76

Odp: Dual-Q 5G2PHY - przejściówka m.2 do Ethernet 2,5Gbps

W sensie czy ten Dual-Q zrobiłby z tamtego modemu na mPCIe również Ethernet ?
To trzebaby mieć do tego jeszcze jakąś przejściówkę z mPCIe na m.2 , któraby i sygnały USB i sygnały PCIe przenosiła na raz.
Są takie do kart wifi , ale to znowu nie klucz B...

77

Podasz namiar na tych włochów, lezy u mnie w domu taka przejsciowka i sie kuży wiec można dokupic modemik i cos uzytecznego będzie z tego ?

A swoją droga wiecie może ktorą wersje nalepiej T99W175 kupic od Lenovo czy Della z Esim ?

78 (edytowany przez MiG25 2026-01-10 15:58:13)

No taka przejściówka na Ethernet "zdejmie" limit prędkości USB2.0 tego T99W175 ( Przez Ethernet idzie ponad 800Mbps przy dobrym połączeniu).
A co do samego modemu to bez różnicy to jest ( a w zasadzie ,to taka co tobie wygodnie). Ten z ESIM zajmie formalnie drugie gniazdo SIM ( wiec jak ktoś chce mieć fizycznie dwa gniazda sim na dwie karty i przełączać , no to wersja bez esim) .Włożenie do gniazda sim karty sim w stylu 5ber daje te same rezultaty.  Włosi też stworzyli programik do łatwego wgrywania profili esim zdalnie (T99W175 trzeba ustawić adres z lokalnej sieci , programik odpalamy na komputerze ,na modemie przestawiamy przełącznik , i komputer wgra profil na kartę esim.

Kontakt to na telegramie

t.me/sam_rm502q_ae

Chętny będzie musiał udostępnić komputer z linuxem przez anydesk ( modem najpierw przez usb podłączony, więc zlutowana zwora/rezystorek ) ,no i trzeba też zlutować i rozlutować w odpowiednim czasie zworkę EDL ( to ta obok tej USB)
No dobrym zwyczajem powinno się "postawić kawę" za ich pracę włożoną w to ,żeby to zadziałało i dodać kopa , aby dalej utrzymywali projekt przy życiu...

79

MiG25 napisał/a:

No taka przejściówka na Ethernet "zdejmie" limit prędkości USB2.0 tego T99W175 ( Przez Ethernet idzie ponad 800Mbps przy dobrym połączeniu).
A co do samego modemu to bez różnicy to jest ( a w zasadzie ,to taka co tobie wygodnie). Ten z ESIM zajmie formalnie drugie gniazdo SIM ( wiec jak ktoś chce mieć fizycznie dwa gniazda sim na dwie karty i przełączać , no to wersja bez esim) .Włożenie do gniazda sim karty sim w stylu 5ber daje te same rezultaty.  Włosi też stworzyli programik do łatwego wgrywania profili esim zdalnie (T99W175 trzeba ustawić adres z lokalnej sieci , programik odpalamy na komputerze ,na modemie przestawiamy przełącznik , i komputer wgra profil na kartę esim.

Kontakt to na telegramie

t.me/sam_rm502q_ae

Chętny będzie musiał udostępnić komputer z linuxem przez anydesk ( modem najpierw przez usb podłączony, więc zlutowana zwora/rezystorek ) ,no i trzeba też zlutować i rozlutować w odpowiednim czasie zworkę EDL ( to ta obok tej USB)
No dobrym zwyczajem powinno się "postawić kawę" za ich pracę włożoną w to ,żeby to zadziałało i dodać kopa , aby dalej utrzymywali projekt przy życiu...

Dziekuje kupuje karte - no chyba ze masz jakes zródło do zakupu, a potem do nich napiszę

80

Nie, nie mam źródła modemów smile

81

@MiG25
Akurat mam wsadzony do płytki swój modem. Możesz przypomnieć proszę. Na start/fabrycznie zworka USB jest rozwarta to pamietam. A ja ze zworką EDL? Ona jest zwarta na start?

Z Twojego postu wnoszę kolejność działań taka:
- zaklejowny/wydrapany PIN
- zaaplikowana zwora USB
- czynności na modemie
- zrobienie zwory na EDL
- czynności ma modemie
- rozlutowanie zwory EDL ale zostawienie swory USB

Dobrze to czytam?

82

Wydrapywanie Pin3 nie jest konieczne i zależy od wersji, tak jak pisałem tutaj https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 39#p327739
Podobno w wersjach hw  v205 i wyższych trzeba to robić. (Generalnie po to ,żeby nie mieć zwarcia GND z 3,3V , bo pin 3 to na złączu m.2 GND , a my robimy zworke USB ,która jednym padem jest zwarta z PIN3 ).

Zworka usb najlepiej w postaci rezystorka , taki od 1kOhm do 10kOhm pewnie będzie ok , ja użyłem 2,2kOhm. No i ta zwora zostaje na stałe ( chyba ,że chcemy wracać do orginału i komunikować się przez PCI ...)

Natomiast czy Włoch będzie chciał tryb EDL ,czy nie to trudno powiedzieć , może jest w stanie wprowadzić w tryb fastboot bez trybu EDL akurat ten modem... Ten który miałem również co 20s się resetował , więc trzeba było mu ten EDL zaaplikować. ( I to nie jest ten Twój , który również miał tą przypadłość. Ten Twój również w trybie EDL się resetował co 20s i podobno był ewenementem ,ale po mojej "poprawie " zworki USB już wogóle nie wstał....)

83

Dzięki! Ja cały czas czekam na tą przejściówkę na Eth a że idzie przez PocztęP to w PL będzie dłużej niż za granicą wink

84 (edytowany przez mvincm 2026-01-16 19:22:52)

Przyszła do mnie przejściówka. W trybie USB pod Windows zadziałałą od strzała. Z modemem T99W175 (zworka na USB) osiąga 370Mbit/s download gdzie telefon w tym czasie 500Mbit/s. Po porcie eth nic się nie dzieje ale to w sumie wiedzieliśmy (bez flashowania tego modemu). Tak czy inaczej jest szybciej niż na routerboar z Mikrotik (a tu usb 2.0 i tam usb 2.0).

Edit:
Swoją drogą to jakim cudem to jest 370Mbit/a po usb 2.0? Oczywiście podłączam do 3.0 ale jeśli dobrze rozumiem to sam modem działa w 2.0 bez modyfikacji firmware...

85

No 370Mbps to wciąż nie więcej niż 480Mbps ( a to jest teoretyczna prędkość USB2...) ,wiec nic  takiego dziwnego ( No chyba ,że dziwi Cię to ,że Mikrotik jest wolniejszy od Windowsa ...)
Modem nawet z modyfikacją fw po USB będzie to ciągle USB2.0... Tu chodzi o odblokowanie komunikacji z zewnętrznym chipem od ethernetu , bo tam tego ograniczenia nie ma.

86

no tak, poniżej 480 ale nawet szybki pendrvive na 2.0 to jakieś 30MB/s więc po prostu pierwszy raz widzę taką wydajność 2.0 ale też może po prostu miałem nie top pendrive.

87 (edytowany przez mvincm 2026-01-17 08:34:27)

Podłączyłem ten sam modem jak wyżej, przez przejściówkę omawianą ale tym razem do mikrotika przez port USB 2.0. Maks download 270Mbit/s. BTS nadal w formie bo telefon trzyma 500. I te 270Mbit/s to mi właśnie bardziej te prędkości 2.0 przypomina no i też jest zgodne z prędkościami na MT przy montażu na płytce w slocie. Więc nadal mnie to 370 jakoś zaskakuje.

Edit:
aby mieć 100% pewności jak jest, podłączyłem do kompa przez "beczkę" USB która jest 2.0 tak aby mieć pewność, że to 2.0. I jest nadal 370Mbit/s. Ergo. Szacun dla tego sprzętu. Jak rozumiem umie wycisnąć z 2.0 chyba maks jaki daje standard. Juz nie dziś ale zobaczę jeszcze jak pod Linuxem.

Edit 2:
Pod Linux na PC trochę gorzej niż Windows. Ten sam PC. Warunki te same. Telefon nadal 500 a pod Linux max 330. Tu już doszukuje się różnicy w protokole komunikacji z modemem.

88

Ustaw na sztywno w linuxie Scaling Governor na Performance dla wszystkich rdzeni i wtedy zobacz ,czy jest poprawa...

89

Ok. Test zrobiony. Nie ma zmiany lub po prostu błąd pomiarowy w jedną czy w drugą stronę. Dziś max to 350 Mbit/s pod linux (z włączonym jak i nie performance). Próba kontrolna cały czas w tym samym miejscu, ten sam telefon. Trzyma 500 (może więcej agreguje po prostu ale traktuję go jako informację czy BTS obciążony czy nie a nie wzorzec prędkości).

Co dziwne. Podłączyłem pod Xiaomi Mi Router 3G na 24.10 OpenWrt kompilacja by Cezary. Pracuje w protokole MBIM i maksymalna prędkość to 160bit/s. Warunki sprawdzone, takie same "jak zawsze". Ciekawe co tu spowalnia.

@MiG25
Jak działa ten firmware na ten modem? Chcę uniknąć podwójnego NAT. Sam router/firewall/vpn najchętniej bym widział via OpenWRT bez podwójnego NAT.

90

Jest tzw bridge mode  , jest do wpisania w  web adres MAC urządzenia do którego ma być przypisany adres operatora , no i to robi ( urządzenie dostaje adres operatora)  Jak się podepnie inne urządzenie ( z innym MAC) , to dostanie się adres z puli 192.168.225.x ( oczywiście te 225 też można zmienić na inne)

91

Cześć Panowie

Jest problem tak to jest jak już sie ręce trzesa a człowiek bierze sie za lutowanie podczas lutowania zerwałem pin od zworki do usb.
Scenariusz maił być prosty - robie zworke zgłszam sie do Włocha on wgrywa soft i potem chyba rozlutowuje zworke i po temacie jednak wyszły komplikacje. Powiedzcie czy coś uda sie jeszcze uratowac ? Tzn znalazlem kolegę ktory może mi polutować zworke od jedengo pozostałego pinu z usb np do  pinu numer 2 na karcie ktory normalnie był wydrapywany lub zaklejany ? - da to cosik ?

92

Myślę, że warto to pytanie przerzucić do wątku dedykowanego dla tego modemu. Więcej osób czyta.

Wystawisz zdjęcia? Trochę taki zoom na katastrofę? smile

93 (edytowany przez mvincm 2026-02-09 06:44:26)

Taki test i z sukcesem zakończony.

Modem wyjęty z XUNISON Exigo D50 5G, czyli RM500Q-AE, trochę zabawy z komendami AT i działa po Ethernet!

Prędkości maks (taka jak na telefonie) na tym BTS przy tym obciążeniu 550/50. Testuję dalej bo jeszcze zostało wyłączenie NAT itd. BTS może nad ranem będzie luźniejszy postaram się test przed pracą zrobić.

P.S. Nie wgrywałem GUI do tego modemu więc konfiguracja po AT, działam na firmware RM500QAEAAR13A03M4G_01.203.01.203
P.S.2 Jakimś dziwnym cudem moje karta sieciowa w lapku zestawia się na 1Gbit ale działa jak 100Mbit. Tu jeszcze nie wyjąsnione o co chodzi. Karta eth na USB30 działa ok.

[edit]
IPPassthrough działa również. Nie tak jak dokładnie bridge mode ale działa.

[edit 2]
Na luźnym BTS poszło 750/75.

94

No to mam dobry może finalny setup dla mnie wink

Przejściówka jak w temacie tj. Dual-Q 5G2PHY (tu jest karta 2.5Gbit/s na realtek)
Modem: RM500Q-AE wyjęty z D50
Modem w trybie Ethernet
Router na testy: Xiaomi Router 3G
Modem w trybie IP Passthrough przez co idzie przez jedno NATowanie a na WAN mam IP operatora
Przejściówka podłączona dodatkowo po USB do routera ale dalej wan po ethernet a nie po USB

Do OpenWRT doinstalowane pakiety do podglądu pasma/zasięgu (3g-info-lite) oraz dodatkowo Internet Detector. Pokazuje pięknie zasięg itd. Internet Detector lekko zmodyfikowany i w opcji "reboot routera" zamiast restartu wysyła komendę AT do modemy do restartu modemu AT+CFUN=1,1

No i stety czy nie są dwa urządzenia ale nie limituję prędkości 5G, nie idzie przez USB itd.

95 (edytowany przez nicefile 2026-02-26 16:55:26)

IPQ5018 jak w D50 z zegarem 1.3Ghz robiło WAN (dhcp) -> WiFi5 ~900MBit. Jakby postawić OpenWrt na D50 i użyć adaptera 5G2PHY to mamy w miarę tani zestaw ODU - IDU wink

96

Ja z wątku D50 5G - dałam się skusić na 5G2PHY, ale niestety, dla mnie ten setup jest tak samo nieużywalny jak po prostu RM500Q-AE w D50 5G. Teraz zamiast problemów z buildem OpenWRT na D50, które się rozlatuje samo z siebie przy klikaniu w LuCI, to mam problemy z:

• losowym zrywaniem połączeń

• otwieraniem połączeń, które zajmuje strasznie długo

• tailscale - połączenia co 10 sekund przełączają się między direct a relay, po direct wszystko działa git, po relayu nie dziala absolutnie nic, muszę czekać aż wróci na direct samo z siebie

• używam anten dołączonych do 5G2PHY (które chyba powinny być git?) ale prędkości to i tak 1/3 tego co mam na telefonie w tym samym miejscu, albo i w gorszym położeniu

Próbowałam przywracać ustawienia fabryczne modemu jakimiś losowymi poleceniami AT z forum Quectela ale nic to nie zmienia. (w sensie faktycznie resetuje ustawienia, ale i tak internet działa słabo po ustawieniu APN od nowa)
Muszę się jeszcze pobawić z używaniem APN IPv4, jak to nie pomoże, to chyba moje RM500Q-AE jest po prostu zepsute ????

Żadnego z tych problemów nie ma, jak po prostu używam starego B525-23a (z APN IPv6), i chyba na niego wrócę, dopóki na wiosce nie pojawi się po prostu światłowód, szkoda mi już dalej topić pieniądze na internet mobilny.

97

Cześć,

@nat - testowałem u siebie D50 ponad miesiąc (był podłączony jako standby) a teraz 5G2PHY - nie doświadczyłem ani razu zerwania połączenia, bądź restartu. Sieć nju. Proponuję zweryfikować urządzenie z innym RMxxx jeżeli masz taką możliwość.

98

eljot-p napisał/a:

Cześć,

@nat - testowałem u siebie D50 ponad miesiąc (był podłączony jako standby) a teraz 5G2PHY - nie doświadczyłem ani razu zerwania połączenia, bądź restartu. Sieć nju. Proponuję zweryfikować urządzenie z innym RMxxx jeżeli masz taką możliwość.

Zapomniałam dać update, po wyłączeniu 5G (widać tylko n28 i zawsze to u nas powodowało same problemy, nieważne jaki operator) i przejściu z APN IPv6 na IPv4, internet działa po prostu prawidłowo + prędkości są 3x większe. Szkoda tylko, że nie ma IPv6.

99

@nat - miałem właśnie dopisać - u mnie działa wszystko na ipv4 - nie testowałem z ivp6. Z ciekawości spytam - czemu ma dla ciebie to takie znaczenie?

100

eljot-p napisał/a:

@nat - miałem właśnie dopisać - u mnie działa wszystko na ipv4 - nie testowałem z ivp6. Z ciekawości spytam - czemu ma dla ciebie to takie znaczenie?

ponieważ IPv6 jest aktualnym standardem, a IPv4 jest przestarzałym protokołem do konsumpcji Netflixa. Niestety w przypadku mobilnego Orange, oba się nadają najwyżej do konsumpcji Netflixa, gdyż Orange wycina przychodzący ruch.