Odp: ZTE MF286D - Openwrt
Ok. To wolę zrobić update modemu już po wygraniu OpenWrt. Czy do wygrania OpenWrt muszę używać UART, czy używać framework? Jeżeli framework to których plików używać?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Strony Poprzednia 1 … 152 153 154 155 156 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ok. To wolę zrobić update modemu już po wygraniu OpenWrt. Czy do wygrania OpenWrt muszę używać UART, czy używać framework? Jeżeli framework to których plików używać?
A jak chcesz. Jak framework to wszystko już tam masz, po wgraniu tylko poprawiasz aktualnym softem.
OK, Dzieki za info. Szukam i szukam na forum info, jak wykryć urządzenie w tym ZTE Terminal software update. Można prosić i info?
Samo ma się wykryć. Ty nic kompletnie nie robisz.
Ale przez USB czy LAN?
LAN.
OK. Wykryło. Kiedy klikam Update wyrzca info "Invalid selection update".
Wybrałem Nordic to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw --- i wskazałem plik z OpenWRT. Pewnie coś pokręciłem?
Zależy którą wersję wybrałeś.
Jedna wersja była bez OpenWrt, a druga była z OpenWrt.
OpenWrt wybierasz z tego samego źródła skąd pobierałeś frameworka.
OK. Dzięki za info. Sofcik wszedł. Miałem włączone interfejsy od VPN i po wyłączeniu ich wszytko poszło gładko.
A jeszcze zapytam. Wszędzie piszą że trzeba robić update modemu po kolei. Z tym że u mnie jest B02 a pliki zaczynają się od 5 w górę. Jak to ugryźć?
Co ty opowiadasz za bajki. Jest normalnie dostępny imageB02naB05.zip
Fakt, jest wszystko. A o co chodzi z partycjami? W tutorialu są takie punkty:
- wykonać po uarcie lub ssh:
ubiattach -m 9
ubirmvol /dev/ubi0 -N ubi_rootfs
ubirmvol /dev/ubi0 -N ubi_rootfs_data
Trzeb to robić, jeżeli wgrałem OpenWrt przez framework ?
Nie, przecież już wgrałeś openwrt, żadna inna instrukcję już cię nie interesuje. Zapominasz o frameworkach i innych rzeczach.
Ok. Jasne. Pytam bo modem działa w kartkę. Raz się łączy, raz nie. Teraz mam B02. Oczywiście biorę pod uwagę, że po prostu HW niedomaga ale wolałem się upewnić ![]()
Najpierw to zaktualizuj OpenWrt do czegoś współczesnego.
Jak wcześniej miałeś już napisanie - zrób aktualizację openwrt do aktualnej wersji, zrób aktualizację modemu do B12.
OpenWrt to mam wersji 24... więc prawie najnowsze. Tylko modem mam do updatu. Dzięki. Spróbuje się zająć tym modem.
Wgrałem wszystko najnowsze czyli MIFI 25 + B12 i ogólnie na razie działa. Z tym, że logowanie do sieci dalej było w kratkę. Wydaje mi się, że wybranie opcji: Technologia "Tylko 4G" rozwiązało problem. Wcześniej zawsze po resecie brak karty SIM i tak wisiało. Po wybraniu Tylko 4G zrobiłem kilka resetów i od razu łapie sieć. Czy to normalne zachowanie?
Tylko tyle że powiedzałałeś mu że ma używać LTE a nie latać i sprawdzać co jest w powietrzu. Biorąc pod uwagę ze 3G jest prawie wszędzie jest wyłączane to to może tak zostać.
Rozumiem ale wcześniej nie czytało w ogóle SIM. W logach był ciągły sim reset power cycle. To wyglądało jakby nie czytało SIM. Po wybraniu tylko LTE łapie SIM i zasięg od razu. Oczywiście na początku pomyślałem że albo karta SIM nie łączy albo coś nie tak ze złączem SIM. Zrobiłem kilka weryfikacji i wynik jest jak wyżej. Na razie działa...
Wróciłem do LuCI OpenWrt 25.12. Zainstalowałem 3ginfo-lite i Konfiguracja pasm LTE. Problem w tym, ze bardzo długo szuka LTE. Dioda miga na zielono czyli chyba łączy się na 3G i taki stan utrzymuje się kilka min. Potem jest już LTE. Na MiFi była opcja wyboru LTE Only i tam to działało. Logował na LTE od razu. Jak ustawić LTE Only na Luci lub przez ssh?
uci set network.wan.network='lte' wystarczy?
Tak, wystarczy.
Dzięki. Wygląda na to, że jest ok.
Cześć, w jaki sposób uruchomić ipv6, najlepiej razem z ipv4 na 286d? mam teraz tylko ipv4, simka orange oczywiście wszystko obsługuje
Oczywiście. Albo przez ustawienie APN na odpowiedzi albo przez zrobienie dual APN, Leo-PL to opisywał. Zobacz na Wiki openwrt opis opcji dla qmi
Strony Poprzednia 1 … 152 153 154 155 156 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc