Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Dzięki
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Strony Poprzednia 1 … 161 162 163 164 165 … 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dzięki
Dzień Dobry.
Myślę o czymś co ma co najmniej 6 portów RJ45 i trafiłem na Mikrotik L009UiGS z 8-ma portami, natomiast model ten posiada "CPU": IPQ-5018 i "Switch chip model": 88E6190
Zmazałem poniższy wątek, ale nie wiem jak odczytać GitHuba, status Merged to oznacza, że jest już wpierany procesor w OpenWRT?
https://github.com/openwrt/openwrt/pull/17182
Może ogólnie zapytam - w/w model wpiera OpenWRT?
No chyba, że polecicie coś innego z 6 (lub więcej) portami wspierane przez OpenWRT. Nie musi być radio.
Ja używam QNAP QHora-301W 2szt i QNAP QHora-322.
Imho w tej cenie za qnapa to chinska plyta 6x2.5G na intelu chyba sensowniejsza...
https://pl.aliexpress.com/item/1005006996490371.html
Budzetowo to albo taka plyta z uzywanym xeonem i ramem.
Albo...
Plyta BIOSTAR TB250-BTCPRO
do tego dowolny zgodny procek np 35W dualcore
i jakaś liczba kart na pcie (realtek czy intel).
Ciekaw jestem czy ktoś coś podobnego przetestował jakie są limity tej ilości złączy pcie (płyta ma w sumie 11x1+1x16) - czyli wychodzi maksymalnie 22+ portów 2.5g, ale pewnie magistrala tyle nie pociągnie, ktoś mądrze to przeliczy ile na pełnej prędkości?
Wiadomo, że mało co wykorzysta te 11-22(26) portów w jednym momencie, ale ciekawy pomysł na projekt w proxmoxie.
Pozdrawiam
Imho w tej cenie za qnapa to chinska plyta 6x2.5G na intelu chyba sensowniejsza...
https://pl.aliexpress.com/item/1005006996490371.html
Budzetowo to albo taka plyta z uzywanym xeonem i ramem.Albo...
Plyta BIOSTAR TB250-BTCPRO
do tego dowolny zgodny procek np 35W dualcore
i jakaś liczba kart na pcie (realtek czy intel).
Ciekaw jestem czy ktoś coś podobnego przetestował jakie są limity tej ilości złączy pcie (płyta ma w sumie 11x1+1x16) - czyli wychodzi maksymalnie 22+ portów 2.5g, ale pewnie magistrala tyle nie pociągnie, ktoś mądrze to przeliczy ile na pełnej prędkości?
Wiadomo, że mało co wykorzysta te 11-22(26) portów w jednym momencie, ale ciekawy pomysł na projekt w proxmoxie.
Pozdrawiam
Do routera taki kloc wielki? Qnap jedt maly zgrabny i bodaj biały. Mój lenovo m920q z i5-8500t to się bardzo nudził jako router czy z openwrt czy pfsense. Serio nie trzeba wiele mocy do przerzucania pakietów jak jest masa odciążaczy to w kartach to w prockach. Ja dalej mam router na atomie c2558 i z pfsense , snort, dnsblocker zapierdziela aż miło a z pppoe 1Gb nie ma problemu bo podobny sprzęt w kilku firmach obsluguję.
No ale router (fakt ze ma moc na 10Gbe) za 2569 zł, który tylko jest routerem?
No ale router (fakt ze ma moc na 10Gbe) za 2569 zł, który tylko jest routerem?
A co ma jeszcze robić router? Obiad ? Nat + qos+ adblocker + vpn + czasem wifi i ew jakis maly docker i tyle.
W nim płacisz za porty 10Gb i dobry hw z ppe no i soft ktos musi zrobic, mikrotiki i inne produkcyjne aruby etc to dopiero kosztują z licencjami.
szyper napisał/a:No ale router (fakt ze ma moc na 10Gbe) za 2569 zł, który tylko jest routerem?
A co ma jeszcze robić router? Obiad ? Nat + qos+ adblocker + vpn + czasem wifi i ew jakis maly docker i tyle.
W nim płacisz za porty 10Gb i dobry hw z ppe no i soft ktos musi zrobic, mikrotiki i inne produkcyjne aruby etc to dopiero kosztują z licencjami.
Ja podobne podejście przyjąłem.
Pierwszy router - zamiennik za padnięty stary domowy Asus Rt-N16. Wymagania:
- proste pudełko, nie wyglądające jak pająk ![]()
- dużo wydajniejszy od starego
- WiFi 5GHz
- 2 porty USB (pendrive i UPS APC)
- co najmniej 6 portów ETH
- możliwość wgrania OpenWRT
Wtedy gdy planowałem zakup to była optymalna dla mnie opcja - QHora-301W za 1195,98zł na Amazonie.
Drugi, też QHora-301W, kupiłem do firmy w podobnym czasie tylko od polskiego dystrybutora.
Trzeci, QHora-322, też do firmy (główna siedziba). Tu już można było poszaleć. Nawet rozważałem coś do szafy rack.
Ale z tego co pamiętam chyba nic ciekawego nie było na czym można uruchomić OpenWrt. Dlatego został wybrany QHora-322.
Plusy:
- 3 porty 10GbE
- 6 portów 2,5GbE
- wewnętrzne gniazdo PCIe (podpięty dysk)
Minusy:
- cena, faktycznie sporo ale w porównaniu z własną twórczością nie tak źle (płyta PC, karty ETH, obudowa itp)
Generalnie przy zakupie do firmy wymóg był taki że ma działać. Bez własnej rzeźby, składania z płyt PC itp.
Na każdym z tych routerów jest OpenWrt (QHora-322 - wgrany OpenWrt Puzzle m902). Na każdym z nich po klika serwerów VPN, routery spięte tunelami WireGuard. Wszystko działa bez problemów i wydajnie. Nie jestem zwolennikiem wyciskania 7 potów ze sprzętu i wysycania łącza na max. Po prostu jak działa w normalnej pracy i nikt się nie skarży to nie ruszam ![]()
Ok, tak patrze na ten procek w Qnapie w openssl benchmarku i d... nie urywa w stosunky do celerona n3450.
Nie wiem czy jednak nie wolalbym miec routerek pod Proxmoxem, może to kwestia, co jeszcze można tam uruchomić....
Pozdrawiam
A na co openssl? Wiregruard nie ma z tego uzytku, jedynie z qat 3. No i jakiej Ty chcesz wydajności .
Chciałem znaleźć jakikolwiek benchmark, openssl jest, masz coś lepszego do porównania?
Szukam jakiegoś punktu odniesienia, Ambrozy prosze nie czepiaj tak sie ;-)
ambrozy5 napisał/a:Królik napisał/a:Z ciekawych sprzętów, to polecam Aerohive HiveAP-350, ale tylko w sytuacji gdy dostanie się go tanio. Ja swojego kupiłem za 50 zł.
Ma sloty na karty mpcie, więc można sobie wymienić kartę 5g n na ac lub w przyszłości na ax. A, procek to dość mocny powerpc-e500.
mam 4 - jakie masz taktowanie cpu? zmieniałeś kartę na ac już?
533 MHz. Karte ac (Qualcomm Atheros QCA9880) założyłem i robi u mnie za AP. sirq na poziomie 60%, także są rezerwy pod mocniejszą kartę.
Hej,
Udało Ci się z czasem zmienić w nim kartę wifi na jeszcze nowszą? Coś z WiFI 6 np MT7915E
Dziś wgrałem OpenWRT 24.10 do tego modelu (a dokładnie HiveAP-330) i zastanawiam się czy warto w ogóle coś w niego więcej inwestować.
