126

Odp: Modem Qualcomm X55 T99W175 5G

A kurcze w laptopie mega solidnie. Łączy się od strzała, trzyma połączenie. Czy to Windows czy Linux. A siłą rzeczy też idzie po usb... Dziwne...

127

Sprawdzałem i w przejściówce na usb i bezpośrednio na płytce alfy (NB w której teraz fibocom siedzi, przez którego piszę). W obu przypadkach kilka sekund i pyk, nie ma go na magistrali. I to bez jawnego połączenia z internetem (bo nawet nie zdąży się połączyć).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

128

Może laptop jest w stanie dostarczyć większy prąd po USB na tym złączu.

129

frutis napisał/a:

Może laptop jest w stanie dostarczyć większy prąd po USB na tym złączu.

Mam 3A przetwornicę dla złącza...

130

No i weź zgadnij... U mnie, przecież dokładnie ten sam, dokładnie ten sam firmware "rock solid". Jedyne (uwaga improwizuje) co mi przychodzi do głowy, że modem "Dell" i laptop Dell. Jakaś white list?

131

Trochę głupia sprawa... modem działa. Ale włożony w adapter minipcie <> m.2 dający tylko usb 2.0. Tak przypadkiem go włożyłem no i działa i nie restartuje się, na proto mbim. Włożony zaś bezpośrednio kręci się w kółko jak bączek.

132

No i o... smile co mi jeszcze przychodzi do głowy, że na któryś pin złącza dostaje jakiś sygnał/napięcie/stan i robi reset. A któraś przejściówka (jak widać na moim przypadku) nie każda nie podaje tego sygnału/stanu. Ale to jest takie strzelanie w ciemno..

133

No niestety nie. Bo wkładałem go do zwykłej przejściówki na usb i też nie działa, restartuje się co chwilę.

134

@Cezary , masz jeszcze tego restartującego się T99W175 ?
Może w mojem  przejściówce z Ethernetem będzie dobrze działał https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=24501
Podobno w nich działa.

135

Mam go. Ale działa na przejściówce, bezpośrednio nie. Chcesz się pobawić?

136

Tak , spróbować można smile

137

Chciałem zwrócić uwagę na gita z opisem przywracania/wgrywania fw  https://github.com/1alessandro1/T99W175_Recovery

Wynikają z niej kilka istotnych rzeczy:
- żeby sprawdzać wersję ( napisaną farbą na płytce PCB , pomiędzy pinami złącza m.2 a samą metalowym ekranem/"pokrywką" , tam gdzie jest słynny Pin.3 ) .
- bo w nie wszystkich trzeba wykonywać zworkę do usb
- bo w nie wszystkich trzeba zaklejać ( albo co gorsza wydrapywać) pin.3 . Tam jest napisane ,że tylko w wersjach v.205 i wyższych trzeba to robić. Ja bym dla pewności po prostu sprawdził , czy Pin.3 przed modernizacją USB :
     a)ma zwarcie do GND
     b) czy któryś z padów przed wykonaniem zworki ma zwarcie to GND a drugi z padów ma zwarcie do VCC ( czyli piny na m.2 o numerach 74 ,72 , 70 , 4,2 ) Jeśli tak jest no to wiadomo od razu  ,że zworą robimy zwarcie zasilania i skutki mogą być złe.
     c) nawet jeśli w powyższym punkcie pad nie ma zwarcia z GND to sprawdzamy czy ten sam pad ma zwarcie z pin.3 . Jeśli ma to musimy pin.3 odizolować ( albo w gorszym przypadku wydrapać) , bo na płycie urządzenia w który modem wkładamy na 99% pin.3 jest i tak połączony z GND i się obwód zamknie.

Punktów b i c podobno w wersjach poniżej v205 nie ma , ale sprawdzić to samemu i tak warto.

I najważniejsze , żeby jednak nie robić zworki przy modzie usb bezpośrednio , tylko zastosować rezystor , myślę ,że z zakresu 1k do 10k. Ja wylutowałem z jakiejś płyty 2,2kOhm i jest ok . Rezystor potrzebny po to ,żeby w razie zwarcia VCC do GND nie popłynął cały prąd zwarciow , tylko rezystor go ograniczył.

138

Cześć Panowie

Jest problem tak to jest jak już sie ręce trzesa a człowiek bierze sie za lutowanie podczas lutowania zerwałem pin od zworki do usb.
Scenariusz maił być prosty - robie zworke zgłszam sie do Włocha on wgrywa soft i potem chyba rozlutowuje zworke i po temacie jednak wyszły komplikacje. Powiedzcie czy coś uda sie jeszcze uratowac ? Tzn znalazlem kolegę ktory może mi polutować zworke od jedengo pozostałego pinu z usb np do  pinu numer 2 na karcie ktory normalnie był wydrapywany lub zaklejany ? - da to cosik ?

https://i.postimg.cc/Gpz7ZvLV/karta.png

139 (edytowany przez MiG25 2026-01-18 11:15:11)

I tak i nie.... Jaka wersja płyty PCB ?

Po pierwsze to co połączyłeś czerwoną kreską to nie do pin2 , tylko do pin6 ( pin2 to pierwszy z lewej , tak samo jak pin4 ,czyli drugi z lewej , i na nim jest VCC ,czyli 3,3V , to widać też po polach na PCB , że są razem).

No i tak , jeden z pinów do zmostkowania to VCC , pytanie tylko czy to ten urwany... Możesz zmierzyć omomierzem przejście z tego ostałego pada do pin2 ( czy pin 4) ,jak nie ma przejścia to tak rób ( ale nie z pinu tylko oskrob to pole z którym te piny się łączą , i jakimś rezystorkiem ok 2,2kOhm , a nie zworką). A jak jest przejście to niestety nie ma co mostkować... 

Jak jest przejście to jedyny ratunek to mostek pomiedzy pin3 (jak jeszcze go nie wyskrobałeś) a VCC (odizolowując jednoczesnie pin 3 od gniazda m.2)

140

tego nie rozumiem

Jak jest przejście to jedyny ratunek to mostek pomiedzy pin3 (jak jeszcze go nie wyskrobałeś) a VCC (odizolowując jednoczesnie pin 3 od gniazda m.2)

narysujesz ?

141

Z rysowania kiepski jestem smile

Więc może tak:
Jeden pad do „stworzenia USB” jest połączony do VCC (czyli m.n. Pin 2,pin4)
Drugi natomiast na połączenie z PIN3
To wszystko jest od strony modemu.

Natomiast od strony gniazda m.2 ( czyli adapter , czy gniazdo w urządzeniu) ,na pinach 2 i 4 ma VCC ( czyli ok) , a na pinie 3 ma GND.
Czyli robiąc tylko zworke na padach robisz zwarcie VCC i GND (co się może źle skończyć).
Stąd po pierwsze lepiej robić zworke przez rezystor.
A dwa PIN 3 modemu ma być od GND odseparowany.
No i teraz jak to zrobić to już inwencja twórcza.Jedni zdrapują ,inni naklejają tasme (powodzenia), no i jest jeszcze metoda ,żeby odgiąć/odizolowac pin3 na gnieździe m.2… (a już najbardziej hardcorowe byłoby podłączenie tego pin3 na gnieździe do VCC)

No i stąd trzeba to jakoś wymyślić.

Wieszczysz który pad urwałeś ? (Czy ten od VCC czy ten od PIN3)?

No i podobno wersje niższe od v205 nie mają połączenia pada z pin3…
Stąd też ważne co zmierzyłeś (i jaka to wersja PCb)

142

Udało sie coś podreperować w karcie,  ale nadal nie widać karty pod usb pomimo tego ze jest zwarcie pomiedzy PIN3 ( USB Mode)  a VCC pin 2 - macie pomysl co jeszcze mozna sprawdzić ?   

https://i.postimg.cc/LsWZHZZv/camphoto-2110444415.jpg

143

Masz totalne zwarcie pomiędzy pinem 3 ( czyli w gnieździe m.2 to GND)  a pinem 2  ( czyli VCC) ? Czychoćby przez rezystor ?

Odizolowałeś pin 3 ?
Tyle pytań zadałem (wcześniej też) , a Ty za każdym razem od nowa swoją aktualną historię opisujesz (żeby jeszcze napisać ,co i jak zrobione , bo ze zdjęcia to nie widać ,czy tam jest choćby rezystor , czy wyrwany pin to był VCC , no cokolwiek...)

