1 (edytowany przez tomaszu 2026-06-23 21:33:56)

Temat: Prezentacja bazującego na OpenWrt - KeeneticOS - na zjeździe MiŚOT

Nie słyszałem o tym systemie wcześniej ale że bazuje na OpenWrt to postanowiłem dać o tym wzmiankę tutaj. Ponad 4 lata temu był poruszany wątek na forum eko.one.pl nawiązujący do Keenetic. W statystykach nie ma urządzeń Keenetic ale wsparcie OpenWrt oczywiście jest. Wideo 25 minut na YouTube (do ~16 minuty po angielsku, potem pl). Z prezentacji wynika że ten produkt jest popularny, również w Polsce, z tym że wśród firm a nie indywidualnych klientów.
Tutaj również forum wspomnianego systemu gdzie można zobaczyć changelogi, feature requesty, bugi. Oraz repo na GitHub.

2

Odp: Prezentacja bazującego na OpenWrt - KeeneticOS - na zjeździe MiŚOT

Tak, sporo urządzeń jest wpieranych i nadal nie miałem okazji czymś takim się pobawić. I chyba nadal jest bardziej popularny na wschód od nas niż konkretnie u nas w kraju.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

I chyba nadal jest bardziej popularny na wschód od nas niż konkretnie u nas w kraju.

Wg prezentacji w Polsce klienci to m.in Play, Netia, Żabka, globalnie T-Mobile, Vodafone, Orange. Screenshot:
https://i.ibb.co/CxDr66S/keenetic.png

4 (edytowany przez Cezary 2026-06-24 09:29:07)

Aha. A widziałeś takie urządzenie u kogoś w domu? smile

Play i żabka (i mcdonald) dotyczyło acsystem i ich systemu hotspotowego czy ogólnie zarządzania przez tr069

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Cezary napisał/a:

Aha. A widziałeś takie urządzenie u kogoś w domu? smile

Nie widziałem, a nawet nie słyszałem smile

Cezary napisał/a:

Play i żabka (i mcdonald) dotyczyło acsystem i ich systemu hotspotowego czy ogólnie zarządzania przez tr069

Okej, czyli tutaj błędnie połączyłem w jedno usługę acsystem z Keenetic.

6

Meh szwabsko-chiński crap do tego wysoko wyceniony, szkoda dopłacać do pośrednika a i kiepski wybór sprzętu.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .