76

Odp: Nano Pi

jarek7714 napisał/a:
trójkowy napisał/a:

ty chyba masz problem z wyborem routera lub sprzedajesz routery smile człowieku oto prosta odpowiedz sztucznej inteligencji na twoje wątpliwośći!

Oto porównanie dwóch popularnych urządzeń sieciowych: NanoPi R5S i GL-MT6000 (Flint 2). Oba oferują zaawansowane funkcje, ale różnią się pod względem przeznaczenia i wydajności.

???? Specyfikacja techniczna
Cecha    NanoPi R5S    GL-MT6000 (Flint 2)
Procesor (SoC)    Rockchip RK3568B2, 4x Cortex-A55 2.0 GHz    MediaTek Filogic 830, 4x Cortex-A53 2.0 GHz
RAM    2 GB / 4 GB LPDDR4X    1 GB DDR4
Pamięć flash    8 GB / 16 GB eMMC    8 GB eMMC
Ethernet    1x 1 Gbps, 2x 2.5 Gbps (PCIe)    2x 2.5 Gbps, 4x 1 Gbps
Wi-Fi    Brak    Wi-Fi 6 (802.11ax), 2.4 GHz (4x4) / 5 GHz (4x4)
USB    2x USB 3.2 Gen 1 Type-A    1x USB 3.0 Type-A
System operacyjny    OpenWrt, FriendlyWrt    OpenWrt, GL.iNet UI
Wymiary    90 x 66 x 20 mm    230 x 160 x 50 mm
Cena    ~65 USD    ~127 USD
⚙️ Kluczowe różnice

Wydajność procesora: NanoPi R5S wyposażony jest w nowszy procesor RK3568B2, oferujący lepszą wydajność obliczeniową i wsparcie dla zaawansowanych funkcji, takich jak NPU.

Pamięć RAM: Większa ilość pamięci RAM w NanoPi R5S (do 4 GB) pozwala na lepsze zarządzanie wieloma zadaniami jednocześnie.

Absolutnie nie mam problemu z tą płytką/innymi podobnymi, nie sprzedaje też urządzeń sieciowych, też mam dystans do sztucznej inteligencji... . Po prostu mam zdolność prostego liczenia/ja wiem że jako jej nabywca chciałbyś aby była popularna (zawsze to szansa na bogatsze wsparcie softwarowe), dobija 2,5 roku obecności na rynku a sprzedaż w największym sklepie prawie zerowa i szanse jedynie jw w Biedronce. Flint2 dostępny od roku/sprzedaż przy wysokiej cenie Amazona w tysiącach i komentarze bdb. Na Aliexpress jest cenie gołej płytki NanoPi R5S i dostępne jest na niego OpenWRT, Gargoyle. Po prostu dla całej "armii" tych urządzeń czas się skończył.

Mnie wasze wsparcie nie jest do niczego kompletnie potrzebne. Co ja myśle o innych routerach i twoich wypowiedziach nie rozumiem co masz na myśli MT6000 i r5s to początek końca routerów z broadcomem ta firma sama sobie strzeliła w  "pysk" w trakcie pandemii stracili wielu klientów z EU nie wyrabiali się w produkcji i dostawach rynek przejęły firmy z azji które zaoferowały konkurencyjne ceny i stałe dostawy min. mediatek ali hisilicon. Dziś stosują sprzętową weryfikacje sygnatury w swoich routerach a obecne na rynku to stare ochłapy jakie pozostały po tej firmie. Kupujesz  gl.inet czy nanopi i płacisz stałą cene a nie jak w przypadku routerów z bcm do 40% drożej bo jakiś specjalny model musi być bo ktoś wykupił itd. ludzie już mają dosyć tej firmy jedyne co po niej pozostanie to komputery SBC z ich procesorem na które będziesz mógł sobie wgrać openwrt. Tak właśnie dlatego powstają takie różne śmieszne routery kompatybilne z openwrt jak ty to twierdzisz ponieważ czołowi producenci blokują już możliwość wgrywania alternatywnego oprogramowania a nawet jeśli taka jest to bardzo ograniczona i tylko mi nie mów że jakiś tp-link będzie lepszy niż gl.inet jakiekolwiek problemy w przeszłości miałem z routerami to właśnie tej firmy i tylko jej - tp-link.

77 (edytowany przez jarek7714 2025-08-16 10:26:00)

trójkowy napisał/a:

Mnie wasze wsparcie nie jest do niczego kompletnie potrzebne. Co ja myśle o innych routerach i twoich wypowiedziach nie rozumiem co masz na myśli MT6000 i r5s to początek końca routerów z broadcomem ta firma sama sobie strzeliła w  "pysk" w trakcie pandemii stracili wielu klientów z EU nie wyrabiali się w produkcji i dostawach rynek przejęły firmy z azji które zaoferowały konkurencyjne ceny i stałe dostawy min. mediatek ali hisilicon. Dziś stosują sprzętową weryfikacje sygnatury w swoich routerach a obecne na rynku to stare ochłapy jakie pozostały po tej firmie. Kupujesz  gl.inet czy nanopi i płacisz stałą cene a nie jak w przypadku routerów z bcm do 40% drożej bo jakiś specjalny model musi być bo ktoś wykupił itd. ludzie już mają dosyć tej firmy jedyne co po niej pozostanie to komputery SBC z ich procesorem na które będziesz mógł sobie wgrać openwrt. Tak właśnie dlatego powstają takie różne śmieszne routery kompatybilne z openwrt jak ty to twierdzisz ponieważ czołowi producenci blokują już możliwość wgrywania alternatywnego oprogramowania a nawet jeśli taka jest to bardzo ograniczona i tylko mi nie mów że jakiś tp-link będzie lepszy niż gl.inet jakiekolwiek problemy w przeszłości miałem z routerami to właśnie tej firmy i tylko jej - tp-link.

Ten Broadcom to chyba ci się przyśnił/ we Flint2 go nie ma, ani w wersji Flint 3. Te wszystkie płyty od nastu lat zawsze funkcjonowały na zasadzie że "gołe" były tańsze od topowych routerów/AP wspieranych przez alternatywne oprogramowanie. Przy ich obecnych cenach dziś stały się zabawką dla młodzieży i emerytów/i to nie jest moje złe życzenie ale fakty po ilości sprzedanych sztuk/ a to że Chińczyk za chwilę wyprodukuje 500 modeli nic nie zmieni. Zawsze liczy się efekt skali/dziś klient jest betatesterem i produkt z logo marki sprzedawany miesięcznie w tys., przy zwrotach, reklamacjach z rynku jest poprawiany. Z taką płytką nawet jak ma babol w konstrukcji nie dzieje się nic/ewentualnie wypuszczany jest nowy model z liftingiem .

78 (edytowany przez trójkowy 2025-08-16 18:48:13)

jarek7714 napisał/a:
trójkowy napisał/a:

Ten Broadcom to chyba ci się przyśnił/ we Flint2 go nie ma, ani w wersji Flint 3. Te wszystkie płyty od nastu lat zawsze funkcjonowały na zasadzie że "gołe" były tańsze od topowych routerów/AP wspieranych przez alternatywne oprogramowanie. Przy ich obecnych cenach dziś stały się zabawką dla młodzieży i emerytów/i to nie jest moje złe życzenie ale fakty po ilości sprzedanych sztuk/ a to że Chińczyk za chwilę wyprodukuje 500 modeli nic nie zmieni. Zawsze liczy się efekt skali/dziś klient jest betatesterem i produkt z logo marki sprzedawany miesięcznie w tys., przy zwrotach, reklamacjach z rynku jest poprawiany. Z taką płytką nawet jak ma babol w konstrukcji nie dzieje się nic/ewentualnie wypuszczany jest nowy model z liftingiem .

To o czym dziś dyskutujemy bo już się pogubiłem ?

