1 (edytowany przez mons 2009-07-31 07:29:07)

Temat: openwrt kamikaze 8.09.1 = DHCP nie przydziela DNSow

Witam.

Zainstalowałem sobie kamikaze 8.09.1 i zacząłem go konfigurować. I teraz już mógłbym na nim działać, ale nie przydziela mi DNSów pobranych od providera dostępnych w resolv.conf.auto. Dodatkowo skonfigurowałem resolv.conf które miało localhosta, i też nic nie dało. W pliku konfiguracyjnym i przez uci jest tylko odniesienie do resolv.conf.auto.

Dodatkowo dodam, że w tej wersji kamikaze musiałem ręcznie wpisać wielkość pamięci dla wl500gp v1.

I dziwna składnia pierwotnego firewalla jest. Jest porąbana:
stan domyślnego firewalla.
przykładowo jest odwołanie zone_wan_MSSFIX a jest tylko łańcuch zone_lan_MSSFIX. Może macie jakiś lepszy config firewalla? (Będę chciał używać QoS.) Już ręcznie konfiguruje iptables i regułka: "TCPMSS clamp to PMTU" działa ale nie znam regułki która uaktywni ochronę przed syn_flood. iptables wyrzuca nieznany parametr  -m connlimit.... (chociaż już nie wiem czy użyłem regułki "-m conntrack --ctstate INVALID -j DROP" przed użyciem "-m connlimit" Po 0:00 to robiłem... jutro zobaczę jeszcze raz tę regułkę).

resztę zacznę konfigurować zgodni z instrukcją, ale na razie potrzebuję skonfigurować DHCP. Przypisuje mi ładnie adresy IP do MAC, ale ten nieszczęsny DHCP....

Dziękuję za odpowedzi i porady.

2

Odp: openwrt kamikaze 8.09.1 = DHCP nie przydziela DNSow

Kamikaze nie przydzieli Ci dnsów od ip tylko siebie, 192.168.1.1 bo on robi za cache dns. I tak ma być, chyba że za jakiegoś powodu koniecznie chcesz te od ISP i zignorować lokalny cache dns.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Kamikaze nie przydzieli Ci dnsów od ip tylko siebie, 192.168.1.1 bo on robi za cache dns. I tak ma być, chyba że za jakiegoś powodu koniecznie chcesz te od ISP i zignorować lokalny cache dns.

No tak, a ja zablokowałem input i o tym nie pomyslalem.... logiczne.... zapewne zadziała.

Mam jeszcze pytanie, czy modół -m conntrack i -m connlimit są domyślnie zainstalowane? Przypomniałem sobie, że iptables nie rozpoznał polecenia --ctstate.

Cezary, podobno udostępniałeś jakąś konfigurację firewalla, ale link nie działa do niej, możesz ponownie udostępnić taką?

4

Nie są. connmark jest w iptables-mod-conntrack-extra/kmod-ipt-conntrack-extra connlimitu nie ma w 8.09.1.

Moje widzimisie na ten temat masz tutaj: http://eko.one.pl/index.php?page=openwrt-customfirewall

5

mam problem z tymi serwerami dns. przydzila mi standarodowo siebie jako dns.
Niestety z tym DNS nie dziala... Co zrobic aby albo przydzielal DNS z resolv.conf albo niech przydziela siebie ale niech dziala. smile

ZyXEL NBG6716 (Gargoyle by obsy)

6

On jest serwerem cache i musi działać. A jak inaczej: szukać na strone: http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … lientwdhcp

7

No tak, ale

uci add_list dhcp.lan.dhcp_option="3,192.168.200.3"

zamiast 192.168.200.3 korzystal z DNSow nadanych przez Plus GSM w /etc/resolv.conf smile

8

To będzie dla klientów. Jak chcesz żeby on korzystał z innego to dodaj option dns po prostu.

9

No tak, ale wtedy i tak i tak nadaje recznie DNSy z palca i nie sa pobierane z /etc/resolv.conf tak?
A co wtedy jesli podlacze net przez kabel, a nie przez GSM?
Bo Plus ma oddaielne DNSy niz inni...
Chcialem zeby autoamtycznie nadawal klientom DNS ktore podaje zewnetrzny dostawca. smile

10

To już musisz sobie oprogramować tak smile