1

Temat: Cisco Meraki MR33 - wparcie w procesie aktualizacji OpenWrt LuCI

Witam serdecznie.
Forum obserwuje od niedawna i postanowiłem dołączyć do tej społeczności. Od długiego czasu korzystam z OpenWrt i urządzenia Cisco Meraki MR33 (wcześniej MR18)
Obecne urządzenie zakupiłem w GB na portalu aukcyjnym. Jestem bardzo zadowolony, radio obsługuje dwie kondygnacje i blisko 15 urządzeń podłączonych po 2,4Ghz i 5Ghz. Podłączone jako AP zaraz za firewallem Ubiquiti

Zakupione z wersją OpenWrt 22.03.5 r20134-5f15225c1e / LuCI openwrt-22.03 branch git-23.093.57104-ce20b4a
Chciał bym przeprowadzać regularne aktualizacje i jak to za pierwszym razem mam więcej pesymizmu od optymizmu. Dla mojego urządzenia jest dostępna na dz25.06.2025 wersja luci-24.10-SNAPSHOT (r28529-56559278b7)
Proszę użytkowników z doświadczeniem o wsparcie:
-czy z pierwotnej wersji mogę bezpośrednio zaktualizować się do wersji dostępnej czy szukać wersji pośrednich
-czy mogę to zrobić bezpośrednio z GUI
-czy powinienem zachować ustawienia (pytanie retoryczne) i po aktualizacji je podegrać czy powinienem od początku przeprowadzić proces konfiguracji
-czy ktoś z Was ma to urządzenie, najnowszą wersje i zna oczywiste problemy na które mogę natrafić

2

Odp: Cisco Meraki MR33 - wparcie w procesie aktualizacji OpenWrt LuCI

JakubS napisał/a:

-czy z pierwotnej wersji mogę bezpośrednio zaktualizować się do wersji dostępnej czy szukać wersji pośrednich

Możesz, bez zachowania konfiguracji

tak

-czy powinienem zachować ustawienia (pytanie retoryczne) i po aktualizacji je podegrać czy powinienem od początku przeprowadzić proces konfiguracji

Konfigurujesz wszystko od początku ręcznie

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję gorąco za odpowiedź. Podbudowująca informacja. Zanim zacznę proces aktualizacji przejrzę szerzej wątki. Nie chciał bym bezcelowo angażować poprzez zadawanie oczywistych pytań na które pewnie znajdę tutaj odpowiedzi.

4 (edytowany przez spamsool 2025-03-27 17:46:20)

JakubS napisał/a:

Witam serdecznie.
Forum obserwuje od niedawna i postanowiłem dołączyć do tej społeczności. Od długiego czasu korzystam z OpenWrt i urządzenia Cisco Meraki MR33 (wcześniej MR18)
Obecne urządzenie zakupiłem w GB na portalu aukcyjnym. Jestem bardzo zadowolony, radio obsługuje dwie kondygnacje i blisko 15 urządzeń podłączonych po 2,4Ghz i 5Ghz. Podłączone jako AP zaraz za firewallem Ubiquiti

Zakupione z wersją OpenWrt 22.03.5 r20134-5f15225c1e / LuCI openwrt-22.03 branch git-23.093.57104-ce20b4a
Chciał bym przeprowadzać regularne aktualizacje i jak to za pierwszym razem mam więcej pesymizmu od optymizmu. Dla mojego urządzenia jest dostępna na dz25.06.2025 wersja luci-24.10-SNAPSHOT (r28529-56559278b7)
Proszę użytkowników z doświadczeniem o wsparcie:
-czy ktoś z Was ma to urządzenie, najnowszą wersje i zna oczywiste problemy na które mogę natrafić

Mam kilka mr33, przeważnie na 24.10 od Cezarego https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … eraki_mr33
(mam jeden na 22.03 ale daleko od domu i nie miałem kiedy zaktualizować) i z doświadczenia u mnie od razu trzeba wywalić kmod i firmware ath10k-ct i wgrać zwykły bez -ct - u mnie na tym -ct wifi bylo bardzo niestabilne.
Aktualizację rób bez zachowania konfiguracji, może być z LuCi.
Ustawienia zapisz sobie do pliku, ale raczej i tak nie wgrasz ich po aktualizacji - bardziej jakoby sobie je poten otworzyć w edytorze tekstu jako przykład i odczytać to co było poprzednio i ustawić podobnie.

24.10 działa na nich doskonale, no poza tym atk10k-ct ale to już kwestia polityczna - ja od razu wywalam wersję -ct na wszystkim co ma ath10k na pokładzie.

Jak coś to pytaj.