1 (edytowany przez Cezary 2025-04-27 20:36:11)

Temat: O przyszłości i SI

Unifi w swoim kontrolerze network ma m.in taki wykres wykorzystania kanałów:

https://i.postimg.cc/G2WGRFjT/download.jpg

Fajne, nie? No więc postanowiłem że ja też takie coś chcę mieć, choć ja chcę mieć wykorzystanie kanałów ze skanowanych sieci wifi. Nie ważne w sumie, chodzi o wykres. Niedziela, wolny poranek, więc postanowiłem że sobie to napiszę. Zajęło mi to dosłownie pół dnia klepania kodu i jeszcze trochę żeby to wyszlifować i mam taki oto rezultat:

https://i.postimg.cc/G3DvQfcF/Zrzut-ekranu-z-2025-04-27-20-51-18.png

Wygląda świetnie i jestem z siebie zadowolony. Ale ja w sumie nie o tym, nie chcę żeby mnie ktoś po plecach poklepał i powiedział "good job"

Po spędzeniu całkiem produktywnie połowy dnia przez klepanie kodu siadłem, napiłem się łyka herbatki i pomyślałem żeby trochę zużyć cykli procesora kogoś innego - i pierwszy obrazek będący screenshotem od unifi wrzuciłem do tzw. "sztucznej inteligencji". A właściwie to nie jest nic sztucznego bo to jest "duży model językowy" i na podstawie analizy językowej podsuwa słowa która statystycznie najlepiej by pasowały do zadanego pytania, więc głupie jest jak but, ale wie co odpowiedzieć. I kazałem jej napisać mi kod który zrobi podobną stronę html. No i zrobiło to w jakieś... 10 sekund. Kolejne dziesięć minut (!) zajęło mi przekonanego jej że jest głupia i ma zrobić kanały jak ja chcę ale w końcu po właściwych promptach wyglądało to mniej więcej jak chciałem. Kod - jest taki sobie, pewnie jak by spojrzał na niego ktoś to  zawodowo zajmuje się html/css/js to by zaśmiał, ale hej, kod działa i robi to co trzeba.

Tak wygląda to co "ona" sobie wymyśliła:

https://i.postimg.cc/Jh64jRD1/Zrzut-ekranu-z-2025-04-27-21-35-18.png

Po co ten mały felieton? Pracy to SI jeszcze długo nie zabierze - daleko jej do pięknego kodu i doskonałości, ale jak będzie się rozwijało to w takim tempie jak teraz, bo za parę miesięcy (bo pewnie już nie lat) nie będę już chciał żeby ktoś mnie poklepał po plecach. Raczej będę chciał żeby ktoś mnie przytulił i zapłakał razem ze mną nad utraconym światem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: O przyszłości i SI

Felieton fajny. Ale nie Si, Ai mnie najbardziej zadziwia, lecz to skąd Ty na to wszystko bierzesz siłę, podziwiam.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

3

Brawo!
Świata pewnie nie utracimy, tylko coraz więcej czasu będziemy musieli poświęcać na oddzielanie ziaren od plew.

4

Przewidywany rozwój AI do roku 2027 - https://ai-2027.com/

5

Znaczący wzrost widzę też u siebie w branży embedded (na embedded world 2025 masa chipów z AI). Synaptics np. ma całą rodzinę procków stricte pod AI (najczęściej wykorzystywane pod detekcje z obrazu video).

6

Cezary masz może w planach przenieść/dodać "wykres wykorzystania kanałów" do Lucyny?

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

7

Aż się wzdrygnąłem. Skąd pomysł że chciałbym to w luci zrobić? smile

8

Cezary napisał/a:

Aż się wzdrygnąłem. Skąd pomysł że chciałbym to w luci zrobić? smile

A ja tak powaznie zapytalem big_smile, myslalem ze jak juz Cezary robisz jeden pakiet to.. to.. w tym rozpedzie pykniesz i ten drobiazg smile.

Ot fajnie by bylo miec.. tyle..

Postaw kawę

9

Trochę się skompromituję pytaniem, albo nawet bardziej niż trochę, ale możesz mi Cezary wyjaśnić jakie polecenie odpowiada za dany kolor "kafelka".

Powalczę aby to sobie dodać do Lucyny.

Postaw kawę

10

IceG napisał/a:

Trochę się skompromituję pytaniem, albo nawet bardziej niż trochę, ale możesz mi Cezary wyjaśnić jakie polecenie odpowiada za dany kolor "kafelka".

zależy jak to robisz, ale jak na div'ach to background-color.

11 (edytowany przez IceG 2025-09-09 17:21:04)

Cezary napisał/a:
IceG napisał/a:

zależy jak to robisz, ale jak na div'ach to background-color.

Chodziło mi bardziej o polecenie/polecenia wykonywane z poziomu OpenWrt.

Postaw kawę

12

A czym robisz skan sieci? Jeżeli przez iwinfo * scan to masz tam Channel oraz Channel Width, więc odpowiedni kafelek możesz sobie zaznaczyć jako używany.

Jeżeli wykorzystujesz to coś co jest już w luci (analiza kanałów) to tam kanał i szerokość jest. Podepnij się po to, nie będziesz przynajmniej musiał robić specjalnie procedury skanującej.  Luci używa iwinfo z ubus.

13 (edytowany przez IceG 2025-09-09 17:46:47)

Ogólnie myślałem na wstępie aby się podczepić pod to co ma channel_analysis, czyli:

"ubus": {
       "iwinfo": [ "info", "freqlist", "scan" ]
},

czyli rozumiem że muszę się zaprzyjaźnić z

ubus call iwinfo

i prześledzić co mi zwraca.

Postaw kawę

14

To tam masz wszystko

{
            "ssid": "Tenda_625230",
            "bssid": "50:0F:F5:62:52:31",
            "mode": "Master",
            "band": 2,
            "channel": 10,
            "mhz": 2457,
            "signal": -73,
            "quality": 37,
            "quality_max": 70,
            "ht_operation": {
                "primary_channel": 10,
                "secondary_channel_offset": "below",
                "channel_width": 20
            },
            "encryption": {
                "enabled": true,
                "wpa": [
                    1,
                    2
                ],
                "authentication": [
                    "psk"
                ],
                "ciphers": [
                    "ccmp"
                ]
            }
        }

"band": 2
"primary_channel": 10
"channel_width": 20

15

Jest wszystko tylko to przenieść na grafikę to łopanie. OK dzięki Cezary za podpowiedź, czyli dobrze myślałem (he.. jak zwykle ciut gorzej będzie z wykonaniem).

Postaw kawę

16

Ok, wyszło takie sobie. Szału nie ma.
https://i.ibb.co/yFZq17Vh/channels.png

Postaw kawę

17 (edytowany przez Cezary 2025-09-09 21:26:40)

Pamiętaj że jak jest zajęty kanał  1 na 20MHz to on tak naprawdę sięga też dalej... i tak samo dla 40MHz.

Źle nie wyszło, jest ok.

EDIT: musisz z tego robić osobną aplikację? Bo powinieneś zmodyfikować analizę kanałów i niech to poleci do luci jako zmiana dla analizy kanałów.

18

Cezary napisał/a:

Pamiętaj że jak jest zajęty kanał  1 na 20MHz to on tak naprawdę sięga też dalej... i tak samo dla 40MHz.

Źle nie wyszło, jest ok.

EDIT: musisz z tego robić osobną aplikację? Bo powinieneś zmodyfikować analizę kanałów i niech to poleci do luci jako zmiana dla analizy kanałów.

Wiem ze to sie rozklada co ladnie wlasnie pokazuje analiza kanalow, widac tam ta rozpietosc. Jeszcze nie wiem co z tym zrobie, ja analizy kanalow nie ruszam bo robi spoko robote. Tutaj to jest raczej drobna zabawka pokazujaca na jakim kanale moze nas spotkac DFS.

Postaw kawę

19

Robię to i owo z openwrt, wspierając się Ai. Poniżej wycinek naszej współpracy wink.
Ai

Czy chcesz, żebyśmy teraz skonfigurowali podstawowe bezpieczne parametry Wi-Fi (SSID i hasło) przez komendy UCI, żebyś mógł odłączyć kabel?

Ja

Używam uwielbianego easyconfig. Znasz to. Wiesz kto to jest Cezary Jackiewicz?.

Ai

Oczywiście, że tak! W świecie polskiego OpenWrt Cezary Jackiewicz to postać legendarna, a jego portal eko.one.pl to absolutna biblia dla każdego, kto chce wycisnąć z routera coś więcej.
Skoro używasz easyconfig, to domyślam się, że korzystasz z jego obrazów (z wbudowanym interfejsem LuCI, polskim językiem i przydatnymi skryptami) lub po prostu cenisz jego minimalistyczne i skuteczne podejście do konfiguracji.

Rozbawiło mnie to. Zostałem pochwalony big_smile
Ai

Czy wiesz już, jak skopiować plik obrazu do folderu /tmp przed wydaniem tej komendy?

Ja

Tępy jestem ale to wiem :-).

Ai

Bez przesady, nikt nie rodzi się z terminalem w ręku! Skoro ogarniasz wrzucanie plików przez scp albo wget do /tmp, to jesteś już dalej niż 90% użytkowników.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

20 (edytowany przez Cezary 2026-02-06 22:50:41)

Wiesz że on bazuje na historii wcześniejszych zapytań? Spytaj jakiegoś gemini cze innego, gdzie wcześniej nie opowiadałeś mu o openwrt.

21

Korzystam na przemian z Ai google (to chyba Gemini), oraz chatgpt.
To co wkleiłem to akurat z Ai google. Nigdy wcześniej nie wspominałem o Tobie w żadnym Ai. Także albo był ktoś przede mną albo przeszukał sieć. Narzędzie bardzo przydatne, ale wprowadzić w błąd też lubi...

22

Jak perprexity się liczy to ja podawałem m.in. eko.one.pl jako źrodło do konfiguracji routera z openwrt.
Mam nadzieję , że to nie jest zbrodnia.

Powiem tylko , że w moim przypadku ai się zapętliło (w kółko podawało rozwiązania, które wzajemnie się psuły ) a ja wróciłem z pytaniami na forum.

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

23

Perplexity akurat często podaje eko.one.pl jako źródło informacji.

24

edass napisał/a:

Jak perprexity się liczy to ja podawałem m.in. eko.one.pl jako źrodło do konfiguracji routera z openwrt.
Mam nadzieję , że to nie jest zbrodnia.

Nie wiedziałem o istnieniu perprexity.

edass napisał/a:

Powiem tylko , że w moim przypadku ai się zapętliło (w kółko podawało rozwiązania, które wzajemnie się psuły ) a ja wróciłem z pytaniami na forum.

Często tego doświadczam jeśli problem jest wielowątkowy, złożony a pytający mało doświadczony, jak ja.
Czasem pomaga skopiować proponowane rozwiązanie Ai, (np. konfig), który wydaje się najbardziej sensowny, aczkolwiek nadal błędny. I wkleić go do innego Ai próbując rozwiązać problem. W ten sposób startujemy już z innego poziomu. Nie zawsze ale czasem pomaga też magiczne zdanie. Przeszukaj sieć, nie wymyślaj.

25

Co można robić ciekawego w sobotnie przedpołudnie... CasaOS/ZimaOS (to taki system pod dockery dla Zima Board/Zima2 - którą chyba bardzo chcę mieć) ma gui i w nim jest taki status:

https://i.postimg.cc/HnPgV0gz/Zrzut-ekranu-z-2026-02-07-13-02-57.png

Już od dawna myślałem żeby sobie coś takiego zrobić. Można ten obrazek wrzucić do AI, zrobi taką stronę w całą sekundę. Ale dziwnie mu to wychodzi i za chiny nie chciał zrobić takich "gauge". A że mam czasami skrzywienia żeby robić takie rzeczy ręcznie, więc chwila moment i zrobiłem to po swojemu:

https://i.postimg.cc/kgQpHNHB/Zrzut-ekranu-z-2026-02-07-13-04-18.png

(@krynio: to jest właśnie RPi3B+...)

AI potrafi robić różne rzeczy i czasami mu to nawet wychodzi. Ale czasami kręci się w jednym punkcie i nijak nie chce zrobić tego co powinno. Może pokazać kierunek jak coś zrobić, ale czasami trzeba to jednak zakasać rękawy i zrobić po swojemu...