1 (edytowany przez Cezary 2025-02-01 18:42:16)

Temat: Gargoyle 1.15.x

Pamiętacie jeszcze o tym systemie? Dziś (27.01.2025r) do głównej gałęzi projektu zostały włączone zmiany, będące podwalinami pod Gargoyle w wersji 1.15, bazującej na OpenWrt 23.05.

Główne zmiany w stosunku do poprzedniej wersji: https://github.com/ericpaulbishop/gargoyle/pull/1012 (doszedł jeden nowy plugin, dużo aktualizacji i uzupełnień).

Starałem się żeby tłumaczenia były na bieżąco, jeżeli coś brakuje to postaram się to dostosować na dniach. Tak samo - przygotowanie odpowiednich obrazów i zestawienie środowiska zajmie chwilę, ale za kilka(naście) dni powinny być dostępne moje obrazy do testowania. Jeżeli ktoś nie chce czekać to od dłuższego czasu dostępne są buildy na gargoyle-router.com: https://www.gargoyle-router.com/phpbb/v … hp?t=17921

Ważne zmiany w obrazach Gargoyle:
- dla x86/64 port eth0 jest zawsze portem WAN, pozostałe porty są dołączane jako LAN (w OpenWrt: lan to eth0, wan to eth1)
- dla Xiaomi AX3000T brak jest obsługi nowych rodzajów pamięci i nowego switcha AN8855

Uwagi:
Wydanie 1.15.0.0. nie wyświetla katalogów po cifs

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2 (edytowany przez jarek7714 2025-01-28 01:19:32)

Odp: Gargoyle 1.15.x

Oczywiście, przecież Cezary ze statystyk wynika że 72,4% routerów korzysta z tego softu (różnych wersji), nie przypadkiem tak jest-ma być szybko, łatwo, transparentnie i takie jest Gargoyle. Problem w tym że nie nadąża ze wsparciem dla nowych produktów, tak aby sprostać potrzebom obsługi łącz internetowych 0,5-2Gbps/ bez używania "wodotrysków". smile

3

W tym przypadku statystka kłamie, bo większość tych userów to stare zapomniane routery, które gdzieś tam są włączone i nikt o nich nie pamięta. A nowych użytkowników który chcą włączyć statystyki jest jak na lekarstwo.

4

Udostępniłem pierwsze buildy Gargoyle 1.15. Na 100% czegoś nie przeniosłem, o czymś nie pomyślałem i czegoś nie zrobiłem, więc traktujcie je raczej jako testowe (tym bardziej że 1.15 nie zostało jeszcze oficjalnie wydane). Jeżeli coś złego znajdzie się w obrazach to będę o tym pisał w pierwszym poście tego wątku, więc trzymajcie rękę na pulsie.

Chciałbym zwrócić uwagę na Xiaomi AX3000T - gargoyle, tak samo wydanie OpenWrt na którym bazuje, NIE MA pełnego wsparcia dla tego modelu. Co prawda dodałem zmieniony bootcount, ale nie ma np. wsparcia dla switcha AN8855 (i raczej nie zapowiada się żeby to przeportowali). Mimo to zdecydowałem się udostępnić te obrazy, bo ludzi ze zwyczajną wersją jest dość dużo.

5

Dla Nexx WT3020 8M jest, a czy na  16M będzie można liczyć?

6 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-02-03 01:16:59)

Cezary napisał/a:

Chciałbym zwrócić uwagę na Xiaomi AX3000T - gargoyle, tak samo wydanie OpenWrt na którym bazuje, NIE MA pełnego wsparcia dla tego modelu. Co prawda dodałem zmieniony bootcount, ale nie ma np. wsparcia dla switcha AN8855 (i raczej nie zapowiada się żeby to przeportowali). Mimo to zdecydowałem się udostępnić te obrazy, bo ludzi ze zwyczajną wersją jest dość dużo.

Poczekamy na Gargoyle 1.16 oparte na 24.xx, wtedy automatycznie będzie wparcie na AN8855.

7

adreskontaktowy napisał/a:
Cezary napisał/a:

Poczekamy na Gargoyle 1.16 oparte na 24.xx, wtedy automatycznie będzie wparcie na AN8855.

Ale nikt nie chce rok czekać ...

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | Dynalink WRX-36 | cudy  ufo | 2x Bpi R4 wifi 7|zyxel gs1900-10hp | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd

8

Przed gargoyle jest bardzo ciężki etap - przepisanie wszystkiego na nftables. To już drugie wydanie które ciągnie rozwiązania na iptables, ale niedługo może się to skończyć i trzeba będzie to przepisać. Gargoyle używa czterech swoich własnych modułów do iptables + kody związane z firewallem, w openvpn itd. Przepisanie tego żeby zachować funkcjonalność to nie jest sprawa na dwa wieczory, więc ten "rok" to może być optymistyczne podejście do zagadnienia.

9

I finished the first kmod today.
I promise it is being worked on. However I am 1 person with other priorities.
Free takes time.

10

jurek2112 napisał/a:

Dla Nexx WT3020 8M jest, a czy na  16M będzie można liczyć?

Dodałem do pobrania.

11

Na TP-Link TL-MR3420 v5 w wersji Gargoyle 1.12.0.2 (27ec1e48) próbuję wrzucić 1.15.x. Przy ręcznym wyborze pliku sysupgrade dostaję komunikat "Firmware zawiera bootloader. Nie można zaktualizować routera". Czyli potrzebuję firmware bez bootloadera. Tutaj https://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/1.15/ … ps/mt76x8/ znalazłem 3 pliki (w tym ten sysupgrade):
gargoyle-1.15.0.0-tplink_tl-mr3420-v5-initramfs-kernel.bin    2025-02-02 14:52    4.9M
gargoyle-1.15.0.0-tplink_tl-mr3420-v5-squashfs-sysupgrade.bin    2025-02-02 14:52    7.0M
gargoyle-1.15.0.0-tplink_tl-mr3420-v5-squashfs-tftp-recovery.bin    2025-02-02 14:52    7.8M
Którego pliku powinienem użyć?

Wyszukując nowe oprogramowanie online bezpośrednio z poziomu routera dostaję info że mam najnowszą wersję (Gargoyle 1.12.0.2).

12

Żadne w/w z openwrt/gargoyle nie zawiera bootloadera, a komunikat to false-positive, bo poprawne sprawdzanie zostało dodane w którejś tam wersji.
Zrób sysupgarde bez zachowywania konfiguracji z poziomu konsoli. Plikiem sysupgrade w nazwie.

Sprawdzanie dotyczy zawsze tego samego wydania, nie pokazuje nowych wydań.

13

od tego zaczlem przygode z openwrt na tplink 1043nd z 15 lat temu. szkoda ze projekt tak zostal w tyle. dla wielu nowych ruterow niestety odpada

ASUS ax4200 & Xiaomi Redmi ax6000 dumbAP @ openwrt 24.10 & Huawei e5786 jako backup

14

Cezary napisał/a:

Zrób sysupgarde bez zachowywania konfiguracji z poziomu konsoli. Plikiem sysupgrade w nazwie.

Dziękuję, poszło bez problemu. Jest Gargoyle 1.15.0.0 (Built 20250202-0743 git@020c2a09).

15

lukjod napisał/a:

od tego zaczlem przygode z openwrt na tplink 1043nd z 15 lat temu. szkoda ze projekt tak zostal w tyle. dla wielu nowych ruterow niestety odpada

Dlatego projekt przestał się rozwijać, łącza znacznie przyspieszyły i stare sprzęty nie dają rady (nawet w nowych w przypadku OpenWRT i autoryzacji połączenia PPPoE, wiele routerów bez "sterydów-flow offload" nie daje rady).

16

@ jarek7714

zgadza sie teraz 4 rdzenie jak ktos ma gigowe lacze symetryczne to malo

ASUS ax4200 & Xiaomi Redmi ax6000 dumbAP @ openwrt 24.10 & Huawei e5786 jako backup

17

ksmbd-server wymaga podbicia. Sprawdzałem wersji 3.5.3 - na tej wersji wyświetlają się katalogi.

18

Wywaliłem obrazy, prawdopodobnie wieczorem będą nowe a nowszą wersją ksmbd

19

Cześć,

Jest sens przesiadki z 1.14 X86?

Obecnie używam na VM proxmox (karty dedykowane dla VM - bez wirtualizacji)

Gargoyle Version:1.14.0.3 (Built 20240211-1229 git@8e210b77) eko.one.pl
Model:QEMU Standard PC (i440FX + PIIX, 1996).

Stabilne to i niezawodne. Wyciąga 500 Mbit bez zająknięcia.

pozdrawiam
Kacper

20

Tyle że oparte o nowszą wersje opewnrt. Samo gargoyle mechanizmów nie zmieniło.

21

dlaczego nie wykrywa mi kamer ?

22

roratoga napisał/a:

dlaczego nie wykrywa mi kamer ?

Jakich kamer? Na usb? Bo nie zainstalowałeś sterowników do nich?

23

W tym gargoye plugin webcam jest już zainstalowany systemowo a kamera nie jest wykrywana w poprzednij wersji sama instalacja pluginu wystarczyła
Kamera USB

24

To masz w końcu sterowniki czy nie?

25

Myślałem że skoro plugin jest już zainstalowany to razem ze sterownikami
W poprzednim gaegoyle wystarczyło zainstalować plugin i kamera z buta ruszała