Królik napisał/a:ambrozy5 napisał/a:mam 4 - jakie masz taktowanie cpu? zmieniałeś kartę na ac już?
533 MHz. Karte ac (Qualcomm Atheros QCA9880) założyłem i robi u mnie za AP. sirq na poziomie 60%, także są rezerwy pod mocniejszą kartę.
Hej,
Udało Ci się z czasem zmienić w nim kartę wifi na jeszcze nowszą? Coś z WiFI 6 np MT7915E
Dziś wgrałem OpenWRT 24.10 do tego modelu (a dokładnie HiveAP-330) i zastanawiam się czy warto w ogóle coś w niego więcej inwestować.
Nie bawiłem się dłużej, oryginalna miała lepsze pokrycie sygnalem więc zamontowalem spowrotem i zamontowałem, cztery sztuki działają od tamtej pory w jednym hostelu, u znajomej, dobralem kanały i nawet jak kilkadziesiąt ludzi jest to to zapierdziela.
Królik napisał/a:ambrozy5 napisał/a:mam 4 - jakie masz taktowanie cpu? zmieniałeś kartę na ac już?
Hej,
Szkoda mi było hajsu na kartę ax. Kupiłem sobie do domu w jego miejsce Xiaomi Mi Router AX3000T, który w promce dało się kupić za około 100 zł swego czasu.
Tanie mediateki pogrzebaly sens ekonomiczny retrofitów takich sprzętów w wielu przypadkach.
tp-link ciekawą bramkę wypuścił https://www.tp-link.com/us/business-net … sta-fr365/ wygląda na to, że tam mt7981 jest , szkoda, że tylko gigabitowe porty... kurka nic nie ma tańszego z wifi ax3000 + usb i sfp w metalowej obudowie w tej cenie, kusi...
Czy są jakieś sufitowe ap które by miały dwa porty 2,5GbE i zasilanie z PoE?
Czy są jakieś sufitowe ap które by miały dwa porty 2,5GbE i zasilanie z PoE?
Edgecore EAP102 choć jest paskudny z wyglądu.
I jeszcze taki wynalazek od Unifi https://www.wisp.pl/p11638,ubiquiti-uni … u7-iw.html
Choć sufitowy na słowo honoru ![]()
I jeszcze taki wynalazek od Unifi https://www.wisp.pl/p11638,ubiquiti-uni … u7-iw.html
Choć sufitowy na słowo honoru
3 porty 2,5GbE ale radio tylko 2x2. Jaki tam jest SoC?
Jest też Zyxel WX5600 który ma 2 porty 2.5GbE tylko nie ma PoE. Montaż na suficie nie jest przewidziany ale może jakoś by się dało.
Chyba producenci bardzo polubili IPQ50xx. Większość nowych sensownych AP jest właśnie na tym SoC.
Jak ktoś przespał cudy m3000 za 167zl to jest teraz za 158 pln ... Wnet ponizej stówki spadnie...
Tanieje, bo WIFI7 wkracza, a w budżetowych laptopach WIFI6E przynajmniej.
Archer be800 za 1632 na amazonie, ten na qualcomie, suport sie pomalu robi ale jeszcze daleka droga do pełnego wsparcia.
Taniej można kupić Asus ZenWiFi BT8 na MT7988D. PR ze wsparciem już czeka.
Taniej można kupić Asus ZenWiFi BT8 na MT7988D. PR ze wsparciem już czeka.
no jest, ale czy ma port 10Gb ?
no jest, ale czy ma port 10Gb ?
Nie ma, ma WiFi 7.
A co do IPQ95XX to bez NSS to raczej nie ma mowy żeby w pełni wykorzystać taki sprzęt. Coś się zmieniło w przypadku tego SoC ale nie wiem czy wsparcie dla NSS będzie już oficjalnie.
Strony Poprzednia 1 … 161 162 163 164 165 … 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc