był potrzebny router do sprawnej obsługi modemu CDMA to jako taki również nie domaga w zasilanie po USB i jak MR-3420 wymaga dodatkowej inwestycji w HUB co jest całkiem nie opłacalne

Tzn, że do jednego i drugiego TL jest wymagany Hub z zasilaniem bo nie "pociągnie" modemu CDMA???

43

DGT chodzi bez huba, zasilanie z MR3420 mu wystarcza.

44

majkelll85 napisał/a:

Tzn, że do jednego i drugiego TL jest wymagany Hub z zasilaniem bo nie "pociągnie" modemu CDMA???

Problem jest co prawda bardziej złożony (nie ma 2 identycznych przypadków że modem w miejscu x będzie działał tak samo jak w miejscu y-to nie tylko kwestia odległości od stacji i poziomu sygnału ale też naturalnych przeszkód w terenie i odbić sygnału), CT-680 nie testowałem za to 510L prawie 2 miesiące w różnych warunkach, miejscach i przy opcji że sprzęt jest podpięty do sieci 24h/24h ma działać na zasadzie konfiguruj i zapomnij (może nie bez przesady ale na zasadzie że zaglądamy do niego co kilka miesięcy) MR-3420 nie wyrabia prądowo w zasilaniu po USB modemu AnyDATA na oryginalnym zasilaczu z zestawu. Niestety TL-WR1043ND ma taki sam w zestawie, zasadniczą różnicą jest to że posiada gigabit i 8MB flash, ma taki sam procek, RAM i wifi. Na dziś przy jego cenie rynkowej ok.200zł to powinien być sprzedawany z solidnym aktywnym HUB-em w zestawie lub RAM modem 64MB-bo to tak naprawdę jest jego największą bolączką przy wydajnej sieci lokalnej z zastosowaniem multimediów (swap w tym przypadku jest jedynie awaryjnym substytutem), bo co prawda Netgear 3500L v1 z Allegro może ma mniejsze transfery po USB ale dysponuje wydajniejszym procesorem i 64MB RAM w cenie za 170zł z Kompranetu. Szkoda że Cezary porzucił wsparcie Gargoyle dla Broadcom bo do modemów CDMA i osiągalnych prędkości idealne są stare co prawda produkty Asusa WL-500...

45

Na chwilę obecną dałem sobie spokój z AnyDatą i "męczę" DGT-CT680. Mianowicie on ma wyjście na antenę zewnętrzną, którą dokupiłem za około 100 zł z wysyłką. Ale różnica jest znaczna, bo w speedtestach osiąga 1,4-1,6 download, gdzie bez anteny CZASAMI było około 1. Teraz tylko pozostaje kupić TL wr-1043 i wgrać mu gargoyle. Rozmawiałem z Cezarym o zasilaniu i powiedział, że dla DGT wystarcza samo z Tp Linka, bez huba. Tylko jak znaleźć właściwą wersję TL? Bo podobno tylko V1 można przerobić, a na opakowaniu nie ma takiej informacji... I co teraz?

46

1043 innych nie ma. Tylko v1 są.

47

To moj początek na tym forum. Mam modem CDMA DGT CT-680 któremu poświecony jet ten wątek. Modem dziala w seci Nordisk. Chcialbym dokupic do niego router znalezalem TP-LINK TL-MR 3420 w serwisie aukcyjnym
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=3302689963. Co istotne oferowany jest juz skonfigurowany pod modem GDT CT-680 i dana siec (Nordisk dostarcza siec CDMA Plusowi wiec mysle ze konfiguracja byla by taka sama jak w Plusie) Czy myslicie ze to zda egzamin?

48

Ktoś sprzedaje router z softem ode mnie smile

49

Witam

Temat stary ale potrzebuje pomocy, a to chyba najlepsze miejsce.

Walczę z CT-680 i CHAOS CALMER. Problem jaki mam to, że modem się nie przełącza. AnyDATA robi to automatycznie, CT-680 nie. Pod Debianem 7 oba modemy działają poprawnie, a tu nie. Może to zmiana usb_modeswitch na usbmode coś miesza.
Mam OpenWRT na kilku platformach i wszędzie tak samo.

Pytanie: czy CT-680 z usbmode działa poprawnie w CHAOS CALMER? Może ktoś poratować?

Krzysztof

50

Poprzednie pytanie już nieaktualne - tutaj jest rozwiązanie http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 55#p152255