76 (edytowany przez Tom0000 2007-02-20 20:52:38)

Odp: Różne pytania (WL500gP + OpenWRT i Linux)

Zrobilem interfejs rs232.
Czy terminal w pc powinen byc ustawiony : baud=9600, data=8, parity=none, stop=1, flow=none ?
Konsola jest na rx0/tx0 ? Czyli jak podlaczam to do wejsc 9/10 MAX3232 to do PC uzywam nozek 8/7 .
No i rodzi sie pytanie bo znalazlem schematy opisujace oba rozwiazania:
czy nozke 8 lacze z wejsciem 2 czy 3 rs232 ?
czy nozke 7 lacze z wejsciem 3 czy 2 rs232 ?

W chwili obecnej zrobilem 8->2 i 7->3 (masa 15->5) i z ustawieniami jak w drugim zdaniu nic mi sie nie loguje na hyperterminalu po wlaczeniu asusa do pradu. (Drugi com mam 14->3 i 13->2 ) Uzywam null modem kabel.

Gdzies znalazlem ze baud rate chyba powinien byc 11520. Poprawne polaczenia chyba tez sa : 7->2, 8->3 i 14->2, 13->3 . Zmienilem na to. W dalszym ciagu jak otwieram polaczenie w hyperterminalu i wlaczam asusa do sieci nic mi sie nie loguje. Juz nawet podmienilem kabel na przedluzacz do myszki i tez nic. Inne moje polaczenia w gniezdzie rs232 po stronie asusa to zwarcia 8-7 i 4-1-6.

77

Nie wiem jak wyglądają złącza RS w delux. Konsolę masz na pewno na TX0/RX0, ustawienia 9600 8n1 tak jak napisałeś. TX0 masz podłączyć do 10 układu, na 7 masz TxD; RX0 masz podłączyć do 9 układu, na 8 masz RxD.

115200 używa dd-wrt.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

78 (edytowany przez Tom0000 2007-02-21 00:18:13)

Nie udalo mi sie z konsola ale ...

Uzylem metody zwarcia pinu 10 scalaka flasha pamieci MX... do masy, wlaczenia zasilania, poczekania az led power zapali sie i odlaczenia tego pina.
Po kilku minutach zapala sie tez led air i moge pingowac sprzet. Polaczylem sie za pomoca ssh i:

root@OpenWrt:~# mtd erase nvram
Unlocking nvram ...
Erasing nvram ...
root@OpenWrt:~# nvram show
os_ram_addr=80001000
wan_device=vlan1
boardrev=0x10
et0macaddr=00:15:F2:6A:E7:96
watchdog=5000
boot_wait=on
rescueflag=disable
wl0_infra=1
et0mdcport=0
reset_gpio=7
pmon_ver=CFE 1.3.2.0
wl0_ifname=eth1
vlan0ports=1 2 3 4 5*
wl0_mode=ap
os_flash_addr=bfc40000
boardtype=bcm95365r
lan_netmask=255.255.255.0
wl0_ssid=OpenWrt
wl0id=0x4320
wan_proto=dhcp
wifi_ifnames=
lan_ifnames=vlan0 eth2
pppoe_ifname=
wan_ifnames=
lan_proto=static
lan_ipaddr=192.168.1.1
clkfreq=200
vlan1hwname=et0
sdram_config=0x32
vlan1ports=0 5
scratch=a0180000
lan_ifname=br0
sdram_refresh=0x0
sdram_ncdl=0x00020239
hardware_version=WL500gd-01-04-01-50
et0phyaddr=254
wifi_ifname=
wan_ifname=vlan1
wl0_radio=1
sdram_init=0x0009
vlan0hwname=et0
dl_ram_addr=a0001000
regulation_domain=0X30DE
boardnum=45
pppoe_ifnames=
size: 808 bytes (31960 left)

No to mam zle zdefiniowany co najmniej jeden parametr, a wiec

nvram set lan_ifnames="vlan0 eth1"
nvram commit && reboot

Bootuje sie... miga power , po jakims czasie mam zapalony air (power gasnie) wyglada ze wszystko jest ok ...
ale nie pinguje sie adres 192.168.1.1 . No ale  moze teraz juz bedzie dzialac failsafe mode ...
Kolejny reboot (power off/on) nie zapala sie power ani air (????). Oczywiscie nie pinguje sie. Wrocilo to z czym caly dzien dzis walczylem.
No to znow pin 10 do masy. Zapala sie power, odlaczam pin, gasnie power , po chwili zapala sie air ...
ip routera pinguje sie.

root@OpenWrt:~# nvram show
i dostaje to co powyzej ale zamiast
lan_ifnames=vlan0 eth2
jest tak jak zmienilem:
lan_ifnames=vlan0 eth1

Przystepuje do ponownego zaprogramowania RC6 za pomoca tftp. Niestety tftp nie dziala. Timeout.
DiscoveryR.exe nie znajduje nic. RescueR.exe takze nie znajduje nic , co mogloby zaprogramowac.

W sumie moge w kazdej chwili wejsc do ssh i zmodyfikowav nvram. Skoro po restarcie nie podnosi poprawnie LANu
to cos tu musi byc zle zdeefiniowane, albo czegos brakuje. A moze jednak nalezy zrobic cos innego ?

Edit:
bardzo niepokoi mnie : sdram_init=0x0009

79

Jeżeli możesz się na ssh dostac to po   mtd erase nvram zrób od razu reboot. I potem zobacz jak wygląda całość.

80 (edytowany przez Tom0000 2007-02-21 09:39:30)

No przciez wylistowalem wszystko co tylko bylo w nvramie.

Znalazlem 2 listingi parametrow deluxa. Maja sdram_init=0x2008 . Ostatnie 2 znaki ozanczaja chyba ilosc bitow adresujacych pamiec. Ktos podaje ze po upgrade pamieci do 128MB musi zmienic to do 2010 aby miec (to have 10 bits column addressing) . Co w takim razie oznacza 20 ?

Paramer sdram_ncdl jest rozny w obu przykladach ale tez nie rowny 0.

81

Nie chodzi mi o listowanie. Chodzi mi o to, zebyś zrobić restart routera od razu po tym jak zrobisz  mtd erase nvram, bez wydawania innych poleceń.

Co do sdram_init

Field      Name      Description
0     Memory type in use.
  0: SDR SDRAM
  1: DDR SDRAM
1     Memory interface.
  0: 32-bit interface
  1: 16-bit interface
4:2     Column width in use.
  000: 8-bit column
  010: 9-bit column
  100: 10-bit column
13     Clock source?
  0: External clock
  1: Internal clock

Więc 20 nie wiadomo co oznacza, lub jest ignorowana.

82

Z powyszego opisu wynikaloby, ze premium ma pamiec ddr a delux sdr .

83

Wg fotki zrobionej przez kogoś WL-500gP ma  2x HYNIX 540 A HY5DU281622ETP-5 KOR H6CC9718TQ2, a to są 128M(8Mx16) gDDR SDRAM czyli 32MiB łącznie. Aż w domu zobaczę jakie kości są u mnie.

84

Na podstawie
http://wl500g.info/showthread.php?t=1627
500g delux powinien miec ustawiane:

nvram set sdram_init=0x2008
nvram set sdram_ncdl=0x0000
nvram commit
reboot

Autor dokumentu na wiki powinien albo usunac z tytulu delux , albo w zaleznosci od wersji podawac rozne wartosci parametrow.

85

Co prawda nie ja jestem autorem tego na wiki, ale zaraz poprawię. Działa Ci w końcu?

86 (edytowany przez Tom0000 2007-02-21 18:50:07)

Jestem w pracy. Wieczorkiem sprobuje.

Wstawilem sdraminit i zrobilem kilka testowych rebootow. Za kazdym razem po okolo 4-5 minutach byl w pelni funkcjonalny. No to mu zmienilem ip na takie , ktore nie wymaga zmiany ip mojego kompa i wyglada, ze od tego momentu jest w ciaglej petli restartowania sie.
Pinguje go i co jakis czas kilka pingow odpowiada, a poza tym ledami robi dyskoteke.

