Temat: Zrywa Internet LTE na MF286D
Cześć,
korzystam z modemu ZTE MF286D z zainstalowanym OpenWRT. Do Internetu łączę się przez LTE (Orange), na zwykłej karcie SIM.
Mam dziwny problem – podczas normalnej aktywności sieci (np. przeglądanie stron, przesył danych), połączenie z Internetem nagle się zrywa. WiFi nadal działa, ale nie ma dostępu do Internetu. Interfejs WAN (QMI) staje się niedostępny.
Co ciekawe, jeśli przez dłuższy czas nikt nie korzysta z Internetu (np. tylko kamera działa lokalnie w LAN, a ja raz na jakiś czas zdalnie sprawdzę podgląd), wszystko potrafi działać nawet przez tydzień bez problemu.
W momencie zerwania połączenia gasną wszystkie diody na MF286D.
Nie pomaga restart interfejsu WAN w Luci oraz odłączenie i ponowne podłączenie zasilania.
Pomaga dopiero restart całego urządzenia przez GUI (Luci) – wtedy wszystko wraca do normy na jakiś czas.
Czy Orange mnie ogranicza jak widzi wyższą aktywność? Jesli tak to czy w takim przypadku interfejs WAN nie powinien wstać automatycznie? Czytałem, że wystarczy wgrać skrypt na reboota, no ale jednak chciałbym wiedzieć, czy na LTE takie rzeczy mają miejsce. Dotychczas nie korzystałem z LTE. Ostatnio zerwało mi połączenie po zużyciu 15 GB'ów danych.