1

Temat: Jaki modem 5g kupić do starego laptopa

Na początek chciałem przywitać wszystkich bo to mój pierwszy post. Zdaje sobie sprawę że to jest forum o OpenWrt i mikrotik ale chyba tylko tu mogę znaleźć osoby znające się na modemach 5g.
Mam starego laptopa (Sony PCG-4Q1M)i to się nie zmieni, siedzi w nim adekwatny do wieku modem 3g Huawei EM820W na mPCIe na USB 2.0. Internet mam z a2moblie (nadajniki Plusa) a ten wyłącza 3g z końcem tego roku. Chciałem się poradzić jaki modem 5g kupić? Wymagania są konkretne i z pkt 1-4 nie podlegają negocjacji:
1. koniecznie modem wewnętrzny na złącze mPCIe full size- laptopa używam w podróży i było że urwałem port usb z modemem, router nie wchodzi w grę bo to dodatkowe zbędne urządzenie
2. posiadanie sterowników do windows 10(a jeszcze lepiej dla windows 7 i nowszych) i działanie pod tymi systemami
3. złącza anten typu IPEX / UFL -bo takie mam w laptopie
4. połączenie z laptopem przez piny odpowiadające za usb (nie szynę pci)
5. chciałbym modem 5g RedCap- z tego co się orientuję generuje znacznie mniej ciepła niż pełne 5g nr(bo mniej prądu pobiera) i nieco mniej niż modemy LTE-A (ale może jestem w błędzie i poprawcie mnie?)
6. Znalazłem taka listę pasujących (choć nie do końca jestem pewien)modemów https://techship.com/products/cellular- … m=15%2C520 ale nigdzie (poza ta strona czego nie chcę robić) nie można ich dostać.
Poza tym modem Telit Cinterion FE910C04 ma sterowniki od win 11 wzwyż(nie wierzę w to ale jeśli to prawda to jest skreślony- proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie).
Może znacie jakieś inne modemy 5g których nie ma w linku a pasują do moich wymagań? Jeśli tak to gdzie je kupić?
Kto dobrnął do końca posta i przeczytał wszystko ten miszcz wink

2

Odp: Jaki modem 5g kupić do starego laptopa

Złe forum i dlatego przerzuciłem post do innego działu.

Niestety, z powodu minipcie jesteś ograniczony praktycznie do w/w modeli. RG255 ma soyter.pl w ofercie (o ile ma na magazynie), ale czy są do niego sterowniki do windowsa to już nie wiem.

A przenośny bateryjny mifi z 5g się nie sprawdzi?  Musi być koniecznie wewnętrzny?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziekuje Cezary za szybka odpowiedz, jestem ograniczony do mpcie bo kazde inne urzadzenie to zbednne urzadzenie. Do RG255 sa sterowniki windows (choc nie jestem pewien), https://techship.com/download/quectel-l … ser-guide/ nie chcialbym sie rejestrowac na ich stronie ale moze ty masz konto? Jesli tak to moglbys pobrac i gdzies przerzucic(jesli to nie slepy link zachecajacy/zmuszajacy do rejestracji- co podejrzewam) - np  na mega nz?

4

Nie, nie mam tam konta. Zarejestruj się na stronie quectela i ściągnij sobie jak udostępniają.

5

5G RedCap to wyłącznie sieci SA, nie skorzystasz jeszcze przez dłuższy czas z tej technologii w Polsce, a później tylko w miejscach gdzie będzie wprowadzone 5G SA. Obecnie wszystkie polskie sieci działają w NSA.

Dodatkowo, RG255 nie obsługuje agregacji nośnych, co ograniczy osiągi w bardziej obciążonych lokalizacjach.

Moim zdaniem lepiej celuj w coś obsługującego 5G NSA, lub po taniości w używany modem LTE-A.

6

kszaq napisał/a:

5G RedCap to wyłącznie sieci SA, nie skorzystasz jeszcze przez dłuższy czas z tej technologii w Polsce, a później tylko w miejscach gdzie będzie wprowadzone 5G SA. Obecnie wszystkie polskie sieci działają w NSA.

Dodatkowo, RG255 nie obsługuje agregacji nośnych, co ograniczy osiągi w bardziej obciążonych lokalizacjach.

Moim zdaniem lepiej celuj w coś obsługującego 5G NSA, lub po taniości w używany modem LTE-A.

I właśnie po to na tak specjalistycznym forum napisałem temat bo liczyłem na osoby z wiedzą które znajdą słabe strony mojego planu/ jego niewykonalność.
A czy modem 5G NSA istnieje na złączu mPCIe? -chyba nie, więc pozostaje się zapytać o sama technologie bo nie jestem z tym zbyt dobrze zaznajomiony. Czy 5G NSA vs 5G SA można analogicznie porównać do historii z 3g vs HSPA+? Kiedyś (tak jak teraz jest tylko 5G NSA)było tylko 3g które z czasem zostało uzupełnione / wyparte przez HSPA+(może odpowiednik 5G SA?). Czy teraz (a raczej za 10 lat) jest prawdopodobne że historia się powtórzy i 5G SA będzie pokrywać znacznie więcej terenu niż 5G NSA a zakup modemu z listy https://techship.com/products/cellular- … m=15%2C520 na razie mija się z sensem(dla 5g) ale w dalekiej przyszłości będzie miał bardzo duży sens?

7

NSA działa na bazie LTE, wiec muszą być obie technologie obecne. SA to czyste 5G które docelowo będzie pokrywać coraz większy obszar.

Modemow na miniPCI jest jak na lekarstwo. Zobacz czy uda ci się zmieścić adapter M2 na miniPCI i modem w adapterze.

8

Niezbyt mi sie widzi szukanie przejsciowek M2 na miniPCI bo:
1. nie wiem czy mi usb 2.0 poda wystarczajaco duzo pradu (karty m.2 zwykle sa projektowane pod zasilanie z usb 3.0 a nie 2.0)
2. Jesli nawet poda to karta strasznie bedzie sie grzala
3. Nie mam miejsca na radiator w obudowie laptopa, nie mam nawet miejsca na przejsciowke (wysokosc zlacza przeszkadza).

Co do mojego porownania we wczesniejszym poscie: z 1 strony nie jest to udane przyrownanie(do 3g), ale z 2 strony... nadal nie wiem bo nie odpowiedziano na to: Czy teraz (a raczej za 10 lat) jest prawdopodobne że historia się powtórzy i 5G SA będzie pokrywać znacznie więcej terenu niż 5G NSA a zakup modemu z listy https://techship.com/products/cellular- … m=15%2C520 na razie mija się z sensem(dla 5g) ale w dalekiej przyszłości będzie miał bardzo duży sens bo 5G SA wyprze 5G NSA ?

9

No, mówili że 5g i pochodne wyśle do archiwum wifi. Jakoś nie wysłało. Co będzie za 10 lat - nie wiem, ale twój laptop sądząc po tym minipci będzie technologicznym zabytkiem i kupisz sobie nowy..
10 lat temu popularne były modemy cat4 i dopiero co popularyzowała się cat6. A zobacz co mamy teraz. Wiec kto wie co będzie za to 10 lat

10

Czy ktos z was ma wyrobione kontakty na soyter.pl ? Mnie ignoruja, pewnie jakbym napisal ze chce u nich kupic 10k modemow to by sie magicznie obudzili ale zwyklego klienta nie bedacego firma maja gdzies i nie odpowiadaja na maile.

A jesli ma to moglby podac inny email niz ten na ich stronie?