Temat: openwrt kamikaze 8.09.1 = DHCP nie przydziela DNSow
Witam.
Zainstalowałem sobie kamikaze 8.09.1 i zacząłem go konfigurować. I teraz już mógłbym na nim działać, ale nie przydziela mi DNSów pobranych od providera dostępnych w resolv.conf.auto. Dodatkowo skonfigurowałem resolv.conf które miało localhosta, i też nic nie dało. W pliku konfiguracyjnym i przez uci jest tylko odniesienie do resolv.conf.auto.
Dodatkowo dodam, że w tej wersji kamikaze musiałem ręcznie wpisać wielkość pamięci dla wl500gp v1.
I dziwna składnia pierwotnego firewalla jest. Jest porąbana:
stan domyślnego firewalla.
przykładowo jest odwołanie zone_wan_MSSFIX a jest tylko łańcuch zone_lan_MSSFIX. Może macie jakiś lepszy config firewalla? (Będę chciał używać QoS.) Już ręcznie konfiguruje iptables i regułka: "TCPMSS clamp to PMTU" działa ale nie znam regułki która uaktywni ochronę przed syn_flood. iptables wyrzuca nieznany parametr -m connlimit.... (chociaż już nie wiem czy użyłem regułki "-m conntrack --ctstate INVALID -j DROP" przed użyciem "-m connlimit" Po 0:00 to robiłem... jutro zobaczę jeszcze raz tę regułkę).
resztę zacznę konfigurować zgodni z instrukcją, ale na razie potrzebuję skonfigurować DHCP. Przypisuje mi ładnie adresy IP do MAC, ale ten nieszczęsny DHCP....
Dziękuję za odpowedzi i porady.