Walczyłem z uporczywymi reklamami przez SMS ze stron pożyczkowych na nowym numerze Orange w routerze LTE.
Infolinie tych stron twierdziły, że to nie oni wysyłają mi reklamy ich stron, więc mam się odczepić.
Okazało się, że wszystkie te strony, podejrzewam, że mające wspólnego właściciela, wysyłały poprzez płatną bramkę serwersms.pl.
Miły pan na infolinii powiedział, że mogę usunąć mój numer telefonu z listy spamowej, ale muszę wypełnić wniosek z moimi danymi.
Wypełniłem, ale mają błąd na stronie (nie wyświetlają się dwa obowiązkowe pola w 3 sprawdzonych przeglądarkach) i nie można wysłać tego wniosku.
Pomimo tego, radzę uważać, bo wysyłanie nie zamówionych informacji reklamowych może trafić do prokuratora i grozi więzieniem, chyba do 2 lat.
Dopiero jak zagroziłem firmie CCC skierowania sprawy do prokuratury (tak mi poradzili na infolinii rządowej odnośnie spamu) wypisali mnie z listy spamowej, bo podobno ktoś podał mój numer, a oni weryfikują własność numeru telefonu jedynie podczas wypisywania się, a ja nie mogłem dzwonić z routera.
Do tego dochodzi zdefiniowanie administratora danych osobowych, pomimo tego, że wysyłamy tylko SMSy, ale musimy mieć zgodę właścicieli do tego.