Temat: Internety z routera przez Zerotier dla Androida

Czołem ludzie!

Co mam:
- Na routerze OpenWRT 22.03 mam tylko dodane pakiety OpenVPN i PBR (Policy Based Routing), żadnych innych usług, LXC i innych gadżetów.
- Dla komputerów w sieci (klientów DHCP) mam przypisane stałe IP wg ich MACów (dzierżawy stałe).
- Następnie te konkretne IP klientów są kierowane do ustalonego w PBR interfejsu OpenVPN (mam 3 instancje OpenVPN i każdy komp w LANie używa innego VPNa).

Z grubsza mniej więcej wiem jak działa i jak skonfigurować Zerotier (chociaż to za dużo powiedziane, bo testowa instalacja na Debianie i wyklikanie urządzeń w panelu ZT to jeszcze nie jest konfiguracja, ale dwa kompy się pingują z dwóch końców Polski, więc chyba działa wink )

Co chcę zrobić i osiągnąć:
1. Zainstalować ZT na routerze
2. Zainstalować ZT na Androidzie 16
3. Zainstalować ZT na kompie

Ad.3: Na kompie ZT po to, aby łączyć się i zdalnie zarządzać Androidem używając https://github.com/Genymobile/scrcpy -> ten punkt chyba opanuję samodzielnie

Ad.2: Jeszcze nie testowałem, ale wydaje się, że ZT po prostu zajmuje systemowe gniazdo VPN Androida i można włączyć systemowego killswitcha. Cele są dwa:
a) Przyjmować połączenia z kompa przez adb/scrcpy -> chyba opanuję samodzielnie
b) Łączyć się z ZT na routerze, aby z niego (tylko z niego) brać internet -> tu zaczynają się schody dla mnie - czy to w ogóle możliwe, aby wymusić dostęp do internetu na Androidzie poprzez ZT? (jeśli ktoś tutaj ma głębszą wiedzę o Androidzie)

Ad.1: Dla mnie masakra - jak skonfigurować OpenWRT, aby udostępniał internet Androidowi przez ZT? Innymi słowy, kierował ruch z Androida do wybranego interfejsu OpenVPN? Czy PBR jest tu pomocny, czy jest przeszkodą?

2

Odp: Internety z routera przez Zerotier dla Androida

Ad1 - po prostu kierujesz ruch z określonej adresacji przez określony interfejs. Więc jak zrobisz ZT to on będzie miał swoje adresy i jak najbardziej pbr ci się do tego przyda.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

To wygląda zbyt prosto, aby było prawdziwe smile
A coś robić z adresacją, jeśli na routerze mam obecnie 192.168.x.x, a w ZT 172.28.x.x?
Nie zmieniać w panelu ZT na 192.168.x.x wg mojej nomenklatury ręcznego nadawania kolejnego wolnego IP?
Po prostu dodać w luci:
- dzierżawę statyczną IP dla maca?
- wpis pbr kierujący to IP do wybranego tun?
To tyle?

4

Nie, nie mieszaj adresacji lanu i zt na taką samą.

5

Rozumiem, że z tego artykułu https://eko.one.pl/?p=openwrt-zerotier dotyczy mnie tylko sekcja Instalacja? Bez sekcji "Dostęp do sieci LAN" i poniżej? Po instalacji zostaje mi tylko wyklikanie pbr i tyle?

6

Mniej więcej tak, choć pamiętaj że dokładnie tego co potrzebujesz to ja akurat w poradnikach nie opisałem.

7

No nie wiem ,czy bez dostępu do sieci LAN komputer (będąc za routerem) będzie widział Androida i odwrotnie...

8

MiG25 napisał/a:

No nie wiem ,czy bez dostępu do sieci LAN komputer (będąc za routerem) będzie widział Androida i odwrotnie...

To połączenie już teraz mi działa, właśnie na tym polega magia Zerotier - działa za natem, firewallem, bez publicznego IP, bez otwierania portów, działa w sieciach komórkowych itd smile
W moim scenariuszu gdyby nie to, że chcę udostępnić domowy internet Androidowi (tylko dostanie się do Androida gdziekolwiek jest na świecie), to bym nie potrzebował ZT na routerze w ogóle.
Jeśli pamiętasz czasy Hamachi, to działa podobnie:
https://github.com/zerotier/ZeroTierOne
https://blog.tomaszdunia.pl/zerotier/
https://en.wikipedia.org/wiki/Hole_punc … etworking)

9

robisz zerotier-cli set <networkId> allowDefault=1
  a w my.zerotier.com ustawiasz:
managed routes:
0.0.0.0/0    via    10.10.10.10   
10.10.10.0/24          (LAN)   
10.10.10.10 - to jest router z openwrt. popraw na swoje dane.
wtedy klient  laczy sie poprzez zerotier i wychodzi twoim domowym laczem, jesli tak skonfigurowales tego klienta. w androidzie masz po kliknieciu w nazwe sieci konfiguracje, a tam  opcje "route all trafic ...."
Pisze , bo nie wiem , czy rozwiazales swoj problem , czy nie.

10

Dzięki kolopeter za Twoje uzupełnienie tematu smile
Będę sprawę ćwiczył dopiero za kilka dni i dam znać.
Mam jeszcze jedno pytanie:
Czy te ustawienia w my.zerotier.com oznaczają, że wszystkie urządzenia w tej wirtualnej sieci ZT będą wychodzić do internetów moim domowym łączem? Bo akurat tego nie chcę (tylko konkretne wybrane Androidy), więc nie wiem, czy nie muszę stworzyć nowej sieci w my.zerotier.com na te potrzeby...

11

jesli nie zaznaczysz route all trafic... w telefonie, lub allow default route  override  w windowsie, to nie.