Temat: Gargoyle - sprawy historyczne - geneza nazwy

Witam
Czy ktoś może orientuje się, dlaczego dla gargoyle została wybrana akurat taka nazwa?

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

2

Odp: Gargoyle - sprawy historyczne - geneza nazwy

Nie pamiętam, od początku chyba się tak nazywało, ale nie znam genezy. Raz na ich forum było post ze system fajny ale nazwa mu się nie odpowiada bo kojarzy mu się z szatanem czy coś podobnego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez badziewiak 2025-08-04 12:58:19)

No obrazek jest trochę mroczny i osoby bardzo wrażliwe na tym punkcie mogą się czegoś dopatrzeć. Gargulec jest jednak od wieków używany jako element budynków sakralnych (patrz definicja gargulec).
Ciekaw tylko byłem jaka jest rzeczywista inspiracja wybrania takiej nazwy. Można wysnuć kilka powodów, ale nie chcę wymyślać swoich teorii.

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

4

badziewiak napisał/a:

No obrazek jest trochę mroczny i osoby bardzo wrażliwe na tym punkcie mogą się czegoś dopatrzeć. Gargulec jest jednak od wieków używany jako element budynków sakralnych (patrz definicja gargulec).
Ciekaw tylko byłem jaka jest rzeczywista inspiracja wybrania takiej nazwy. Można wysnuć kilka powodów, ale nie chcę wymyślać swoich teorii.

Jasne, tylko że gargoyle tradycyjnie służyły do chronienia i ostrzegania przez złem a nie odwrotnie, więc ktoś ma po prostu złe skojarzenia. A praktycznie - to do fantazyjnego odprowadzania wody z rynny.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Cezary napisał/a:
badziewiak napisał/a:

Jasne, tylko że gargoyle tradycyjnie służyły do chronienia i ostrzegania przez złem a nie odwrotnie, więc ktoś ma po prostu złe skojarzenia. A praktycznie - to do fantazyjnego odprowadzania wody z rynny.

Jak sie naoglądali za dużo palenia czarownic czy dzwonnika z notre dame to później są takie właśnie akcje, czy coś.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

6

Po polsku stosowany jest też termin „rzygacz” (i nie jest to żaden niesmaczny żart).