Temat: Czas na termometr
Witam,
Ponieważ idea pomiaru temperatury przez asusa 500 bardzo mi się podobała więc pod nabyciu routera kupiłem też DS2940 oraz czujnik DS18S20. Temat przeleżał trochę w szufladzie ale czas go odkurzyć. A ponieważ mam już www na swoim asusie więc zabieram się za termometr. No i tutaj bardzo banalne pytanie (w dziedzinie elektroniki jestem dyletantem). Chodzi mi o to jak dokładnie podłączyć czujnik DS18S20 do przejściówki USB DS2940. DS18S20 ma 3 nóżki i GND (1), DQ(2) i VDD(3) i z tego co wyczytałem łączymy GND z VDD w jeden przewód, DQ stanowi drugi przewód. I teraz jak te dwa przewody włączyć do DS2940? Posługując się zdjęciem z postu http://eko.one.pl/index.php?page=openwrt-temperatura mamy tam niebieską wtyczkę i 4 wejścia. Mógłbyś mi powiedzieć dokładnie do których z nich podłączyć moje 2 kabelki?
Sorry za banalny temat ale dodam, że za czasów studenckich, kiedy kasy brakowało mi na wszystko, udało mi się sfajczyć takie urządzonko za 300 stówki, przez głupi błąd bo nie sprawdziłem jednej wtyczki a tam kabelki były skrosowane. No i od tamtego czasu została mi czujność, wolę dziesięć niż działać metodą prób i błędów.
Pozdr, tomek