Temat: Update działąjacego OPENWRT_X64
Siema, pewnie było albo słabo szukam, jak mogę zrobić update openwrt x64 z poziomu działającego systemu? jest taka możliwość?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Update działąjacego OPENWRT_X64
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Siema, pewnie było albo słabo szukam, jak mogę zrobić update openwrt x64 z poziomu działającego systemu? jest taka możliwość?
No tak, tak normalnie z luci lub przez sysupgrade, jak każdego openwrt. Mały bonus - nawet .gz nie musisz rozpakowywać, poradzi sobie ze spakowanym obrazem dla x86/64
nooo i nie wstało
nie wiem co tam wcześniej wgrane było coś od ruskiego forum żeby fibocom 860 gl a teraz chciałem przejść na 350GL ale modem ciągle się restartuje.
Robiłem testy tego modemu na RPI4 i Rooter i działał dobrze dlatego chciałem zaktualizacować openwrt do 24 z towich wydań i zapodac pakiety recznie ale nie wyszło.
Jutro brat pojedzie po pendrive bo przecież nie ma i wgramy na nowo przez teamViewer zdalnie jakoś ![]()
Swoją droga da się zbootować openwrt z pendive i jakoś skopiować system na dysk?
Po prostu pobrać obraz na działającym openwrt i
dd if=luci-24.10-snapshot-r28432-7609571dcd-x86-64-generic-ext4-combined-efi.img bs=1M of=/dev/sdX
tak?
Oczywiście możesz uruchomić z pendrive i później jak masz kopię na pendrive wgrać na dysk. W sposób jaki opisałeś, ale wyrzuć bs, niech sam leci na domyślnych opcjach.
Sorki, że się wcinam w wątek, ale mam chyba podobny dylemat.
Mam działający zdalnie ZTE MF286D z wcześniejszym przyrostem LUCI 24.10, postawiony OpenVPN poprzez LTE, pod drugi RJ45/LAN podłączony switch POE.
Czy jest szansa, aby zdalnie się poprawnie zaktualizowała najnowsza wersja LUCI 24.10 i wszystko wstało i się do mnie ponownie połączyło?
Jeśli tak, to czy lepiej zrobić to z LUCI (oczywiście z zachowaniem ustawień), czy lepiej pobrać plik BIN do tmp i zrobić sysupgrade (jakie parametry)?
Normalnie, robisz sysupgrade bez dodatkowych parametrów, wtedy zachowa konfigurację. Lub z luci jak wolisz.
Dzięki @Cezary, zadziałało przez LUCI.
Trochę strachu było, bo połączyło przez OpenVPN na 3G (tak się mi czasem zdarza) i wszystko chodziło bardzo wolno.
Restart routera i połączyło normalnie na LTE, potem szybko zainstalowanie monitora połączenia z pakietów od 4IceG (klucze, ustawianie, itd) i mogłem odetchnąć.
PS: A nie można włączyć tych bardzo użytecznych pakietów 4IceG do wydania?
PS. A po co to zrobiłeś? Trzeba było zainstalować pakiet repo-4iceg który jest u mnie w repo i mógłbyś instalować normalnie pakiety. Czemu robiłeś wszystko ręcznie?
Nie wiedziałem, zawsze się ręcznie męczyłem.
Jakoś mi pakiet LUCI do SMSów średnio działa.
Zwykły niczego nie usuwa (po Refresh SMSy powracają), zaś 'luci-app-sms-tool-js' działa w miarę ok.
Wydaje mi się, że w całkiem pierwszej wersji 24.10 wszystko dobrze działało.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Update działąjacego OPENWRT_X64
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc