Odp: Gargoyle 1.15.x
Czy istnieję jakieś urządzenie obsługiwane przez mt7986a i wspierane przez gargoyle?
No tak – np. RT-AX59U, TUF-AX4200, TUF-AX6000, GL-MT6000, WAX220, XDR-4288, XDR6086, XDR6088, EX5601-T0, EX5700.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle 1.15.x
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy istnieję jakieś urządzenie obsługiwane przez mt7986a i wspierane przez gargoyle?
No tak – np. RT-AX59U, TUF-AX4200, TUF-AX6000, GL-MT6000, WAX220, XDR-4288, XDR6086, XDR6088, EX5601-T0, EX5700.
Cezary - czy planujesz jakieś aktualizacje Gargoyle? Może jakaś dodatkowa linia testowa dla chętnych poeksperymentować ponieważ u Lantisa jest już jakiś nowszy build ***_owrt24-10_20251024 więc wygląda że oparty już na OpenWRT 24.10 a nie 23.x
To buildy z branchu base_on_openwrt_2410. To gałąź testowa w której robione jest właśnie portowanie gargoyle na openwrt 24.10.
Nie jestem w stanie budować każdego branchu tylko dlatego że istnieje. Jest kandydatem na następne wydanie, ale jak zostanie oficjalnie namaszczony na to to zbuduję takie obrazy.
To buildy z branchu base_on_openwrt_2410. To gałąź testowa w której robione jest właśnie portowanie gargoyle na openwrt 24.10.
Nie jestem w stanie budować każdego branchu tylko dlatego że istnieje. Jest kandydatem na następne wydanie, ale zostanie oficjalnie namaszczony na to to zbuduję takie obrazy.
Jasne dzięki za doprecyzowanie, to sobie potestuje obrazy bezpośrednio od Lantisa ![]()
Chciałeś to patrz:
----------------------------------------------------------------------------
| _____ _ _____ _ |
| | __ \ | | | __ \| | |
| | | \/ __ _ _ __ __ _ ___ _ _| | ___ | |__) | | |
| | | __ / _` | '__/ _` |/ _ \| | | | |/ _ \ | ___/| | |
| | |_\ \ (_| | | | (_| | (_) | |_| | | __/ | | | |__ |
| \____/\__,_|_| \__, |\___/ \__, |_|\___| |_| |____| |
| __/ | __/ | |
| |___/ |___/ |
| |
|--------------------------------------------------------------------------|
| Gargoyle PL version 1.15.0.4 | OpenWrt 24.10 branch |
| Gargoyle revision d4e2d92b | OpenWrt commit dcf11c8 |
| Built January 31, 2026 | Target x86/x64 |
----------------------------------------------------------------------------
| Machine: QEMU Ubuntu 25.10 PC (i440FX + PIIX, 1996) |
| Uptime: 0d, 00:00:08 |
| Load: 0.00 0.00 0.00 |
| Flash: total: 251.9MB, free: 194.2MB, used: 21% |
| Memory: total: 479.3MB, free: 426.0MB, used: 11% |
| lan: static, 192.168.1.1 |
| wan: dhcp, ? |
| wan6: dhcpv6, ? |zmiany weszły do głównej gałęzi, więc można robić. To następne buildy oparte tym razem na OpenWrt 24.10. Budują się dopiero, trzeba sprawdzić czy działa przynajmniej w podstawowowym zakresie, więc dostępne będą pewnie dopiero za kilka/naście dni.
Wrzuciłem nowe obrazy gargoyle 1.15.0.4 bazujące na OpenWrt 24.10. Jeżeli funkcjonalnie coś nie działa to kierujcie uwagi bezpośrednio do https://github.com/ericpaulbishop/gargoyle/issues jeżeli zaś to problem z obrazem samym w sobie - to do mnie.
Funkcjonalnie gargoyle pozostało takie same jak było, weszło kilka poprawek znalezionych problemów. Zaś samo OpenWrt 24.10 jest większe od swojego poprzednia, więc wyleciało kilka obrazów bo zawartość się już nie mieściła, ale to jak zwykle.
Sprzęty z 32MB ramu oczywiście możecie już odesłać do muzeum.
Czy wymagania są jak w linii Gargoyle 1.15.x, czy jak w LUCI 24.10?
TP-LINK 843nv3 16/64 650 MHz?
TP-LINK WR3600 8/128 560 MHz?
Archer A7v5 16/128 750 MHz?
W sumie, to nie wiem co z nimi robić, a trzymam "w razie czego".
Tak się zastanawiam, czy są one warte więcej niż koszt zasilacza do nich i czy dałoby się jest sensownie sprzedać, bo mam takich lub podobnych (np. kultowy Linksys WRT54GL) w sumie chyba 8 sztuk?
dziś wgrałem 15.04 na WD my net n750. Router wstał, po zrobieniu zmian i restarcie niestety już nie wstaje - jak poprzednie piętnastki :-(. Sprzętowo Netgear WNDR4300 jest teoretycznie tym samym - tutaj nie ma problemów. Kabla szeregowego nie mam :-(
Czy wymagania są jak w linii Gargoyle 1.15.x, czy jak w LUCI 24.10?
TP-LINK 843nv3 16/64 650 MHz?
TP-LINK WR3600 8/128 560 MHz?
Archer A7v5 16/128 750 MHz?
