1

Temat: Czas na termometr

Witam,

Ponieważ idea pomiaru temperatury przez asusa 500 bardzo mi się podobała więc pod nabyciu routera kupiłem też DS2940 oraz czujnik DS18S20. Temat przeleżał trochę w szufladzie ale czas go odkurzyć. A ponieważ mam już www na swoim asusie więc zabieram się za termometr. No i tutaj bardzo banalne pytanie (w dziedzinie elektroniki jestem dyletantem). Chodzi mi o to jak dokładnie podłączyć czujnik DS18S20 do przejściówki USB DS2940. DS18S20 ma 3 nóżki i GND (1), DQ(2) i VDD(3) i z tego co wyczytałem łączymy GND z VDD w jeden przewód, DQ stanowi drugi przewód. I teraz jak te dwa przewody włączyć do DS2940? Posługując się zdjęciem z postu http://eko.one.pl/index.php?page=openwrt-temperatura mamy tam niebieską wtyczkę i 4 wejścia. Mógłbyś mi powiedzieć dokładnie do których z nich podłączyć moje 2 kabelki?
Sorry za banalny temat ale dodam, że za czasów studenckich, kiedy kasy brakowało mi na wszystko, udało mi się sfajczyć takie urządzonko za 300 stówki, przez głupi błąd bo nie sprawdziłem jednej wtyczki a tam kabelki były skrosowane. No i od tamtego czasu została mi czujność, wolę dziesięć niż działać metodą prób i błędów.

Pozdr, tomek

2

Odp: Czas na termometr

Spalić nie powinno Ci sie udać, bo konwerter ma odpowiednie zabezpieczenia.

Ta czwórka to VCC, GND, 1-wire i 1-wire GND. Do ostatniej pary podłącza się. (http://www.meraprojekt.com.pl/files/mp00200.pdf i masz to opisane)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki, jak znajdę czas to dzisiaj pobawię się tym.

4

Witam,

Jak się okazuje, za pomocą opisu Cezarego, wszystko jest proste. Termometr odpaliłem bez problemów. Teraz muszę popracować nad wizualizacją wyników, oczywiście będę się posiłkował materiałami z forum

Pozdr, tomek

5

A jednak nie do końca. Mam jeszzce jeden, chyba mały problem. Mianowicie mam skrypt gettemp.sh który zawiera
echo `digitemp_DS2490 -t 0 -q -o "%Y-%m-%d %H:%M:%S %.2C" | grep -v Found` >> /tmp/temperature.txt
Dodatkowo
root@OpenWrt:/usr# crontab -l
0,10,20,30,40,50 * * * * /usr/sbin/gettemp.sh

Niestety odpalenie gettemp.sh z crona dodaje pustą liniję do pliku.txt. Zauważyłem, że przyczyną tego jest mniejsce odpalenie skryptu tzn. gettemp.sh musi być uruchamiany z katalogu w którym jest plik.digitemprc, tak bynajmniej mi się wydaje. Rozuiem, że muszę coś dodać do gettemp.sh, pytanie co.

6

.digitemprc powinien być w katalogu domowym root'a

7

Poszło, dzięki

8

Sorry, że męczę. Z tego co wyczytałem sugerujesz użycie gnuplota do generowania wykresów. Rozumie, że generujemy te wukresy bezpośrednio na routerze i wrzucamy od razu np. na www. Problem, że nie mogę znaleźć instalacji gnuplota na mojego asusa.

9

Bezpośrednio w openwrt nie ma. W optware jest.

Nie, nie sugeruję. Możesz użyć php, możesz użyć mrtg czy czegokolwiek innego. Używaj tego co znasz smile

10

No niestety poległem wczoraj, siedziałem do 2giej i nic nie wykombinowałem. Jeśli możesz to podaj mi przynajmniej jakieś w miarę jasne podpowiedzi w jakim kierunku iść, aby uzyskać takie wykresy temp jakie Ty masz http://eko.one.pl/temp_week.html. A konkretnie chodzi mi:
1. jakieś wskazówki co do instalacji optware, bo na tym utknąłem. Próbowałem instalować ipkg-opt żeby za pomocą tego zainstalować gnuplota ale nic mi nie wyszło. Co do tegop co znam, t osparwa jest prosta bo nic nie znam, spojrzałem na stronę gnuplota i wydaje mi się ok, jest dużo przykładów więc powinienem dać radę.
2. Jakbyś podał mi w kliku linijkach jak to działa u Ciebie, jakiś pzrepis według którego mógłbym iść dalej

Może myślisz, że jestem leniem i nie chce mi się samemu szukać, ale to nie tak. Po prostu nie mam tyle czasu. Mam dwójkę małych dzieci i jak się ze wszystkim uprzątnę jest coś koło 23, w najlepszym wypadku 22ej, no a pobudkę mam o 6 a rańca. A w ciągu dnia nie mam szans siąść przy kompie. Zostają nocki i trochę czasu w robocie. I w efekcie tego jeśli coś mi się nie udaje muszę sobie odpuszczać tematy. Kiedyś przy komputerach spędzałem mnóstwo czasu, zresztą pracuję w IT, ale zawsze grzebałem w relacyjnych baza o konkretnie w oracle, obecnie głownie prowadzę jakieś projekty wiec technologicznie się nie rozwijam. Niestety w czasach kiedy ja spędzałem połowę dnia przy kompie nie było netu, htmla, php. nawet windy i linuxa nie było wtedy więc z tamtych czasów wyniosłem programowanie w c i takie tam, no i nieśmiertelny sql. Ale ta wiedza średnio się dzisiaj przydaje. Sorry za wywód ale mam nadzieję, że mnie rozumiesz. Mam nadzieję, że jak dzieciaki podrosną to znowu będę miał ciut więcej czasu dla siebie, bo szybko się uczę i generalnie nie mam problemu z tymi klockami.

11 (edytowany przez telewy 2009-09-25 07:33:11)

I jeszcze jedno przemyślenie. Do tej pory po głowie chodziło mi rozwiązanie typu:
1. ktoś klika na stronce w link do wykresu
2. wykres się generuje

Ale chyba dużo prościej będzie generować ten wykres po każdym pomiarze temp, co 10 min, tyle że to takie mniej eleganckie rozwiązanie.

12

telewy napisał/a:

Ale chyba dużo prościej będzie generować ten wykres po każdym pomiarze temp, co 10 min, tyle że to takie mniej eleganckie rozwiązanie.

No właśnie nie. Jak masz 5000 osób na stronie i dla każdej masz wygenerować rysunek to cały ruter zarżniesz na amen, a wydajnością on przecież nie grzeszy. A tak masz "statyczny" obrazek, niech go sobie pobierają.

Co do generowania: masz kilka wątków niżej: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=160
Nie instalujesz optware bo zrobisz tylko zamieszanie sobie w systemie. Weź co najwyżej tylko binarkę i niezbędne biblioteki i po prostu wrzuć to sobie gdzieś gdzie będziesz z tego korzystał.

PS. Jestem na takiej samej pozycji jak Ty smile

13

Cezary napisał/a:

No właśnie nie. Jak masz 5000 osób na stronie i dla każdej masz wygenerować rysunek to cały ruter zarżniesz na amen, a wydajnością on przecież nie grzeszy. A tak masz "statyczny" obrazek, niech go sobie pobierają.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia smile Nigdy o tym nie pomyślałem, bo moją stronkę to może 5 osób dziennie odwiedza, ale mimo wszystko pomysł generowania obrazków co ileś tam min mi się podoba. Ten link co podałeś już przestudiowałem wcześniej, po prostu nie kumałem jak można to wpleść w ten scenariusz dynamicznego generowania obrazka. Teraz spokojnie dam sobie z tym radę. Oczywiście pod linikiem z temperaturą dam namiary na Twoją stronkę, bez niej nic bym nie zdziałał.

Mówisz, że wziąć binarka do gnuplota? Na stronie gnuplota są tylko źródła, sam za kompilację to ja się nie wezmę. Pod linkiem
http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optwa … mipsel.ipk
jest paczka i może z tego jakoś da się wyciągnąc binaria? Wczoraj szukałem tych binarek sporo czasu ale nic nie znalazłem.

Cezary napisał/a:

PS. Jestem na takiej samej pozycji jak Ty smile

No jakoś wyobrażałem sobie Ciebie jako młodziaka, bez obowiązków, a tu patrz smile

14

Tak było ze 20 lat tamu smile

Paczka ipk to nic więcej jak archiwum. Rozpakuj sobie to co znalazłeś na optware po prostu tar'em i już.

15

Ok, dzięki, na weekend wyjeżdżam, do tematu wrócę w niedzielę późnym wieczorkiem. Mój pomysł jest taki, aby zainstalować sobie wszystko na pendrive i podlinkować to wszystko do /opt. Jak nie będzie problemu z bibliotekami to pójdzie raczej łatwo. Ale pewnie będą wink

To widzę, że mniej więcej z tych samych czasów jesteśmy smile

16

Trochę czasu minęło a ja się nie pochwaliłem swoim termometrem. W każdym razie udało mi się doprowadzić do sytuacji takiej, że temperatura była dostępna przez serwer postawiony na asusie z netu. Wykresy automatycznie generowały się co 10 min (tygodniowy, miesięczny, półroczny i cały) i wszystko było fajnie. W poprzednim tygodniu byłem poza domem i w pewnym momencie zniknęła mi moja strona. Po przyjeździe do domu okazuje się, że coś z ruterem jest nie tak: po włączeniu palą mu się wszystkie diody lan i nic poza tym, ruter wygląda na martwy, wyłączanie z prądu nic nie pomaga. Inna ciekawa rzecz, top pendrive podpięty do rutera stracił dane, albo też zdechł, bo jak go wkładam do jednego kompa to w ogóle go nie widzi, w drugim widzi i tylko tyle. Najgorsze, to że nie zrobiłem sobie kopii tych skryptów co generowały mi wykresy i teraz może je szlag trafić, ciągle wierzę, że przywrócę go do życia.
Zastanawiając się o przyczynę nic mi nie przychodzi do głowy, ruter od 2 lat działał bez problemów. Tak myślę, że może zapchał mi się filesystem (do /tmp wrzucałem z crona kopie temepratury). Albo, jak wyczytałem na forum, rozleciał się filesystem bo obciążenia na procku było za duże.

17

Cóż, jeżeli jeden z komputerów go widzi to zrób dd kopię 1:1 i pobaw się na niej. Być może coś odzyskasz. Co się stało - nie wiem i pewnie już się nie dowiesz bo będziesz musiał wszystko od nowa postawić.

18

Najgorsze jest to, że router padł na amen. Przerobiłem już wszystko wliczając akcję z pin 9, ale niestety dioda zasilania ani drgnie. Zastanawia mnie czy ten termomentr albo pendrive mogły mieć wpływ na ten pad? Czy może to pechowy zbieg okoliczności, ale generalnie kiszka sad

19

rs'a jeszcze podłącz i zobacz.

20 (edytowany przez telewy 2009-10-19 23:26:34)

Cezary napisał/a:

rs'a jeszcze podłącz i zobacz.

Ciemność, widzę ciemność... Czyli po rs'ie też nie daje żadnego znaku życia. Kabelki dobrze polutowane bo jak łączę rx z tx to mam echo z klawiatury.

To może od razu się spytam, bo już psychicznie przygotowuję się do tego. Co warto kupić w zamian i nie wydawać fortuny. Zależy mi żeby były 2 usb. Czy taki router obsłuży hub'a usb?

Co ciekawe ten pendrive co był włożony do routera też jest martwy, nie ma możliwości formatu czy czegokolwiek innego.

21

Chcesz tanim kosztem? dlink dir-320. ale ma tylko jedno usb, wiec huba potrzebujesz. Droższy to fonera 2.0, linksys wrt160nl, tez z jednym.

Wszystkie dają możliwość wgrania alternatywy (lub, jak w przypadku fonery masz już tam klona openwrt)

22

Wczoraj posiedziałem jeszcze trochę nad tym routerem, w pewnych sytuacjach wykonuje drgawki agonalne, tzn. długie zwarcie pinu9 powoduje, że c zasami mrugają, czasami gasną diody LAN. W przypadku kiedy gasną komputer zaczyna widzieć router (próbuje się połączyć) ale to wszystko. Po wyłączeniu/włączeniu dalej diody się palą a router jest dead.

Mam jeszcze pytanie odnośnie podłączenia przez rs'a. Wyczytałem, że ten rs po stronie asusa jest w standardzie TTL, po stronie kompa to zwykły RS i jak zrozumiałem różnica polega na różnych napięciach. Ja to połączyłem tak jak jest pokazane tutaj http://www.vpx.pl/foto,podlaczenie1.html , z wątku http://openlinksys.info/forum/viewthrea … owstart=80 więc chyba powinno być ok. Dziwi mnie, że u mnie terminal jest kompletnie głuchy, muszę potestować to jeszcze na prędkości 115200 a nie na 9600.

23

To znaczy zrobiłeś adapter napięć czy nie? Bo ja nie to jesteś na dobrej drodze do spalenia jednego albo obu naraz.

24

I po co wszystko podłączyłeś? tylko tx0, rx0 i gnd, nic wiecej.

25

Cezary napisał/a:

To znaczy zrobiłeś adapter napięć czy nie? Bo ja nie to jesteś na dobrej drodze do spalenia jednego albo obu naraz.

No nie zrobiłem żadnego adaptera. A możesz mi napisać albo gdzieś skierować co to jest? Z elektroniki jestem cienki i jak to coś bardziej skomplikowanego to odpuszczę sobie ten rs.

Cezary napisał/a:

I po co wszystko podłączyłeś? tylko tx0, rx0 i gnd, nic wiecej.

No tak, późno było i już się nie zastanawiałem