Temat: Router ODU/IDU

Witam

Mam takie pytanie ze względu na słaby internet zastanawiam sie nad zastosowanie routera ODU/IDU  myślałem nad D-Link DWP-1010KT  ale jeszcze nie wiem szukam czegoś  na pasmo 5G LTE  najlepiej cos na openwrt lub mikrotik ale w dobrej cenie może coś polecicie ....

2

Odp: Router ODU/IDU

Raczej na forum bez-kabli.pl uzyskasz pełniejszą informację. Na openwrt jest niewiele takich sprzętów (np. NR7101, ale to dość stara sztuka).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

jeszcze sie zastanawiam nad antena zewnętrzna do mojego AW-1000

4

Przeszedłem z ZTE mf286d na ZTE mc889 i robiłem proste testy osiąganej prędkości. Na 4g nie było prawie wcale różnicy pomiędzy nimi różnicy w tym samym miejscu , nawet po wystawieniu mc889 na zewnątrz różnica była niewielka . Uważam, że nie było sensu zmiany dla samego 4g.
Teraz ciekawszy test 5g - pomiędzy mf286d a mc889 była ogromna różnica wink taki żarcik wink.
Tak na prawdę robiłem test mc889 na 5g na parapecie wewnątrz pomieszczenia i na parapecie zewnętrznym czyli przed i za oknem.   Okno robi ogromną różnicę w siłę sygnału. Wewnątrz domu praktycznie nie mam zasięgu 5g ale jak tylko wystawiłem modem za okno osiągam 300-500Mbps. Podsumowując przy 5g i słabym zasięgu wewnątrz budynku warto kupić modem zewnętrzny - jaki to zależy na co możesz sobie pozwolić. Ja po przeczytaniu internetu wybrałem mc889 i jak na razie jestem zadowolony (mam go krótko - około 4mcy).
Jeszcze jedna sprawa zamiast idu użyj swojego routera - ja zostawiłem asusy a ty możesz zostawić sprzęt na openwrt.

Btw. Skoro masz aw-1000 to zrób testy na zewnątrz budynku - wystarczy , że wystwisz go za okno i przekonasz się co to da.

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

5

udało mi sie zdobyć router odu z t mobile af55-fwa.odu  i mam takie pytanko nie da się do tego  modemu zrobić oprogramowania openwrt  bo ten co tam jest to jakieś dziadostwo jest sad

6

A co jest w środku tego odu? Jaki soc?

7

Cezary napisał/a:

A co jest w środku tego odu? Jaki soc?

znlazłem cos takiego

Producent WNC
Nazwa handlowa: T-mobile Internet 5G Home Office
Transmisja: 5G / LTE (kot. 20) Ca4
Częstotliwość: 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz, 3500 MHz
Taśmy LTE: B1, B3, B7, B8, B20, B28, B38
Obwody 5G: n1, n3, n28, n38, n78
Platforma: Qualcomm SDX55 + SDR865

5G / LTE:

3GPP Release 15-zgodny, architektura sieciowa 3x, 3a i 2

Tryb NSA: do LTE 16-warstw + Sub-6 TDD/60 MHz (lub FDD / 20 MHz), UL MIMO, klasa mocy 2 i SRSTxPrzełączanie dla n78 SA Power Class 3 dla innych taśm Sub6/LTE 5G DSS dla pasków FDD LTE ULCA obsługuje pasy 5G NR: n1, n3, n, n

8

To zapomnij. Takie wbudowane SoC'e qualcomma nie są obsługiwane.

9

Cezary napisał/a:

To zapomnij. Takie wbudowane SoC'e qualcomma nie są obsługiwane.

czyli to urządzenie to tez jedno wielkie gówno   może byś coś polecił jako urządzenie ODU  w rozsądnej cenie albo samemu coś takiego wykonać

10

Kup jakiś zewnętrzny z 5G, najlepiej taki który można w bridge przestawić i używaj. Kilka różnych nokii znajdziesz na allegro.

11

Cezary napisał/a:

Kup jakiś zewnętrzny z 5G, najlepiej taki który można w bridge przestawić i używaj. Kilka różnych nokii znajdziesz na allegro.

ale poleć coś jakiś konkretny model  ty masz wiedzę to tobie ufam smile

12

Ale ja nie używam żadnego ODU więc jak ci coś mogę polecić? smile

13

Cezary napisał/a:

Ale ja nie używam żadnego ODU więc jak ci coś mogę polecić? smile

rozumiem cię ja musze miec odu bo mam wewnętrzyny router aw1000  ale niestety słaby zasięg i wyciąga na tym max 40mb/s na  odu zewnętrznym mam prawie 100 mb/s   to róznica jest spora

14

AW1000 to kombajn ale  musiał bym antene zewnętrzną wyprowadzać a to troche lipa tu mam to po skrętce czyli praktycznie zero strat

15 (edytowany przez MiG25 2025-07-27 19:28:59)

mrlukasz83 napisał/a:

czyli to urządzenie to tez jedno wielkie gówno

Tylko dlatego ,że nie da się wgrać OpenWRT ? Czy może ,że nie da się pasm poszczególnych blokować ?
Co jest z nim nie tak , bo w tryb bridge da się go przestawić....

EDIT: Ja aktualnie używam MC889A PRO ( on na pewno nie ma openwrt) , i równolegle coś takiego
https://www.rework.network/collections/ … s/5g-rgm-o z modemem RM551 , opisywałem to tu:

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=24501

I na tym jakieś podwaliny Openwrt są...

16

MiG25 napisał/a:
mrlukasz83 napisał/a:

czyli to urządzenie to tez jedno wielkie gówno

Tylko dlatego ,że nie da się wgrać OpenWRT ? Czy może ,że nie da się pasm poszczególnych blokować ?
Co jest z nim nie tak , bo w tryb bridge da się go przestawić....

EDIT: Ja aktualnie używam MC889A PRO ( on na pewno nie ma openwrt) , i równolegle coś takiego
https://www.rework.network/collections/ … s/5g-rgm-o z modemem RM551 , opisywałem to tu:

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=24501

I na tym jakieś podwaliny Openwrt są...

no nie da sie poszczególnych pasm blokować  i tego mi troche brakuje

17

No to na pewno na ZTE MC889 czy MC889A Pro będziesz to mógł robić .

18

MiG25 napisał/a:

No to na pewno na ZTE MC889 czy MC889A Pro będziesz to mógł robić .

muszę sobie to przekalkulować bo na razie to tylko  kupuje a efektów brak sad

19

No to jaki ten efekt ma być ? Może trzeba bardziej zagłębić się w lokalizację i możliwości BTSów jeśli chodzi o prędkość.

20 (edytowany przez rybirek 2025-07-29 13:22:42)

mrlukasz83 napisał/a:

AW1000 to kombajn ale  musiał bym antene zewnętrzną wyprowadzać a to troche lipa tu mam to po skrętce czyli praktycznie zero strat

Na tych zewnętrznych antenach niewiele zyskasz. Masz wyprowadzone tylko dwa złączą, a anten w AW1000 pewnie z 5.
Z moich doświadczeń z różnymi routerami ZTE wynika, że zewnętrzne anteny (10m) mają sens przy LTE, przy 5G i dedykowanych antenach zysk był bardzo mały.

Masz AW1000 zrób sobie z niego główny router, a dołóż do tego ZTE MC889/7010 w trybie mostu i tyle.

Ja przy ZTE MC888/801/7010 nie widziałem żadnych różnic, czy stoi po jednej stronie okna, czy po drugiej wink
Przez podwójną szybę, przy dobrym sygnale bez problemu wyciągam > 800Mbps.