144

MiG25 napisał/a:

Masz totalne zwarcie pomiędzy pinem 3 ( czyli w gnieździe m.2 to GND)  a pinem 2  ( czyli VCC) ? Czychoćby przez rezystor ?

Odizolowałeś pin 3 ?
Tyle pytań zadałem (wcześniej też) , a Ty za każdym razem od nowa swoją aktualną historię opisujesz (żeby jeszcze napisać ,co i jak zrobione , bo ze zdjęcia to nie widać ,czy tam jest choćby rezystor , czy wyrwany pin to był VCC , no cokolwiek...)

Sorry ze nie potrafie opisać tak jak chcesz ale odpowiadajac na pytanie

Masz totalne zwarcie pomiędzy pinem 3 ( czyli w gnieździe m.2 to GND)  a pinem 2  ( czyli VCC) ?   tego nie rozumiem pokazałem na rysunko co zwarełm przez rezystor

https://i.postimg.cc/bv5mST5N/camphoto-2110444415.jpg

Czychoćby przez rezystor ? Tak jest przez rezystor 1,9 K

Odizolowałeś pin 3 ? Nie nie odizlowaęłm bo miałem info że w wersji 105 nie jest potrzebne

145 (edytowany przez MiG25 2026-01-20 13:51:30)

A pin3 miał połączenie z tym nieurwanym padem ?
Jeśli tak , to go odizoluj...

Podobno nie trzeba , ale nie mam takiej wersji ,żeby potwierdzić , dlatego trzeba patrzeć całościowo...

146

MiG25 napisał/a:

A pin3 miał połączenie z tym nieurwanym padem ?
Jeśli tak , to go odizoluj...

Podobno nie trzeba , ale nie mam takiej wersji ,żeby potwierdzić , dlatego trzeba patrzeć całościowo...

Odizolowane i dziala poprawnie dzieki za rade

147

Dla zainteresowanych. T99W175 w opcji Ethernet.

Z pomocą dobrych ludzi na sieci udało się rozpracować włączanie obsługi Ethernet na tym modemie. Jeszcze nie jest wszystko tiptop ale dużo jest. Ethernet działa, IP operatora jest na lokalnym interfejsie rmnet (na modemie), da się włączyć IPPas na np. router z OpenWrt. Oczywiście potrzebny adapter m.2 na Ethernet a na nim chip Relatek r8125. Na razie główny minus to brak IPA więc ograniczona prędkość. Ale to jest tylko/aż wersja kernela więc czuję, że się uda wyciągnąć działający IPA (teraz jest 4.4.117 a IPA działa przy 4.4.206).

A tutaj opis co i jak. Dałem post na 4PDA bo kurcze wiele dobrego info z tamtej społeczności pobrałem więc i zwracam wink

https://4pda.to/forum/index.php?showtop … y142123102

148

Mój post z 4PDA został wykasowany. Ewidentnie komuś się nie podoba (i nie mówię o foxconn...), że udało się metodą prób i błędów rozpracować jak uruchomić PCIE i Ethernet na tym modemie. Z tego powodu pozwolę sobie zamieścić tutaj post licząc na to, że jedynym moderatorem naszego forum jest Cezary i nie będzie chciał moderować treści. Post celowo w jeżyku angielskim aby zasięg był większy a i społeczność nie tylko PL miała dostęp do tej wiedzy. Wspomniany plik boot.img jak będzie zainteresowanie to wystawię. Reszta plików do odszukania w internecie.

Subject: Running T99W175 with working Ethernet

Hello everyone!

I wanted to share the results of my work on enabling Ethernet communication on the T99W175 modem. It required quite a bit of effort and experimenting, but I managed to get it working about 90%. Here’s a detailed description of what I did.

My modem: T99W175.71 REV .2
USB hack: applied
Ethernet adapter: Dual-Q 5G2PHY (rework.network), Realtek 8125 Ethernet chip

Observations:

On the rework.network website, I saw that the T99 modem on Linksys firmware works in Ethernet mode, which means the kernel can handle the Ethernet chip. On my firmware 6.0.0.6 Generic, I saw that the kernel module r8125.ko is present. I noticed there’s an AT command to switch the modem into PCIe mode. This means that it’s "only" a combination of firmware/kernel that prevents Ethernet communication from working. My assumption was that if I take the boot.img from Linksys (Linksys PCIe-RC firmware 1.0.0.9) and the modem/system from version 1.0.0.9 (Flashable-from_fastboot_nz7wn09w-Lenovo-6-Nov2023.zip), it should work with Ethernet unlocked.

Steps I performed:

1) Flashed the official Generic firmware using the Firmware Selector Tool from Dell: F0.1.0.0.9.GC.004

2) Rebooted the modem into fastboot mode:

adb reboot-bootloader

3) Erased the partitions: modem, boot, recovery, fsg:

fastboot erase modem
fastboot erase boot
fastboot erase recovery

4) Then erased system and recoveryfs:

fastboot erase system
fastboot erase recoveryfs

(Reboot was required after the first erase because ADB wouldn’t allow erasing a system partition in use.)

5) According to my plan, flashed modem and system from Flashable-from_fastboot_nz7wn09w-Lenovo-6-Nov2023.zip:

fastboot flash modem NON-HLOS.ubi
fastboot flash system sysfs.ubi

6) Flashed like above "fsg" and "recoveryfs" from Flashable_from_fastboot_repack_t99w175_6.0.0.6_rev047.zip

7) Rebooted the modem with boot.img from Linksys – kernel 4.4.117:

fastboot boot boot.img

8) The modem booted, but kernel version differed from the system (4.4.117-perf vs 4.4.117)

9) I did a trick: took the DTS from Linksys boot.img and the rest from clean 1.0.0.9 – versions then matched. I had to rebuild boot.img using magisk-boot.

10) Rebooted the modem with the new boot.img – Ethernet works! dmesg logs show the module loaded and r8125 started, and the bridge interface bridge0 got the IP 192.168.225.1.

12) AT commands connected the modem to the 5G operator, and it even received an IP, but no IP was assigned on the rmnet_data10 interface.

13) I checked and saw that in mobileap_cfg AutoConnect and other settings were disabled. I changed:

<AutoConnect>1</AutoConnect>
<FirstPreferredBackhaul>wwan</FirstPreferredBackhaul>
<SecondPreferredBackhaul>eth</SecondPreferredBackhaul>
<MobileAPEnableAtBootup>1</MobileAPEnableAtBootup>

14) Rebooted – and everything works. Well, not everything (more on that below), but Ethernet and NAT are fully functional, meaning Ethernet connections with NAT on the modem work. The config file also shows that IP Passthrough can be enabled.

Limitations:

1) Biggest limitation: Since this is kernel 4.4.117, IPA (IP Accelerator) does not work – it only works on kernel 4.4.206! This limits speed to about 300 Mbit/s (as also indicated on rework.network for Linksys firmware). Building a boot.img with kernel 206 would be needed.

2) This version of “system” doesn’t include qcmap_httpd.service, so T99W175-simpleadmin does not work fully (it works on the built-in httpd in the system in the sense of displaying the page, but it doesn’t fetch connection data – further testing needed, maybe via AT port configuration).

3) There is no SSH daemon. I uploaded a static ARM32 version and ran it temporarily for testing – it works.
4) No DHCP for LAN enabled.

Note: All mentioned firmware files are publicly available online; you can find them easily. The only missing file is the boot.img (version after kernel/dts merging). I am attaching it to this post.

That’s all for now. If anyone has ideas to address the above limitations, I welcome discussion and help!

149

Witajcie czesc!
Poniewaz w ubiegla niedziele po wariacjach na nartach musze posiedziec okolo 3 tygodnie na 4 literach, mysle te to dobry czas aby zaczac zabawe z T99W175. Wczoraj udalo mi sie przelaczyc modem w tryb USB oraz wstepne testy przebiegaja pomyslnie. Polaczenie jest stabilne jednak predkosc dosyc slaba. Na modemie moge osiagnac maksymalnie 350Mbps na pobieraniu i okolo 100Mbps wysylaniu z kolei na telefonie (ta sama karta sim) 1,3Gbps pobieranie i wysylanie okolo 200Mbps. Adapter USB jakieg uzywam to Delock USB 3.0 Converter Type-A male to M.2 Key B with SIM slot Item No. 63166 (tylko taki byl dostepny w sklepie od reki , nie mieszkam w Polsce). Gdzie polecacie zaczac diagnostyke?

150

W trybie USB idzie po usb 2.0. Mój maks to było 370Mbit i koniec. Tylko tryb PCIe/Ethernet da radę więcej.