1

Temat: Zrywa Internet LTE na MF286D

Cześć,
korzystam z modemu ZTE MF286D z zainstalowanym OpenWRT. Do Internetu łączę się przez LTE (Orange), na zwykłej karcie SIM.

Mam dziwny problem – podczas normalnej aktywności sieci (np. przeglądanie stron, przesył danych), połączenie z Internetem nagle się zrywa. WiFi nadal działa, ale nie ma dostępu do Internetu. Interfejs WAN (QMI) staje się niedostępny.

Co ciekawe, jeśli przez dłuższy czas nikt nie korzysta z Internetu (np. tylko kamera działa lokalnie w LAN, a ja raz na jakiś czas zdalnie sprawdzę podgląd), wszystko potrafi działać nawet przez tydzień bez problemu.

W momencie zerwania połączenia gasną wszystkie diody na MF286D.

Nie pomaga restart interfejsu WAN w Luci oraz odłączenie i ponowne podłączenie zasilania.

Pomaga dopiero restart całego urządzenia przez GUI (Luci) – wtedy wszystko wraca do normy na jakiś czas.

Czy Orange mnie ogranicza jak widzi wyższą aktywność? Jesli tak to czy w takim przypadku interfejs WAN nie powinien wstać automatycznie? Czytałem, że wystarczy wgrać skrypt na reboota, no ale jednak chciałbym wiedzieć, czy na LTE takie rzeczy mają miejsce. Dotychczas nie korzystałem z LTE. Ostatnio zerwało mi połączenie po zużyciu 15 GB'ów danych.

2

Odp: Zrywa Internet LTE na MF286D

Patrz w logi, bo to co opisujesz to raczej fakt że modem się rozłącza na magistrali usb. Co jest złe, bo w tym modelu nie powinno się to dziać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

Może zasilacz nie wyrabia? Podłącz jakiś inny na próbę.
Można zainstalować 'Monitor połączenia' i ustawić robienie restartu urządzenia w przypadku braku odpowiedzi na ping.
Ja mam tak ustawione, bo mi co jakiś czas np. 1-2 razy w miesiącu przestaje działać połączenie w Orange.
Sprawdź też, czy masz połączenie LTE, a nie np. WCDMA, bo wtedy internet może mocno zwalniać (mi tak się czasem dzieje).

4

Poniżej logi:

daemon.warn odhcpd[2168]: No default route present, overriding ra_lifetime to 0!
daemon.notice netifd: Network device 'lan2' link is down
kern.info kernel: [166947.434203] qca8k-ipq4019 c000000.switch lan2: Link is Down
kern.info kernel: [166947.434360] br-lan: port 1(lan2) entered disabled state
kern.info kernel: [166963.589105] usb 2-1: USB disconnect, device number 2
kern.info kernel: [166963.589308] rndis_host 2-1:1.0 usb0: unregister 'rndis_host' usb-xhci-hcd.0.auto-1, ZTE RNDIS device
netifd: Interface 'wan_4' has link connectivity loss
netifd: Interface 'wan_4' is disabled
qmi_wwan 2-1:1.5 wwan0: unregister ...
udhcpc: can't bind to interface wwan0: No such device
netifd: Interface 'wg2' has lost the connection

Wadliwa sztuka?
Jeśli tak to chyba niepozostanie nic innego jak zainstalować watchcat i ustawić automatycznego reebota?

5

Tak, wysadziło ci w kosmos usb. Restartuj automatycznie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6 (edytowany przez dav4dav4 2025-06-24 08:13:54)

Przejrzyj ten wątek https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=24800

Masz oryginalny zasilacz? U mnie po zakupie MF286D po pierwszym podłączeniu zasilacz padł, ale pasował napięciowo i prądowo taki z Huawei B525 (12V, 2A), podłączyłem i już kilka lat ten router śmiga u mojej mamy bez żadnych problemów.
Fabrycznie jest chyba 1.5A więc ma zapas

7

dav4dav4 napisał/a:

U mnie po zakupie MF286D po pierwszym podłączeniu zasilacz padł, ale pasował napięciowo i prądowo taki z Huawei B525 (20V, 2A), podłączyłem i już kilka lat ten router śmiga u mojej mamy bez żadnych problemów.

Raczej 12 V, 2 A.

8

Focus napisał/a:
dav4dav4 napisał/a:

U mnie po zakupie MF286D po pierwszym podłączeniu zasilacz padł, ale pasował napięciowo i prądowo taki z Huawei B525 (20V, 2A), podłączyłem i już kilka lat ten router śmiga u mojej mamy bez żadnych problemów.

Raczej 12 V, 2 A.

Zgadza się. Poprawiłem wink