Poniewaz nie moglem sie zalogowac aby wykonac firstboota, to po prostu wyslalem tftp na nowo firmware co wyszlo chyba na to samo.
W tej chwili ruter znow zyje. Dzieki za pomoc.

87

Czy to normalne ze jak wydaje mu komende zrobienia czegos linuxowego (np. mke2fs -L optware -M /opt /mnt/disc0_1/optware.ext2, ale duzo mniejsze rzeczy tez) to na jakis czas przestaje sie pingowac , rozlacza sie ssh... ?

88

To zalezy. mke2fs moze być na tyle zasobożerne, ze faktycznie procek pracuje końcem sił. Ale generalnie nie powinno tak być. Masz jeszcze jakieś inne polecenie które tak robi?

89

Na poczatku to nawet zdarzylo sie podczas wprowadzania polecenia ls. Teraz od ponad 2 godzin nie powtorzylo sie.

Zainstalowalem sobie (mount) flash memory poprzez usb do /opt . Jak instaluje jakies pakiety to wszystko trafia do jffs i zaraz mi sie przepelni.
Czy jest jakas mozliwosc przekierowania tego do zewnetrznego flasha ? Czy tez tylko reczne skopiowanie i linkowanie ?

90

Na wiki zdanie "lub tylko zwiększenia pamięci dla WL-500g Premium" powinno byc chyba "lub tylko zwiększenia pamięci dla WL-500g Delux" .
Bo wykonanie tego co jest ponizej na premium spowoduje to samo co tego co jest powyzej na delux - czyli uwal .

91

Pewnie.
echo "dest usb /mnt/disc0_1" >> /etc/ipkg.conf

Zakładając, ze masz zamontowane na /mnt/disc0_1

A później instalujesz pakiet przez ipkg -dest usb install nazwa-pakietu

Tyle, że pamiętaj, że pakiety zwykle nie sa dostosowane do takiego ułożenia i będą oczekiwały np. plików konfiguracyjnych na /etc a bibliotek na /lib,
a tymczasem zainstalują ci się na mnt/disc0_1/etc czy mnt/disc0_1/lib. Musisz później ew linki zrobic. I zmienną PATH zmodyfikować, żeby dodać /mnt/disc0_1/{bin,sbin} itd.

92

Przecież mogę Cię do dokumentacji odesłać smile
http://wiki.openwrt.org/UsbStorageHowto … 9fc64dc92b

93

Dzieki. Widze ze i tak mnie czeka firtboot jeszcze raz w celu oczyszczenia jffs. Zainstaluje tylko i wylacznie usb_storage i ext3 , podlacze flasha i zrobie to co w linku powyzej , aby cala reszta trafiala tam , gdzie nie powinno byc problemu z miejscem. smile

94 (edytowany przez Tom0000 2007-02-21 23:44:19)

A co sadzisz o tym:
http://wiki.openwrt.org/UsbStorageHowto … a50d94382a
punkt4.2:  How do I boot from the USB device

czyli przeniesc sobie wszystko na externala i traktowac go jako roota ?

W opisie widze jedna niescislosc:
# if you're using squashfs, you want to copy the squashfs contents,
# not the jffs2 symlinks, so use the command:
mount -o bind /rom /tmp/root

# if you're using jffs2 then use the command /
mount -o bind / /tmp/root

WhireRussian jest laczony - squashfs + to co sie sciagnie na jffs. Sciagnie sie napewno demony usb i ext3. Tak wiec jak sie da pierwszy mount , to skopiuje sie wszystko z wyjatkiem plikow odpowiedzialnych za usb i ext3, jak drugiego to skopiuje sie te pliki ale zamiast reszty skopiuja sie symlinki. Jak to pogodzic ? Choc widze ze /jffs jest w osobnej strukturze podkatalogow a potem ten podkatalog jest montowany z opcja move ....
Moze trzebaby to tak (chyba mozna zamiast /mnt uzyc /mnt/myflash ?):

mount -o bind /rom /tmp/root
cp /tmp/root/* /mnt/myflash -a
umount /tmp/root

mount -o bind /jffs /tmp/root
cp /tmp/root/* /mnt/myflash/jffs -a
umount /tmp/root

???

