3,826

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Ok. To wolę zrobić update modemu już po wygraniu OpenWrt.  Czy do wygrania OpenWrt muszę używać UART, czy używać framework? Jeżeli framework to których plików używać?

3,827

A jak chcesz. Jak framework to wszystko już tam masz, po wgraniu tylko poprawiasz aktualnym softem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3,828

OK, Dzieki za info.  Szukam i szukam na forum info, jak wykryć urządzenie w tym ZTE Terminal software update. Można prosić i info?

3,829

Samo ma się wykryć. Ty nic kompletnie nie robisz.

3,830

Ale przez USB czy LAN?

3,831

LAN.

3,832

OK. Wykryło. Kiedy klikam Update wyrzca info "Invalid selection  update".
Wybrałem Nordic to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw --- i wskazałem plik z OpenWRT. Pewnie coś pokręciłem?

3,833

Zależy którą wersję wybrałeś.
Jedna wersja była bez OpenWrt, a druga była z OpenWrt.
OpenWrt wybierasz z tego samego źródła skąd pobierałeś frameworka.

3,834

OK. Dzięki za info. Sofcik wszedł. Miałem włączone interfejsy od VPN i po wyłączeniu ich wszytko poszło gładko.

3,835

A jeszcze zapytam. Wszędzie piszą że trzeba robić update modemu po kolei. Z tym że u mnie jest B02 a pliki zaczynają się od 5 w górę. Jak to ugryźć?

3,836

Co ty opowiadasz za bajki. Jest normalnie dostępny imageB02naB05.zip

3,837

Fakt, jest wszystko. A o co chodzi z partycjami? W tutorialu są takie punkty:
- wykonać po uarcie lub ssh:
    ubiattach -m 9
    ubirmvol /dev/ubi0 -N ubi_rootfs
    ubirmvol /dev/ubi0 -N ubi_rootfs_data

Trzeb to robić, jeżeli wgrałem OpenWrt  przez framework ?

3,838

Nie, przecież już wgrałeś openwrt, żadna inna instrukcję już cię nie interesuje. Zapominasz o frameworkach i innych rzeczach.

3,839

Ok. Jasne. Pytam bo modem działa w kartkę. Raz się łączy, raz nie. Teraz mam B02.  Oczywiście biorę pod uwagę, że po prostu HW niedomaga ale wolałem się upewnić smile

3,840

Najpierw to zaktualizuj OpenWrt do czegoś współczesnego.

3,841

Jak wcześniej miałeś już napisanie - zrób aktualizację openwrt do aktualnej wersji, zrób aktualizację modemu do B12.

3,842

OpenWrt to mam wersji 24... więc prawie najnowsze. Tylko modem mam do updatu. Dzięki.  Spróbuje się zająć tym modem.

3,843 (edytowany przez swiezak8 2026-02-27 15:23:37)

Wgrałem wszystko najnowsze czyli MIFI 25 + B12 i ogólnie na razie działa. Z tym, że  logowanie do sieci dalej było w kratkę. Wydaje mi się, że wybranie opcji: Technologia "Tylko 4G" rozwiązało problem. Wcześniej zawsze po resecie brak karty SIM i tak wisiało.  Po wybraniu Tylko 4G zrobiłem kilka resetów i od razu łapie sieć. Czy to normalne zachowanie?

3,844

Tylko tyle że powiedzałałeś mu że ma używać LTE a nie latać i sprawdzać co jest w powietrzu. Biorąc pod uwagę ze 3G jest prawie wszędzie jest wyłączane to to może tak zostać.

3,845

Rozumiem ale wcześniej nie czytało w ogóle SIM. W logach był ciągły sim reset power cycle. To wyglądało jakby nie czytało SIM.  Po wybraniu tylko LTE łapie SIM i zasięg od razu.  Oczywiście na początku pomyślałem że albo karta SIM nie łączy albo coś nie tak ze złączem SIM. Zrobiłem kilka weryfikacji i wynik jest jak wyżej. Na razie działa...

3,846 (edytowany przez swiezak8 2026-03-01 11:55:00)

Wróciłem do LuCI OpenWrt 25.12. Zainstalowałem 3ginfo-lite i Konfiguracja pasm LTE. Problem w tym, ze bardzo długo szuka LTE. Dioda miga na zielono czyli chyba łączy się na 3G i taki stan  utrzymuje się kilka min. Potem jest już LTE. Na MiFi była opcja wyboru LTE Only i tam to działało. Logował na LTE od razu. Jak ustawić LTE Only na Luci lub przez ssh?

uci set network.wan.network='lte'  wystarczy?

3,847

Tak, wystarczy.

3,848

Dzięki. Wygląda na to, że jest ok.

3,849

Cześć, w jaki sposób uruchomić ipv6, najlepiej razem z ipv4 na 286d? mam teraz tylko ipv4, simka orange oczywiście wszystko obsługuje

3,850

Oczywiście. Albo przez ustawienie APN na odpowiedzi albo przez zrobienie dual APN, Leo-PL to opisywał. Zobacz na Wiki openwrt opis opcji dla qmi