/i to nie jest moje złe życzenie ale fakty po ilości sprzedanych sztuk  - a tak bo ty sprzedajesz ale inne modele smile

Mediatek to bardzo dobry producent jest i nie są czymś nowym na rynku w waszym GL-MT6000 jest taki procesor - nierozumiem w czym problem ? smile
W mojej lokalizacji znajduje się chiński zakład pracy tpv displays w którym chińczycy produkują telewizory z logo znanych firm - czy oni też tak wg. ciebie sobie to wszystko tam klepią aby się po chwili rozleciało czy z jakiś części z odzysku ? masz tam min. philipsa.

Tak dokładnie napewno nie kupują tych nanopi r5s dużo tylko wybierają gotowe routery z antenami wifi czyli min. GL-MT6000 dlatego że dla nich takie rozwiązanie jest najlepsze w moim przypadku nie ma mowy o wifi z małego routera , o support wsparcie się nie martw chińczyk napewno zadba o to wszystko czy ktoś taki jak ja powinien zawracać sobie głowe wersją openwrt gargoyle pod nanopi r5s skoro mam friendlywrt ? nie sądze.
Nie wszyscy też wiedzą że inne wersje tych ala routerów nie posiadają osobnego portu wan chyba tylko r5s tak ma.

79 (edytowany przez Kebap 2025-10-14 11:57:27)

A co sądzicie o nanopi m5? widzę że to dość świeży sprzęt, nie ma jeszcze oficjalnego wsparcia openwrt, ale wydaje się idealny na taki router i mini server, szczególnie jak ktoś nie potrzebuje 2.5gbe, bo pod 2.5g jest druga opcja nanopi r76s, która moim zdaniem jest gorsza, z powodu braku m.2 na ssd

80

Kebap napisał/a:

A co sądzicie o nanopi m5? widzę że to dość świeży sprzęt, nie ma jeszcze oficjalnego wsparcia openwrt, ale wydaje się idealny na taki router i mini server, szczególnie jak ktoś nie potrzebuje 2.5gbe, bo pod 2.5g jest druga opcja nanopi r76s, która moim zdaniem jest gorsza, z powodu braku m.2 na ssd

NIe kupiłbym urządzenia które nie posiada fizycznych dwóch portów ethernet jeden od wan drugi lub reszta od lan.

81

Ale obydwa z nich posiadają 2xEthernet?

82

trójkowy napisał/a:
Kebap napisał/a:

NIe kupiłbym urządzenia które nie posiada fizycznych dwóch portów ethernet jeden od wan drugi lub reszta od lan.

oba posiadają 2x ethernet, także nie wiem jaki sens jest odpowiadać na pytanie, co się sądzi o danym sprzęcie, jak się nie wie co to w ogóle jest :x

83 (edytowany przez trójkowy 2025-10-26 13:46:21)

Kebap napisał/a:
trójkowy napisał/a:
Kebap napisał/a:

oba posiadają 2x ethernet, także nie wiem jaki sens jest odpowiadać na pytanie, co się sądzi o danym sprzęcie, jak się nie wie co to w ogóle jest :x

To ten który nie zrozumiał wypowiedzi. W nanopi M5 nie ma dwóch niezależnych kontrolerów ethernet ono
posiada jeden fizyczny kontroler sieciowy do którego dołączony jest jeden układ phy drugi port jest realizowany przez zewnętrzny mostek to może być usb-ethernet  albo przez wewnętrzny switch ethernetowy który łączy oba porty logicznie jak zwykły switch.

W rzeczywistości oba porty działają jak dwa gniazda w tym samym switchu — czyli są w tej samej podsieci nie mają separacji lan / wlan w skrócie masz virtualnego wana który nie będzie posiadał wszystkich zalet i możliwości fizycznego wan , dlatego nanopi ogólem nie można nazwać prawdziwym routerem za wyjątkiem innego modelu który tutaj wymieniłem.

W skrócie większość modeli nanopi może zadziałać tak jakby ktoś sobie ze switcha firewalla zrobił smile to tylko model 5S posiada dwa fizyczne porty jak na router przystało.

84

R5C również ma dwa interfejsy osobne (2x2.5GbE)