Nie rozumiem tez tego :
ln -s /proc/mounts /etc/mtab
bo nie wiem co oba podkatalogi zawieraja.

Po zrobieniu tego z opisu, zainstalowanie jakiegos ipkg (jesli wszystko ok) powinno zmniejszyc ilosc wolnego miejsca na zewnetrznym flashu a nie na /jffs - monitorujac za pomoca df ?

95

/proc/mount zawiera auktualnie podmontowane zasoby.

Możesz zrobić / na usb. Ale skoro  tak chcesz zrobić, to czemy nie zainstalujesz od razu debiana na wl-500gp - masz wtedy dostęp do kilku tysięcy pakietów i standardowy system smile

96 (edytowany przez Tom0000 2007-02-22 07:36:25)

poniewaz:
- mam bardzo malo ramu
- mam dosc powolny procesor
- raczej waska specjalizacje oprogramowania jakie bede uruchamial (nie ma sensu wbijac gwozdzia siekiera)
- doswiadczenie w "malych" linuxach
- podlaczam flash memory a nie hdd

Pomysl jest taki.
- zrobic firstboota
- zainstalowac wszystkie pakiety niezbedne do podmontowania flasha w usb do systemu
- zainstalowac pakiet tarujaco/kopresujacy (chyba gzip) do archiwizacji odtwarzania danych
- zainstalowac jakis demon sieciowego systemu plikow do kopiowania archiwum (chyba ftpserver)
To wszystko jesli chodzi o jffs

Nie usuwac /sbin/init ale sprawdzac czy jest flash, jesli jest to montowac go w odpowiednie miejsce , sprawdzic czy jest na nim kopia roota:
- jesli jest uruchamiac /sbin/init z wiki
- jesli nie ma uruchamiac standardowy /sbin/init i bootowac system z flasha wewnetrznego

Jeszcze jednej rzeczy nie rozumiem:

mount -o move /proc /mnt/proc && \
        pivot_root /mnt /mnt/mnt && {
                mount -o move /mnt/dev /dev
                mount -o move /mnt/tmp /tmp
                mount -o move /mnt/jffs2 /jffs2 2>&-
                mount -o move /mnt/sys /sys 2>&-

To chyba pisano bardzo dawno temu do jakiejs b.starej wersji openwrt ? W wr9 nie ma przeciez /sys . Czy w takim razie powinno sie w ten sposob montowac wszystkie podkatalogi roota z wyjatkiem /var i /rom  ? Co o tym myslisz ?

97

/sys jest w jądrach 2.6 czyli kamikaze. Ponad to dzięki "2>&-" będzie póbował to robić, ale jak nie bedzie tych katalogów to to zignoruje. Więc nie masz się czego obawiać.

Możesz użyć imagebuildera i zbudować sobie obraz, które będzie standardowo zawierał już obsługę usb, systemów plików, gzipa itd, wywalić ppp jeżeli nie używasz. I takim obrazem  flashować asusa. Nie będziesz musiał instalować dodatków w jffs. Możesz tez od razu przerobić skrypty, tak żeby system startował jak Ty chcesz.

98 (edytowany przez Tom0000 2007-02-22 12:24:45)

Nie udalo mi sie zrobic tego do /mnt/jakas nazwa, natomiast do /mnt tak.

Filesystem           1k-blocks      Used Available Use% Mounted on
/dev/root                 1024      1024         0 100% /mnt/rom
none                     15256        28     15228   0% /tmp
/dev/mtdblock/4           2240      1792       448  80% /mnt/jffs
/jffs                     1024      1024         0 100% /mnt
/dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0/part1    15041      7623      6642  53% /

Skoro ma to sens , to ide zakupic wiekszy flash.

99

Są w miarę tanie, więc... Ja poluje na jakiegoś 5g microdrive; teraz mam 10g 2.5 ide, ale trochę głośne jest smile

100

Hehe, na razie zakupilem mem sticka 1G kingstona za 39zl.  Teoretycznie 10G powinno wiec kosztowac 390zl.