W sumie, to nie wiem co z nimi robić, a trzymam "w razie czego".
Tak się zastanawiam, czy są one warte więcej niż koszt zasilacza do nich i czy dałoby się jest sensownie sprzedać, bo mam takich lub podobnych (np. kultowy Linksys WRT54GL) w sumie chyba 8 sztuk?
Nawet trochę większe, bo w gargoyle uruchomione są jego procesy np. zliczające dane. Zainstaluj na jedym z w/w i sam oceń czy jest sensowie czy nie.
TP-Link TL-MR3420 v5 i update z Gargoyle 1.15.0.3 (Built 20250803-0712 git@50b3bbde) bez sukcesu. Zrobiłem update z zachowaniem konfiguracji (ale konfiguracji w zasadzie nie było żadnej). Router nie rozgłasza WiFi i po kablu system mówi że sieć niezidentyfikowana, nie ma przydzielonego IP komputer. W wolnym czasie zrobię unbricka przez TFTP i spróbuję jeszcze raz. Obecnie na routerze świeci się tylko dioda power po kilkudziesięciu minutach. Wyłączyłem go też i włączyłem jeszcze raz.
Zresetuj do ustawień domyślnych.
Przytrzymywałem kilkuktrotnie reset ale bez zmian, stan routera taki sam. Pozostaje TFTP wydaje się.
tftp, serial i sprawdzaj.
aktualizacja Xiaomi Mi Router 3G oraz GL.iNet GL-MT6000
z 1.15.0.3 na 1.15.0.4 poszła bez problemu
tftp, serial i sprawdzaj.
Soft wgrał się pomyślnie przez TFTP.
Nazwa urządzenia:Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.15.0.4 (Built 20260204-1243 git@d4e2d92b)
eko.one.pl
Model:TP-Link TL-MR3420 v5
Konfiguracja urządzenia:Brama sieciowa
Zajętość pamięci RAM:24.8MB / 56.8MB (43.7%)
Połączenia:91/4096
Średnie obciążenie CPU:0.76 / 1.48 / 1.25 (1/5/15 min.)
Jednocześnie mam komunikat:
Pamięć flash routera jest zapełniona (zamontowania w trybie tylko do odczytu) lub tymczasowo wykorzystywana jest pamięć RAM. Router nie będzie działać poprawnie lub powróci do stanu poprzedniego po ponownym uruchomieniu. Przywróć domyślną konfigurację lub wgraj nowe oprogramowanie (bez zachowania ustawień).
Oczywiście wiem, że to stare urządzenie. Możliwe że przez brak zasobów wcześniej coś poszło nie tak z updatem (szczególnie że zaznaczyłem opcję zachowania ustawień).
Jak masz taki komunikat to znaczy że już flash jest za mały
Witam
Zastanawiam, czy jeśli na dotychczasowym gargole wszystko mi działa stabilnie, to czy jest sens to aktualizować i ryzykować. Skłaniam się ku temu, żeby na razie tego nie dotykać.
Możesz nie aktualizować jeżeli nic więcej na nim nie robisz.
Używam go po prostu jako router i serwer openVPN oraz proxy z pakietem privoxy. Do WiFi i rozszerzenia sieci o kolejne porty używam WRT3200acm z jeszcze starszym gargoyle.
Jeśli nic w tym zakresie nie ma a ciekaweg6, to zostawiam jak jest.
aktualizacja Xiaomi Mi Router 3G oraz GL.iNet GL-MT6000
z 1.15.0.3 na 1.15.0.4 poszła bez problemu
Wgrałeś z zachowaniem ustawień?
Gargoyle PL version 1.15.0.4 z WAN/PPPoE nie kontroluje statusu połączenia/ma nawiązane połączenie, a w statusie jest jako rozłączony.P.S Na Zyxelu T-56
Była zmiana na to: https://github.com/ericpaulbishop/gargo … 5c272a5a02
możesz sobie skrypty zmodyfikować i zobaczyć jak będzie status wyglądał.
Cześć Cezary. Brak ostatniego Gargoyle na Cudy wr3000 v1.
Cześć Cezary. Brak ostatniego Gargoyle na Cudy wr3000 v1.
Za mały flash żeby się obraz zrobił.
Witam
Zaktualizowałem oprogramowanie na obydwu routerach: MiniPC na N100 oraz WRT3200ACM. Na MiniPC jeśli chodzi o serwer OpenVPN, to najpierw w web-gui włączyłem serwer (zastosuj), następnie skopiowałem z backupu plik openvpn_gargoyle (zastosuj), następnie z poziomu double commander skopiowałem cały katalog /etc/openvpn (i w web gui zastosuj). Wszystko działa jak należy. Transfer z zewnątrz do domu przez openvpn z poziomu windowsowego explorera jest rzędu 21-22MB/s. Skoro działa, to chyba nie powinno być komplikacji w przyszłości.
Bardzo dziękuję Eric Bishop, Lantis i innym za wysiłek włożony w gargoyle i udostępnienie swojej pracy i kolejnych aktualizacji za darmo. Dziękuję również Cezaremu za pracę, której prawdopodobnie nie jestem w większości świadomy. Na co dzień nie zastanawiam się, ile wysiłku mi zaoszczędziliście, ale dla mnie jest to duże ułatwienie życia. Dziękuję wam obydwu.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle 1.15.x
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc