1

Temat: TL-WR1043ND + Gargoyle i tryb AP + WDS Bridging, problem

Witam serdecznie,
Na wstępie wielkie wyrazy uznania dla osób wspierających ten projekt i podobne. Posiadam TP link TL-WR1043ND na którym chwilowo miałem zainstalowane Gargoyle z datą aktualizacji 13.04.2012. Bardzo mi się podobają możliwości i funkcjonalność tego oprogramowania alternatywnego (zwłaszcza, torrenty, samba, itd.), jednak brakuje mi pewnej możliwości konfiguracji jaką oferuje oryginalny firmware TP linka. Chodzi o ustawienie Routera w tryb AP + WDS Bridging gdzie można wyszukać (survey) bądź ręcznie wpisać MAC address innego urządzenia które ma się łączyć w tym trybie. Tak mam skonfigurowaną sieć, że urządzenia przenośne łączą się z TL-WR1043ND przy użyciu trybu client, a komputer stacjonarny łączy się z TL-WR1043ND za pomocą i innego urządzenia TL-WA901ND ustawionego w tryb Bridging. Wprawdzie Gargoyle umożliwia ustawienie trybu AP + WDS jednak nie widzę możliwości wpisania bądź wyszukania MAC address innego urządzenia i w efekcie tryb Bridging mi nie działa. Z pewnych względów, o których nie będę się rozpisywał nie chciałbym zrezygnować z trybu AP + WDS Bridging w mojej sieci domowej.
Może macie jakieś pomysły?
Pozdrawia Krzysztof

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2

Odp: TL-WR1043ND + Gargoyle i tryb AP + WDS Bridging, problem

Bo tu jest to zrobione inaczej. Po prosu łączy się dodane ssid.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Bo tu jest to zrobione inaczej. Po prosu łączy się dodane ssid.

Czyli  w TL-WR1043ND ustawiam w tryb AP + WDS i gdzie dodaje ssid ? urządzenia które ma się łączyć z TL-WR1043ND w trybie WDS. Konfigurując przez www nie widzę pola w którym mógłbym wpisać, dodać ssid. Może trzeba to zrobić przez terminal ?. Druga sprawa rozumiem że nie powinno stanowić problemu to że drugie urządzenie ma ukryty ssid, wystarczy że je znam?.
Dziękuję za pomoc i proszę o rozwinięcie tematu.
Pozdr. Krynio

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

4

Na eko.one.pl masz link do poradnika o tym nawet.

5

Poradnik namierzony, zmartwiła mnie uwaga w nim zawarta „w większości przypadków tryb bridge działa tylko dla sterowników broadcom…”. Mój TP ma sterownik Atheros, może wiesz czy będzie działać, na jakim jądrze?

6

Nie o tym pisałem. O to chodziło: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=1047

7

Dziękuję za szybką odpowiedź ale to rozwiązane chyba nie jest dla mnie?.
Moja konfiguracja sieci:
    - "internet" dostarczany przez kabel do portu WAN
    - adres IP WAN dostarczany przez DHCP
    - adres rutera to 192.168.1.1
    - komputery podłączamy do rutera kablem (przewodowo) lub przez WiFi (bezprzewodowo)
    - adresy IP komputery otrzymują z rutera
    - można się połączyć do rutera drugim urządzeniem w trybie WDS
Myślę że taka konfiguracja http://eko.one.pl/?p=openwrt-trybypracy#apwds jest właściwa, pytanie tylko jak WDS zadziała na Atheros.

8

WDS działa, pod warunkiem że to drugie urządzenie też będzie atherosem pod openwrt działające. W innym przypadkach może nie zadziałać. I wygląda to inaczej: http://eko.one.pl/?p=openwrt-ath9k#trybwds

9

Obydwa urządzenia są na Atheros, ale aby to zadziałało rozumiem że na obydwu urządzeniach musi być zainstalowane openwrt?. I jeszcze jedno, konfigurując wg tego linku co podajesz http://eko.one.pl/?p=openwrt-ath9k#trybwds to router będzie pracował tylko w trybie WDS czy również AP + WDS na którym mi zależy.

10

Możesz albo sam wds albo ap+ wds, jak chcesz.

11

Odkopię temat...
Zapragnąłem gorąco objąć ogród siecią Wifi i w tym celu postanowiłem użyć WDS.
Mój główny router to WDR 3600 i pytanie jest proste - potrzebny mi router, o którym wiadomo, że na 100% poprawnie będzie współpracował w WDR. Czym tańszy, tym lepiej, bo to tylko ogródkowo - sezonowa zabawa.

Pobawiłem się jakimś archaicznym BlackBoxem, ale niestety wszystko gra po kablu, ale po WDS nie chce przekazywać netu. Może coś w konfigach, nie wiem, ale po prostu nie kompatybilny. Dlatego chcę nowy.

12

Nie używaj WDS. Nie dość że zwykle zmniejsza pasmo to jeszcze problem z kompatybilnością chipów jest. Jak to ma być openwrt to zwykłe relayd zastosuj.