Odp: MiFi
Ten obrazek ma z 8 lat. Naprawdę patrzyłeś na obrazek zamiast przeczytać tekst?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → MiFi
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ten obrazek ma z 8 lat. Naprawdę patrzyłeś na obrazek zamiast przeczytać tekst?
No ![]()
Dopiero zaczynam z OW; jeszcze nie znam wszystkich oczywistych oczywistości.
Czy easyconfig działa w trybie AP?
Na (eth1) http://192.168.1.1 jest LuCI, a na (eth0) http://10.x.x.x (z DHCP) jest logowanie do MiFi, ale hasło '12345678' nie działa.
Pakiet ten: https://dl.eko.one.pl/openwrt-24.10/pac … 28_all.ipk
Działa. A hasło masz takie jak do ap. Używasz nie mojego obrazu MIDI w którym jest domyślnie takie haslo a pakiet easyconfig. On sam w sobie hasła nie ustawia, logujesz sobie normalnie do systemu tym samym hasłem co root ma.
No w końcu udało mi się dostać do easyconfigu.
Ale jedyne informacje jakie mam to: czas pracy, temp., model, mac, wersja OW.
Poza tym wszędzie jest pusto; np. na stronie 'Sieci Wi-Fi' jest 'Pobieranie danych...'.
Czy easyconfig oczekuje domyślnych nazw urządzeń i interfejsów?
Czy easyconfig oczekuje domyślnych nazw urządzeń i interfejsów?
Tu masz informacje czego oczekuje: https://eko.one.pl/?p=easyconfig#ograniczenia
Jeżeli masz inne nazwy podstawowych sekcji to nie zadziała.
Jeżeli masz inne nazwy podstawowych sekcji to nie zadziała.
No tak, mam wszystko po swojemu ![]()
Ale dzięki za pomoc.
Info: w sobotę zaktualizowana została wersja pakietu adblock i tak, dobrze się domyślacie, zmieniła się konfiguracja i sposób przechowywania url'i list. Więc jeżeli ktoś używa mifi to nie aktualizujcie pakietu adblock. A jeżeli to zrobicie to pamiętajcie żeby z repo pobrać i zaktualizować pliki od easyconfig bo nie będzie działało to poprawnie.
Taką propozycję niewielkiej nowej funkcjonalności mam w temacie naliczania transferu.
Zdaje się poza dwiema formami rozliczania się z operatorem nie ma innych. Albo cyklicznie lecą nam gigabajty co miesiąc Albo dostajemy pulę gigabajtów na jakiś czas do użycia.
Tej drugiej najwyraźniej brakuje, a nie spotyka się jej praktycznie wcale.
@Cezary jak sądzisz czy dodanie obok miesięcznego rodzaju rozliczania np. "pula gigabjtów" na podaną ilość dni w nowym polu, to duży manewr?
Zdaje się ukrywałyby się wtedy pola "przewidywane zużycie" i "początek okresu.." wtedy liczone od chwili zapisania.
W sensie że masz np. przydzielone 200GB na 31 dni czy coś takiego?
Zdaje się poza dwiema formami rozliczania się z operatorem nie ma innych. Albo cyklicznie lecą nam gigabajty co miesiąc Albo dostajemy pulę gigabajtów na jakiś czas do użycia.
Moim zdaniem to się nie sprawdzi, bo bonusy są różnie dodawane.
Czasami jest kilka pozycji bonusów, a czasami bonusy dodawane są do pakietu podstawowego.
Niektóre bonusy przepadają, a inne kumulują się.
No i są sytuacje, że powinien być bonus, a bonusu nie ma i trzeba pisać do operatora.
Przynajmniej w Orange tak mam.
wisipior napisał/a:Zdaje się poza dwiema formami rozliczania się z operatorem nie ma innych. Albo cyklicznie lecą nam gigabajty co miesiąc Albo dostajemy pulę gigabajtów na jakiś czas do użycia.
Moim zdaniem to się nie sprawdzi, bo bonusy są różnie dodawane.
Czasami jest kilka pozycji bonusów, a czasami bonusy dodawane są do pakietu podstawowego.
Niektóre bonusy przepadają, a inne kumulują się.
No i są sytuacje, że powinien być bonus, a bonusu nie ma i trzeba pisać do operatora.
Przynajmniej w Orange tak mam.
Zgadzam się z tym, okresy się nakładają. A jak już ktoś to ogarnie to potem zostaje pula danych na x dni i na tym jedzie. Mówimy tu też o masie ofert z góry nabitych np. po 1000GB.
Jak już się dowiesz z "Mój Orange" albo "Play24" ile masz jeszcze GB i do kiedy, po przepisaniu na ruter masz wszystko w jednym miejscu. Tak to kwestia jedynie organizacji informacji.
Mówimy tu też o masie ofert z góry nabitych np. po 1000GB.
Jak już się dowiesz z "Mój Orange" albo "Play24" ile masz jeszcze GB i do kiedy, po przepisaniu na ruter masz wszystko w jednym miejscu.
Przy jednym bonusie to się może sprawdzić ale przy kilku jest za duże zamieszanie.
Ty piszesz o jednym bonusie ale jest cała masa innych bonusów i te bonusy nie trafiają na jedno konto bonusów, tylko czasami te bonusy są rozbite na kilka pozycji. I nie wiesz z którego bonusu aktualnie korzystasz.
Ja to widzę tak (na dane nie patrzcie, jeszcze się nie przeliczają):
- brak okresu rozliczeniowego, po prostu się wyświetla

- na dzień, można włączyć ostrzeżenie

- na miesiąc (kalendarzowy)

- na cykl iluś tam dni

Dla miesiąca i cyklu liczby dni będą się wyświetlały informacje o tym ile zostało, przewidywany transfer itp. Po włączeniu ostrzeżenia można sobie ustawić ile na ten okres mamy danych.
Dla cyklicznego wystarczy ustawić jedną datę początku okresu, potem się samo będzie przeliczało, nie ma potrzeby ustawiania daty początku cyklu za każdym razem.
No właśnie coś takiego. A co byście powiedzieli jeszcze na dodanie funkcji "korekta" - dodająca albo odejmująca zadaną ilość GB tak by chwilowe zmiany kart albo faktyczny stan poprawić bez resetowania ?
No właśnie coś takiego. A co byście powiedzieli jeszcze na dodanie funkcji "korekta" - dodająca albo odejmująca zadaną ilość GB tak by chwilowe zmiany kart albo faktyczny stan poprawić bez resetowania ?
Problem tylko ideologiczny. Bo te liczby są na bieżąco zliczane z trzymanych danych dziennych, więc wprowadzić korektę mogę co najwyżej do liczb sumarycznych ale jak klikniesz na nie to o zobaczysz podziały na dzień czy miesiąc i nijak się to nie zsumuje do wartości z korektą.
Mam kilka rzeczy do zrobienia, jutro to zpaczkuję i wejdzie do repo nowa wersja.
Będzie różnica między tym co pokazuje router, a operator ze względu, że router będzie liczył każdy kB danych który przechodzi przez router, a operator będzie liczył każdy ruch na btsie i będzie liczył każde rozpoczęte np. 100 kB, 1000 kB itp.
Samo włączenie routera będzie generowało u operatora rozpoczęcie naliczania, mimo że router jeszcze niczego nie zdążył naliczyć.
Kiedyś Orange liczył za każde wychodzące i przychodzące osobno, teraz jest łącznie.
Ogólnie trzeba czytać regulaminy, bo sposoby rozliczeń są różne.
Owszem, będzie. Dlatego od początku istnieje ten niebieski komunikat na górze strony.
Wrzuciłem świeżą paczkę do repo. Jeżeli ktoś używa easyconfig to niech sobie ją zainstaluje ponownie i skonfiguruje to okienko, bo zmieniły się opcje w konfigu.
Ja mam np. tak.
Internet podstawowy ważny 12 dni, bonus ważny 43 dni.
A na początku bonus był ważny tyle samo czasu co pakiet podstawowy.
Pakiet podstawowy idzie łatwo oszacować, bo jest odnawiany cyklicznie z góry ustalonymi zasadami, ale przy tych bonusach to jest różnie.
I właśnie dlatego easyconfig tylko zlicza dane i wyświetla dla użytkownika.
Ja z kolei na jednej bramie mam cykliczne 100GB miesięcznie, a na drugiej np. 1400GB na xxx dni, żadnych bonusów itp.
Obmyśliłem sobie żeby wykorzystując usteera oznaczać klienta że on jest na zdalnym AP. Normalnie wyświetla się jako przewodowy bo nie jest podłączony bezpośrednio do wifi routera tylko leci po kablu przez AP. Więc wyświetlał bym go w taki sposób:

Będzie to wymagało zainstalowania usteera na routerze i na ap do niego podpiętych.
AP18 to nazwa AP jeżeli jakiś w ogóle nadaliśmy nadaliśmy lub adres MAC jeżeli tego nie zrobiliśmy. Ponieważ SSID na AP może być różne a idzie go odczytać przez usteera to go też wyświetlam.
W wersji MiFi OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r28744-009aad8a02 na TP-Link 3420 v5 odkryłem ?restart? WiFi po wejściu w "Sieci Wi-Fi" w menu. WiFi wraca po około 10-15 sekundach. Ikona na routerze od WiFi jak i inne ikony nie zmianiają swojego stanu w trakcie tego problemu. Nagranie ekranu: https://drive.google.com/file/d/1rCfsea … p=sharing. Na ekranie widać że telefon od razu łączy się z WiFi ale przełącza się na główną domową sieć WiFi, sieć WiFi z MiFi nie jest jeszcze dostępna. Dzieje się tak za każdym razem. Zrobiłem też restart routera przez button restart w GUI ale problem powtarza się. Nie wiem czy problem zaczął występować konkretnie od tej wersji czy mógł być już wcześniej ale tego nie wyłapałem. W razie potrzeby mogę udostępnić jakieś dodatkowe potrzebne informacje.
W 24.10 wygląda tak jak by skanowanie sieci rozłączało klientów na chwilę. To nie sprawka samego mifi tylko polecenia iw dev XXXX scan -u
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → MiFi
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc