Temat: Gargoyle - sprawy historyczne - geneza nazwy
Witam
Czy ktoś może orientuje się, dlaczego dla gargoyle została wybrana akurat taka nazwa?
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle - sprawy historyczne - geneza nazwy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam
Czy ktoś może orientuje się, dlaczego dla gargoyle została wybrana akurat taka nazwa?
Nie pamiętam, od początku chyba się tak nazywało, ale nie znam genezy. Raz na ich forum było post ze system fajny ale nazwa mu się nie odpowiada bo kojarzy mu się z szatanem czy coś podobnego.
No obrazek jest trochę mroczny i osoby bardzo wrażliwe na tym punkcie mogą się czegoś dopatrzeć. Gargulec jest jednak od wieków używany jako element budynków sakralnych (patrz definicja gargulec).
Ciekaw tylko byłem jaka jest rzeczywista inspiracja wybrania takiej nazwy. Można wysnuć kilka powodów, ale nie chcę wymyślać swoich teorii.
No obrazek jest trochę mroczny i osoby bardzo wrażliwe na tym punkcie mogą się czegoś dopatrzeć. Gargulec jest jednak od wieków używany jako element budynków sakralnych (patrz definicja gargulec).
Ciekaw tylko byłem jaka jest rzeczywista inspiracja wybrania takiej nazwy. Można wysnuć kilka powodów, ale nie chcę wymyślać swoich teorii.
Jasne, tylko że gargoyle tradycyjnie służyły do chronienia i ostrzegania przez złem a nie odwrotnie, więc ktoś ma po prostu złe skojarzenia. A praktycznie - to do fantazyjnego odprowadzania wody z rynny.
badziewiak napisał/a:No obrazek jest trochę mroczny i osoby bardzo wrażliwe na tym punkcie mogą się czegoś dopatrzeć. Gargulec jest jednak od wieków używany jako element budynków sakralnych (patrz definicja gargulec).
Ciekaw tylko byłem jaka jest rzeczywista inspiracja wybrania takiej nazwy. Można wysnuć kilka powodów, ale nie chcę wymyślać swoich teorii.Jasne, tylko że gargoyle tradycyjnie służyły do chronienia i ostrzegania przez złem a nie odwrotnie, więc ktoś ma po prostu złe skojarzenia. A praktycznie - to do fantazyjnego odprowadzania wody z rynny.
Jak sie naoglądali za dużo palenia czarownic czy dzwonnika z notre dame to później są takie właśnie akcje, czy coś.
Po polsku stosowany jest też termin „rzygacz” (i nie jest to żaden niesmaczny żart).
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle - sprawy historyczne - geneza nazwy
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc