Temat: O przyszłości i SI
Unifi w swoim kontrolerze network ma m.in taki wykres wykorzystania kanałów:

Fajne, nie? No więc postanowiłem że ja też takie coś chcę mieć, choć ja chcę mieć wykorzystanie kanałów ze skanowanych sieci wifi. Nie ważne w sumie, chodzi o wykres. Niedziela, wolny poranek, więc postanowiłem że sobie to napiszę. Zajęło mi to dosłownie pół dnia klepania kodu i jeszcze trochę żeby to wyszlifować i mam taki oto rezultat:

Wygląda świetnie i jestem z siebie zadowolony. Ale ja w sumie nie o tym, nie chcę żeby mnie ktoś po plecach poklepał i powiedział "good job"
Po spędzeniu całkiem produktywnie połowy dnia przez klepanie kodu siadłem, napiłem się łyka herbatki i pomyślałem żeby trochę zużyć cykli procesora kogoś innego - i pierwszy obrazek będący screenshotem od unifi wrzuciłem do tzw. "sztucznej inteligencji". A właściwie to nie jest nic sztucznego bo to jest "duży model językowy" i na podstawie analizy językowej podsuwa słowa która statystycznie najlepiej by pasowały do zadanego pytania, więc głupie jest jak but, ale wie co odpowiedzieć. I kazałem jej napisać mi kod który zrobi podobną stronę html. No i zrobiło to w jakieś... 10 sekund. Kolejne dziesięć minut (!) zajęło mi przekonanego jej że jest głupia i ma zrobić kanały jak ja chcę ale w końcu po właściwych promptach wyglądało to mniej więcej jak chciałem. Kod - jest taki sobie, pewnie jak by spojrzał na niego ktoś to zawodowo zajmuje się html/css/js to by zaśmiał, ale hej, kod działa i robi to co trzeba.
Tak wygląda to co "ona" sobie wymyśliła:

Po co ten mały felieton? Pracy to SI jeszcze długo nie zabierze - daleko jej do pięknego kodu i doskonałości, ale jak będzie się rozwijało to w takim tempie jak teraz, bo za parę miesięcy (bo pewnie już nie lat) nie będę już chciał żeby ktoś mnie poklepał po plecach. Raczej będę chciał żeby ktoś mnie przytulił i zapłakał razem ze mną nad utraconym światem.