Temat: Jaki modem 5g kupić do starego laptopa
Na początek chciałem przywitać wszystkich bo to mój pierwszy post. Zdaje sobie sprawę że to jest forum o OpenWrt i mikrotik ale chyba tylko tu mogę znaleźć osoby znające się na modemach 5g.
Mam starego laptopa (Sony PCG-4Q1M)i to się nie zmieni, siedzi w nim adekwatny do wieku modem 3g Huawei EM820W na mPCIe na USB 2.0. Internet mam z a2moblie (nadajniki Plusa) a ten wyłącza 3g z końcem tego roku. Chciałem się poradzić jaki modem 5g kupić? Wymagania są konkretne i z pkt 1-4 nie podlegają negocjacji:
1. koniecznie modem wewnętrzny na złącze mPCIe full size- laptopa używam w podróży i było że urwałem port usb z modemem, router nie wchodzi w grę bo to dodatkowe zbędne urządzenie
2. posiadanie sterowników do windows 10(a jeszcze lepiej dla windows 7 i nowszych) i działanie pod tymi systemami
3. złącza anten typu IPEX / UFL -bo takie mam w laptopie
4. połączenie z laptopem przez piny odpowiadające za usb (nie szynę pci)
5. chciałbym modem 5g RedCap- z tego co się orientuję generuje znacznie mniej ciepła niż pełne 5g nr(bo mniej prądu pobiera) i nieco mniej niż modemy LTE-A (ale może jestem w błędzie i poprawcie mnie?)
6. Znalazłem taka listę pasujących (choć nie do końca jestem pewien)modemów https://techship.com/products/cellular- … m=15%2C520 ale nigdzie (poza ta strona czego nie chcę robić) nie można ich dostać.
Poza tym modem Telit Cinterion FE910C04 ma sterowniki od win 11 wzwyż(nie wierzę w to ale jeśli to prawda to jest skreślony- proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie).
Może znacie jakieś inne modemy 5g których nie ma w linku a pasują do moich wymagań? Jeśli tak to gdzie je kupić?
Kto dobrnął do końca posta i przeczytał wszystko ten miszcz ![]()