Temat: IPv6 na Orange Światłowód
Cześć! Czy możliwe jest korzystanie z IPv6 bez tunelowania poprzez IPv4 na światłowodzie od Orange i routerze z OpenWrt + ONT?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → IPv6 na Orange Światłowód
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Cześć! Czy możliwe jest korzystanie z IPv6 bez tunelowania poprzez IPv4 na światłowodzie od Orange i routerze z OpenWrt + ONT?
W sensie natywne? O ile tylko orange daje natywne ipv6 to tak, openwrt obsługuje pełny stos ipv6.
Czy natywne, to nie wiem. Można dodać dopisek /ipv6 do loginu, ale działać to u mnie nie chce, tzn. nie przydziela adresu po uwierzytelnieniu.
Raz czy dwa sprawdzałem ONT + Openwrt ( z dopiskiem przy loginie ipv6 ) pobrało natywne ipv6
W jakim celu Ci potrzebny taki adres ?
Pokazał się jak pamiętam nowy interfejs z pobranym ipv6
Czy natywne, to nie wiem. Można dodać dopisek /ipv6 do loginu, ale działać to u mnie nie chce, tzn. nie przydziela adresu po uwierzytelnieniu.
Dzwoń na infolinię i zgłoś problem.
Przywróciłem domyślne ustawienia OpenWrt i ustawiłem na nowo. Teraz działa.
U mnie też działa, ale ciekawi mnie, czy można przez dłuższy czas używać loginu z /ipv6 na drugim interfejsie (obok tego z IPv4) bez żadnych reperkusji ze strony Orange, bo na Funboxie, jeśli dobrze pamiętam, wklepuje się tylko jeden (IPv4 albo IPv6 z tunelowanym IPv4).
kto mi podpowie, jak to ustawić w LUCI, żeby działało jednoczesnie IPv4 oraz IPV6...?
kto mi podpowie, jak to ustawić w LUCI, żeby działało jednoczesnie IPv4 oraz IPV6...?
poradziłem sobie, działa, dzieki....
Podziel się, niech będzie dla innych.
A ja to bym się ustawił na Twoim miejscu na IPv4 bo nagłówki i dane narzutowe IPv6 sporo pasma zabierają.
Zrób sobie testy i zdecyduj ![]()
Pozdr,
Podziel się, niech będzie dla innych.
za słaby jestem w te klocki, zeby to fachowo opisać....
To ja się podzielę moim setupem dual stack, który działa bez problemu od ponad roku. Dla IPv6 wyłączyłem automatyczne dodawanie interfejsu dla IPv6, bo nie jest do niego propagowana opcja "peerdns 0". Lepiej też działa delegowanie prefiksu do lan - przy automatycznym IPv6 niekiedy to nie zaskakiwało. Dodatkowo mam ustawione MTU 1508, dzięki czemu na PPPoE mamy pełne 1500 zamiast 1492.
config device
option name 'wan'
option mtu '1508'
config device
option name 'wan.35'
option type '8021q'
option ifname 'wan'
option vid '35'
option mtu '1508'
config interface 'wan'
option device 'wan.35'
option proto 'pppoe'
option username '<login>'
option password '<haslo>'
option ipv6 '0'
option mtu '1500'
option peerdns '0'
option pppd_options 'noipv6'
list dns '1.1.1.1'
list dns '1.0.0.1'
config interface 'wan6'
option device 'wan.35'
option proto 'pppoe'
option username '<login>/ipv6'
option password '<haslo>'
option ipv6 '1'
option mtu '1500'
option pppd_options 'noip'
option peerdns '0'
config interface 'wan6_6'
option proto 'dhcpv6'
option device '@wan6'
option reqaddress 'try'
option reqprefix 'auto'
option norelease '1'
option peerdns '0'
list dns '2606:4700:4700::1111'
list dns '2606:4700:4700::1001'@kszaq dzięki w imieniu innych za konfig
PS a ten @chojny to pewnie jakieś dziecko, które jak nie dostanie zabawki w ciągu godziny to robi focha. Eh, co za pokolenie.
@kszaq bardzo dziękuję za Twój konfig. Udało mi się w końcu ustawić mini jumboframe (mtu 1508) na interfejsie wan dzięki Twoim ustawieniom! Wprawdzie nie korzystałem z konfigu dual stack, ale zachowałem na później w razie czego ![]()
Proszę, napiszcie jeszcze jak to podwójne logowanie można wykorzystać. Myślałem i nic mi nie przychodzi sensownego do głowy.
ZbiG: masz równocześnie natywne IPv4 i IPv6. Publiczny adres IPv4 I prefix /56 dla IPv6. Bez zabawy w jakiekolwiek tunele.
@kszaq dzięki w imieniu innych za konfig
PS a ten @chojny to pewnie jakieś dziecko, które jak nie dostanie zabawki w ciągu godziny to robi focha. Eh, co za pokolenie.
masz rację r. 1965...
ZbiG: masz równocześnie natywne IPv4 i IPv6. Publiczny adres IPv4 I prefix /56 dla IPv6. Bez zabawy w jakiekolwiek tunele.
A no właśnie! Mam publiczny, zewnętrzny IPv4. Na IPv6 jeszcze nigdy nie miałem potrzeby działać. W sumie to w ogóle nie kumam tej "nowszej" adresacji ani jej terminologii i chyba stąd nie wiem jakbym mógł ją u siebie wykorzystać. Stąd mam pytanie laika.
Czy jak nie używam IPv6 to np. nie mam dostępu do pewnych zasobów w Internecie, które np. nie używają IPv4, a bazują tylko na adresach IPv6?
Nawet jeżeli host w internecie jest "tylko-ipv6" to o tak gdzie jest jakaś translacja żeby dostać się do niego przez ipv4, w celu zachowania kompatybilności.
Samych systemów ściśle ipv6 to chyba ze świeczką szukać.
Czy dobrze rozumiem? Jeśli zalogowałbym się do Orange z opcją /ipv6 to dostałbym 256 zewnętrznych, publicznych adresów IPv6 do wykorzystania?
Edit:
Nawet jeżeli host w internecie jest "tylko-ipv6" to o tak gdzie jest jakaś translacja żeby dostać się do niego przez ipv4, w celu zachowania kompatybilności.
Samych systemów ściśle ipv6 to chyba ze świeczką szukać.
Czyli adresacja IPv6 jest słabo wykorzystywana na świecie pomimo wielu lat od jej powstania i problemów z IPv4, w sensie, że IPv4, póki co, daje sobie radę?
Na tym miała polegać cała idea ipv6 - miało nie być pojęcia natu (rzeczywistość zweryfikowała temat), przestrzeń adresowa jest tak duża że każdemu można dawać całe klasy adresowe.
No ale popularność jest mała i dopóki operatorzy/google czy cloudflare nie postawią sprawy na ostrzu noża to będziemy jeszcze długo siedzieć na ipv4.
Czy dobrze rozumiem? Jeśli zalogowałbym się do Orange z opcją /ipv6 to dostałbym 256 zewnętrznych, publicznych adresów IPv6 do wykorzystania?
Dostajesz prefix /56, to znaczy 2^(128-56) = 2^72 (tak, do potęgi 72) "publicznych" adresów. Nigdy nie sprawdzałem, czy ten prefiks jest statyczny czy dynamiczny, ale i tak nawet jeśli byłby statyczny, to adresy IPv6 są na tyle trudne do zapamiętania, że do hostowania czegokolwiek u siebie DynDNS jest ogromnie pomocny.
Czyli adresacja IPv6 jest słabo wykorzystywana na świecie pomimo wielu lat od jej powstania i problemów z IPv4, w sensie, że IPv4, póki co, daje sobie radę?
U mnie ponad 90% ruchu (ilościowo) idzie przez IPv6, ale może dlatego, że najpopularniejsze serwisy streamingowe działają na IPv6.
Póki co na świecie jest tylu użytkowników bez dostępu do IPv6, że IPv4 jeszcze na długie lata "wystarczy". Przykładowo, w Polsce z operatorów mobilnych chyba tylko Orange udostępnia APN z IPv6 (dostęp do IPv4 jest przez 464XLAT), a pozostali lecą na IPv4 only...
ZbiG napisał/a:Czy dobrze rozumiem? Jeśli zalogowałbym się do Orange z opcją /ipv6 to dostałbym 256 zewnętrznych, publicznych adresów IPv6 do wykorzystania?
Dostajesz prefix /56, to znaczy 2^(128-56) = 2^72 (tak, do potęgi 72) "publicznych" adresów. Nigdy nie sprawdzałem, czy ten prefiks jest statyczny czy dynamiczny, ale i tak nawet jeśli byłby statyczny, to adresy IPv6 są na tyle trudne do zapamiętania, że do hostowania czegokolwiek u siebie DynDNS jest ogromnie pomocny.
ZbiG napisał/a:Czyli adresacja IPv6 jest słabo wykorzystywana na świecie pomimo wielu lat od jej powstania i problemów z IPv4, w sensie, że IPv4, póki co, daje sobie radę?
U mnie ponad 90% ruchu (ilościowo) idzie przez IPv6, ale może dlatego, że najpopularniejsze serwisy streamingowe działają na IPv6.
Póki co na świecie jest tylu użytkowników bez dostępu do IPv6, że IPv4 jeszcze na długie lata "wystarczy". Przykładowo, w Polsce z operatorów mobilnych chyba tylko Orange udostępnia APN z IPv6 (dostęp do IPv4 jest przez 464XLAT), a pozostali lecą na IPv4 only...
No tak, źle założyłem, że IPv6 to 64-bajtowe adresy, a to przecież aż 128 bajtów. Mega dużo dla jednego użytkownika, a nawet jednej mega potężnej korporacji, warto pamiętać, ale chyba takie było założenie podczas definiowania tej adresacji.
Dzięki za wskazanie pierwszej z zalet używania IPv6.
Ja wychodzę z bardzo prostego założenia: skoro operator daje mi możliwość korzystania z natywnego IPv4 i IPv6 jednocześnie, to warto to skonfigurować i korzystać.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → IPv6 na Orange Światłowód
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc