Odp: Nano Pi
trójkowy napisał/a:ty chyba masz problem z wyborem routera lub sprzedajesz routery
człowieku oto prosta odpowiedz sztucznej inteligencji na twoje wątpliwośći!
Oto porównanie dwóch popularnych urządzeń sieciowych: NanoPi R5S i GL-MT6000 (Flint 2). Oba oferują zaawansowane funkcje, ale różnią się pod względem przeznaczenia i wydajności.
???? Specyfikacja techniczna
Cecha NanoPi R5S GL-MT6000 (Flint 2)
Procesor (SoC) Rockchip RK3568B2, 4x Cortex-A55 2.0 GHz MediaTek Filogic 830, 4x Cortex-A53 2.0 GHz
RAM 2 GB / 4 GB LPDDR4X 1 GB DDR4
Pamięć flash 8 GB / 16 GB eMMC 8 GB eMMC
Ethernet 1x 1 Gbps, 2x 2.5 Gbps (PCIe) 2x 2.5 Gbps, 4x 1 Gbps
Wi-Fi Brak Wi-Fi 6 (802.11ax), 2.4 GHz (4x4) / 5 GHz (4x4)
USB 2x USB 3.2 Gen 1 Type-A 1x USB 3.0 Type-A
System operacyjny OpenWrt, FriendlyWrt OpenWrt, GL.iNet UI
Wymiary 90 x 66 x 20 mm 230 x 160 x 50 mm
Cena ~65 USD ~127 USD
⚙️ Kluczowe różniceWydajność procesora: NanoPi R5S wyposażony jest w nowszy procesor RK3568B2, oferujący lepszą wydajność obliczeniową i wsparcie dla zaawansowanych funkcji, takich jak NPU.
Pamięć RAM: Większa ilość pamięci RAM w NanoPi R5S (do 4 GB) pozwala na lepsze zarządzanie wieloma zadaniami jednocześnie.
Absolutnie nie mam problemu z tą płytką/innymi podobnymi, nie sprzedaje też urządzeń sieciowych, też mam dystans do sztucznej inteligencji... . Po prostu mam zdolność prostego liczenia/ja wiem że jako jej nabywca chciałbyś aby była popularna (zawsze to szansa na bogatsze wsparcie softwarowe), dobija 2,5 roku obecności na rynku a sprzedaż w największym sklepie prawie zerowa i szanse jedynie jw w Biedronce. Flint2 dostępny od roku/sprzedaż przy wysokiej cenie Amazona w tysiącach i komentarze bdb. Na Aliexpress jest cenie gołej płytki NanoPi R5S i dostępne jest na niego OpenWRT, Gargoyle. Po prostu dla całej "armii" tych urządzeń czas się skończył.
Mnie wasze wsparcie nie jest do niczego kompletnie potrzebne. Co ja myśle o innych routerach i twoich wypowiedziach nie rozumiem co masz na myśli MT6000 i r5s to początek końca routerów z broadcomem ta firma sama sobie strzeliła w "pysk" w trakcie pandemii stracili wielu klientów z EU nie wyrabiali się w produkcji i dostawach rynek przejęły firmy z azji które zaoferowały konkurencyjne ceny i stałe dostawy min. mediatek ali hisilicon. Dziś stosują sprzętową weryfikacje sygnatury w swoich routerach a obecne na rynku to stare ochłapy jakie pozostały po tej firmie. Kupujesz gl.inet czy nanopi i płacisz stałą cene a nie jak w przypadku routerów z bcm do 40% drożej bo jakiś specjalny model musi być bo ktoś wykupił itd. ludzie już mają dosyć tej firmy jedyne co po niej pozostanie to komputery SBC z ich procesorem na które będziesz mógł sobie wgrać openwrt. Tak właśnie dlatego powstają takie różne śmieszne routery kompatybilne z openwrt jak ty to twierdzisz ponieważ czołowi producenci blokują już możliwość wgrywania alternatywnego oprogramowania a nawet jeśli taka jest to bardzo ograniczona i tylko mi nie mów że jakiś tp-link będzie lepszy niż gl.inet jakiekolwiek problemy w przeszłości miałem z routerami to właśnie tej firmy i tylko jej - tp-link.