Temat: Internety z routera przez Zerotier dla Androida
Czołem ludzie!
Co mam:
- Na routerze OpenWRT 22.03 mam tylko dodane pakiety OpenVPN i PBR (Policy Based Routing), żadnych innych usług, LXC i innych gadżetów.
- Dla komputerów w sieci (klientów DHCP) mam przypisane stałe IP wg ich MACów (dzierżawy stałe).
- Następnie te konkretne IP klientów są kierowane do ustalonego w PBR interfejsu OpenVPN (mam 3 instancje OpenVPN i każdy komp w LANie używa innego VPNa).
Z grubsza mniej więcej wiem jak działa i jak skonfigurować Zerotier (chociaż to za dużo powiedziane, bo testowa instalacja na Debianie i wyklikanie urządzeń w panelu ZT to jeszcze nie jest konfiguracja, ale dwa kompy się pingują z dwóch końców Polski, więc chyba działa
)
Co chcę zrobić i osiągnąć:
1. Zainstalować ZT na routerze
2. Zainstalować ZT na Androidzie 16
3. Zainstalować ZT na kompie
Ad.3: Na kompie ZT po to, aby łączyć się i zdalnie zarządzać Androidem używając https://github.com/Genymobile/scrcpy -> ten punkt chyba opanuję samodzielnie
Ad.2: Jeszcze nie testowałem, ale wydaje się, że ZT po prostu zajmuje systemowe gniazdo VPN Androida i można włączyć systemowego killswitcha. Cele są dwa:
a) Przyjmować połączenia z kompa przez adb/scrcpy -> chyba opanuję samodzielnie
b) Łączyć się z ZT na routerze, aby z niego (tylko z niego) brać internet -> tu zaczynają się schody dla mnie - czy to w ogóle możliwe, aby wymusić dostęp do internetu na Androidzie poprzez ZT? (jeśli ktoś tutaj ma głębszą wiedzę o Androidzie)
Ad.1: Dla mnie masakra - jak skonfigurować OpenWRT, aby udostępniał internet Androidowi przez ZT? Innymi słowy, kierował ruch z Androida do wybranego interfejsu OpenVPN? Czy PBR jest tu pomocny, czy jest przeszkodą?