kowalmisiek napisał/a:mar_w napisał/a:Cezary,
Zrób mu cały konfig z interfejsem "kolega" jako wan2 i mwan3.
Napisz, że ma tak wykonać bez własnych kombinacji (bo kręci się jak pies wokoło własnego ogona) i niech sprawdzi czy działa.
Inaczej ten temat nie zamknie się w 10 stronach prostej jak drut konfiguracji.
Niestety ale dla kogoś kto w tym siedzi to jest proste ale jak ktoś ma z tym styczność 1 raz w życiu nic nie jest proste. Przepraszam za moją niewiedzę.
W ramach sprostowania.
Cieszymy się, że chcesz się uczyć ale... w tym wątku zacząłeś kombinować z adresami, maskami, że nawet Cezary w pewnym momencie nie wiedział co jest czym.
Propozycja z maską /22 skomplikowała by pewne sprawy o czym pisał Cezary w #55
Adresy i maski to nie jest wymysł Openwrt tylko powszechnie ustalona zasada bez względu na system.
Nieznajomość tych spraw powoduje problemy w KAŻDYM systemie, nie tylko w Openwrt 
do konfigu Cezarego dopisałbym:
config interface 'wanb'
option proto 'static'
option device 'br-kolega'
option ipaddr '192.168.1.213'
option netmask '255.255.255.0'
option gateway 'IP_routera_kolegi_w_LAN'
option metric 20
bo w tablicy routingu muszą być dwa wpisy odnośnie domyślnych tras.
Jedyną propozycją jaką podałem to była w tym wątku: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 32#p317532
Z tym, że zakłada ona na dodatkowym interfejsie zupełnie inną pulę adresową.
Jedną z zalet dla nowicjusza jest taka, że na OBU routerach macie JAWNIE pokazane porty WAN2 (Ty do kolegi, kolega do Ciebie)
W Twoim przypadku, Ty masz jawnie pokazany
dodatkowy interfejs WANB a kolega już tego nie ma, bo jak będzie chciał wyjść do Ciebie to tylko przez jednego hosta w swoim LAN-ie.
Nie wiem czy Mikrotik potrafi zrobić taki config, że gdy padnie jego WAN to uruchomi trasę przez hosta w LAN, nie mając drugiego WAN-u.
Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *