Temat: POMOCY, nawalilem TP-Link 3420

Witam

Koledzy, nawalalilem i prosze o pomoc, o ile wogole mozna pomoc. Otoz postanowilem  zmienic oprogramowanie w moim routerze tp-link 3420 na open wrt, poniewaz mam na innym stwierdzilem ze to dobry pomysl. Router mial wgrana orginalne oprogramowanie, niestety przez pospiech (poniewaz jestem na statku i konczyl mi sie zasieg) pobralem obraz ale dla routerow posiadajacych juz openwrt czyli: openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3420-v1-squashfs-sysupgrade. Wgrywalem przez www. wszystko ladnie sie wgralo sad no ale nie moge sie z nim polaczy, poczytalem i wiem ze powinienem wgrac inny image z koncowka *factory. Router normalnie sie uruchamia z tego co widze po diodach czyli pierwsze power pozniej
miga sys i po paru chwilach swieci ciagle, jak podlacze kabel sieciowy to takze sie swieci odpowiednia dioda, nie moge odpalic wifi przyciskie qss i w zaden sposob nie moge sie z nim polaczyc przez www. Czy istniejej jakis ratunek dla tego routera zeby wgrac mu odpowiedni wrt, i lub np powrocic do orginalu a potem openwrt.

PROSZE O POMOC i jak to zrobic krok po kroku.

Z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam z okolic kanalu Angielskiego.

Pafnucy7

2

Odp: POMOCY, nawalilem TP-Link 3420

Pewnie że nie możesz bo wgrałeś trunka bez gui.

Przez telnet się połącz, ustaw sobie hasło albo zainstaluj gui albo przy pomocy winscp połącz się do routera, prześluj mu nowy firmware i przez sysupgrade wgraj to nowe.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez pafnucy7 2011-12-07 14:04:24)

Ale, chodzi mi o to ze nie wgralem * factory tylko *systemupgrade, Cezary czy moglbys mi napisac step by step, bo pewie dla ciebie to chwilka jak go postawic z gui w www. bo niestety mam malo czasu zaraz rozladunek i zaladunek bylbym wdzieczny.
...
sciagnalem winscp podlaczylem sie do routera login wpisalem 192.168.1.1 logir root haslo password ale niestety sie nie loguje.

...
Za pomoca putty logowanie na root@192.168.1.1 tez nie idzie

4

Telnet nie ssh. Dopóki się nie połączysz to nie masz co z nim zrobić.

Z opisu wynika że mimo wszytko żyje. Jak nie to tylko reanimacja kablem szeregowym.

5

No probowalem, i bede probowal, probowalem telnetem, putty po 20s wylancza sie, wogole komputerowi nie przydziela ip, z reki jak ustawie to pisze ze polaczono z niezidentyfikowana siecia. Mam kabel nieskrosowany ale to chyba nie problem, czy przy logowaniu login to root a haslo "password" czy "passwd".

6

Wgrałeś trunka. Nie ma tam żadnego hasła, nie ma gui i nie działa ssh (bo nie ma hasła).

7 (edytowany przez pafnucy7 2011-12-07 16:55:59)

czyli logujac sie przez winscp jako login tylko root i bez hasla rozumie, sorki za lamerskie pytania, ale nie mam jak w morzu do neta sie dostac i poczytac, dzieki za pomoc. a jeszcze jaki wgrac image open wrt zeby mial gui przez www.

Dzieki Cezary

...

http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/ rozumiem ze pobrany z tej strony imag ma graficzny interfejs?

8

Masz to wszystko w faq w podwieszonym wątku.

Najpierw zaloguj się przez telnet, ustaw sobie hasło, później dostaniesz sie przez winscp dopiero z tym hasłem.

Tak, ma interfejs graficzny.

9

Jeszcz jedno: czy to normalne ze jak mam podpiety router z kompem np w ubuntu to pokazuje mi ze nie jestem podlaczony, to samo w windows.

10

Bo adresu z dhcp nie uzyskał. Ustaw na stałe.

11 (edytowany przez pafnucy7 2011-12-07 19:44:58)

ALe, jak ustawie z reki np. 192.168.1.2 to takze pisze niezidentyfikowana siec. czy to jest ok?

Cezry jakbym go uwalil, czy pokazywalby on aktualnie do ktorego portu jest podlaczony kabel, w sumie proces uruchamiania jest dokladnie jak w opisie, i odpalenie failsafe tez powoduje szybkie mruganie diody sys.

Tylko martwi mnie to czy samo wgranie image*sysupgrade zamiast *factory nie uwalilo routera.

12

Ignoruj komunikaty windows. Ustaw na stałe adres 192.168.1.2. wprowadź router w failsafe, przez telnet podłącz sie do 192.168.1.1. Jak się zalogujesz to pełen sukces.

13

NO I OK bede probowal dam znac w piatek jak poszlo. Pozdrawiam i dzieki wielkie.

14

Witam, udalo sie smile
-logowanie telnetem pod ubuntu
-firstboot
-nowe haslo
-winscp
-i gargoyle

i router dziala dzieki za pomoc Cezary