Temat: WR1043+WiFi+Telefon=Problem

Witam, mam 1043ND smigajacy na Backfire 10.03 (ktorys z obrazow obsy, aktualnie nie pamietam juz ktory) i mam problem z polaczeniem telefonu Xperia X10 z WiFi.
Caly czas telefon pokazuje "Pobieranie adresu sieciowego" a potem "Nie mozna polaczyc".
W ustawieniach WiFi nie pamietam zebym cos mieszal, ale moze kiedys splodzilem tam jakiegos buga wink
Co ciekawe wiekszosc laptopow jakie u mnie goscily laczyla sie bez problemu. Choc niektore starsze tez nie mogly sie polaczyc wlasnie ze wzgledu na blad pobierania adresu sieciowego. Te ktore sie laczyly to byly laptopy z WiFi N.
Wiec prawdopodobnie cos jest nie tak z WiFi G.
Niestety sam nie posiadam laptopa, wiec nigdy nie sprawdzalem kompatybilnosci tego routera z innymi sprzetami.
Jedynym urzadzeniem na WiFi jest wlasnie ten telefon, i zalezy mi by mogl sie laczyc z siecia w domu, by odciazyc sobie limit na pakiecie GSM wink
Konfiguracja telefonu jest raczej prawidlowa (standardowa) bo u znajomego laczy sie bez problemu.
Jak pisalem wczesniej Backfire jest od Obsego, z wymienionym Gargoyle na LuCi (bardziej mi pasuje).
Ktos mial podobny problem, badz wie jak go rozwiazac?

2

Odp: WR1043+WiFi+Telefon=Problem

karaczan napisał/a:

Witam, mam 1043ND smigajacy na Backfire 10.03 (ktorys z obrazow obsy, aktualnie nie pamietam juz ktory) i mam problem z polaczeniem telefonu Xperia X10 z WiFi.
Caly czas telefon pokazuje "Pobieranie adresu sieciowego" a potem "Nie mozna polaczyc".
W ustawieniach WiFi nie pamietam zebym cos mieszal, ale moze kiedys splodzilem tam jakiegos buga wink
Co ciekawe wiekszosc laptopow jakie u mnie goscily laczyla sie bez problemu. Choc niektore starsze tez nie mogly sie polaczyc wlasnie ze wzgledu na blad pobierania adresu sieciowego. Te ktore sie laczyly to byly laptopy z WiFi N.
Wiec prawdopodobnie cos jest nie tak z WiFi G.
Niestety sam nie posiadam laptopa, wiec nigdy nie sprawdzalem kompatybilnosci tego routera z innymi sprzetami.
Jedynym urzadzeniem na WiFi jest wlasnie ten telefon, i zalezy mi by mogl sie laczyc z siecia w domu, by odciazyc sobie limit na pakiecie GSM wink
Konfiguracja telefonu jest raczej prawidlowa (standardowa) bo u znajomego laczy sie bez problemu.
Jak pisalem wczesniej Backfire jest od Obsego, z wymienionym Gargoyle na LuCi (bardziej mi pasuje).
Ktos mial podobny problem, badz wie jak go rozwiazac?

U mnie musialem ustawic szyfrowanie WEP, bo telefon nie obslugiwal wyzszego.

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

3 (edytowany przez karaczan 2011-03-26 16:47:32)

Sprawdzane z WPA/WPA2/WEP/Brak.
Nie laczy wink

EDIT:
Udalo sie polaczyc telefon na sztywnym IP.
W logach OpenWRT znalazlem cos takiego:

Mar 26 16:19:11 OpenWRT daemon.info dnsmasq-dhcp[3964]: read /etc/ethers - 0 addresses
Mar 26 16:20:33 OpenWRT daemon.info hostapd: wlan0: STA [MAC TELEFONU] IEEE 802.11: authenticated
Mar 26 16:20:33 OpenWRT daemon.info hostapd: wlan0: STA [MAC TELEFONU] IEEE 802.11: associated (aid 1)
Mar 26 16:20:33 OpenWRT daemon.warn dnsmasq-dhcp[3964]: DHCP packet received on wlan0 which has no address
Mar 26 16:20:37 OpenWRT daemon.warn dnsmasq-dhcp[3964]: DHCP packet received on wlan0 which has no address
Mar 26 16:20:44 OpenWRT daemon.warn dnsmasq-dhcp[3964]: DHCP packet received on wlan0 which has no address
Mar 26 16:20:59 OpenWRT daemon.warn dnsmasq-dhcp[3964]: DHCP packet received on wlan0 which has no address

Hmm i tak lipa. Nawet na sztywno, owszem polaczyl sie, ale nie ma dostepu do netu! ;/

4

Pokaż proszę ustawienia wifi (uci show wireless). Może coś tam nie gra.

5 (edytowany przez karaczan 2011-03-26 18:20:10)

root@OpenWRT:~# uci show wireless
wireless.radio0=wifi-device
wireless.radio0.type=mac80211
wireless.radio0.macaddr=XXXXXXX
wireless.radio0.hwmode=11ng
wireless.radio0.ht_capab=SHORT-GI-40 DSSS_CCK-40
wireless.radio0.htmode=HT20
wireless.radio0.country=CA
wireless.radio0.disabled=0
wireless.radio0.channel=11
wireless.@wifi-iface[0]=wifi-iface
wireless.@wifi-iface[0].device=radio0
wireless.@wifi-iface[0].ssid=OpenWRT
wireless.@wifi-iface[0].mode=ap
wireless.@wifi-iface[0].encryption=psk-mixed
wireless.@wifi-iface[0].key=XXXXX
wireless.@wifi-iface[0].network=wlan0

6

W porównaniu z moim configiem nie podobają mi się linie encryption i network. Ustaw odpowienio psk2 i lan dla tych parametrów i spróbuj się połączyć.

7

Dzieki wielkie, pomoglo.
Tel laczy sie juz nawet przez dhcp, internet na nim jest.
Nawet pinguje komputery w lanie big_smile

Problemem byla opcja network=wlan0, po ustawieniu lan wszystko pracuje prawidlowo.
Co ciekawe probowalem to ustawic przez GUI, lecz konczylo sie to albo tym ze nie poprawialo nic, albo wogole gubilo laczenie po lanie z routerem.
Wyedytowalem plik wireless w /etc/config i zaskoczylo od razu.
Przez UCI nie ustawialem bo jakos nie lubie tego wynalazku wink

8

No to fajnie. Cieszę się, że Ci pomogłem.
pozdr.

9

Aby było ciekawiej nie ma czegoś takiego jak network=wlan0, nie ma takiej sekcji w network.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

10

Mozliwe ze to pozostalosci jakis starych programow/obrazow.
Bo router przeszedl troche roznych kombinacji.
A ze jest na extroocie to nawet prawdopodobne ze kiedys czegos z dysku nie wykasowalem.

Teraz dziala juz wzystko, bo wlasnie kumpel wpadl z laptopem by lepiej potestowac.

11

Witam. Mam podobny problem co kolega karaczan. Brak netu na telefonach (na laptopach wszystko Ok). Telefon łaczy sie z siecia ale dostepu do netu brak. Pingi dochodzą. Poniżej ustawienia wifi:

root@Gargoyle:~# uci show wireless
wireless.radio0=wifi-device
wireless.radio0.type=mac80211
wireless.radio0.macaddr=xxxxxxxxx
wireless.radio0.htmode=HT20
wireless.radio0.ht_capab=SHORT-GI-40 DSSS_CCK-40
wireless.radio0.channel=6
wireless.radio0.hwmode=11g
wireless.apcfg=wifi-iface
wireless.apcfg.device=radio0
wireless.apcfg.mode=ap
wireless.apcfg.network=lan