1

Temat: Update działąjacego OPENWRT_X64

Siema, pewnie było albo słabo szukam, jak mogę zrobić update openwrt x64 z poziomu działającego systemu? jest taka możliwość?

2

Odp: Update działąjacego OPENWRT_X64

No tak, tak normalnie z luci lub przez sysupgrade, jak każdego openwrt. Mały bonus - nawet .gz nie musisz rozpakowywać, poradzi sobie ze spakowanym obrazem dla x86/64

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez toom18 2025-02-17 22:01:06)

nooo i nie wstało tongue nie wiem co tam wcześniej wgrane było coś od ruskiego forum żeby fibocom 860 gl a teraz chciałem przejść na 350GL ale modem ciągle się restartuje.
Robiłem testy tego modemu na RPI4 i Rooter i działał dobrze dlatego chciałem zaktualizacować openwrt do 24 z towich wydań i zapodac pakiety recznie ale nie wyszło.

Jutro brat pojedzie po pendrive bo przecież nie ma i wgramy na nowo przez teamViewer zdalnie jakoś big_smile

Swoją droga da się zbootować openwrt z pendive i jakoś skopiować system na dysk?

Po prostu pobrać obraz na działającym openwrt i
dd if=luci-24.10-snapshot-r28432-7609571dcd-x86-64-generic-ext4-combined-efi.img bs=1M of=/dev/sdX

tak?

4

Oczywiście możesz uruchomić z pendrive i później jak masz kopię na pendrive wgrać na dysk. W sposób jaki opisałeś, ale wyrzuć bs, niech sam leci na domyślnych opcjach.

5 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-02-18 00:05:30)

Sorki, że się wcinam w wątek, ale mam chyba podobny dylemat.

Mam działający zdalnie ZTE MF286D z wcześniejszym przyrostem LUCI 24.10, postawiony OpenVPN poprzez LTE, pod drugi RJ45/LAN podłączony switch POE.
Czy jest szansa, aby zdalnie się poprawnie zaktualizowała najnowsza wersja LUCI 24.10 i wszystko wstało i się do mnie ponownie połączyło?
Jeśli tak, to czy lepiej zrobić to z LUCI (oczywiście z zachowaniem ustawień), czy lepiej pobrać plik BIN do tmp i zrobić sysupgrade (jakie parametry)?

6

Normalnie, robisz sysupgrade bez dodatkowych parametrów, wtedy zachowa konfigurację.  Lub z luci jak wolisz.

7 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-02-20 11:47:53)

Dzięki @Cezary, zadziałało przez LUCI.
Trochę strachu było, bo połączyło przez OpenVPN na 3G (tak się mi czasem zdarza) i wszystko chodziło bardzo wolno.
Restart routera i połączyło normalnie na LTE, potem szybko zainstalowanie monitora połączenia z pakietów od 4IceG (klucze, ustawianie, itd) i mogłem odetchnąć.

PS: A nie można włączyć tych bardzo użytecznych pakietów 4IceG do wydania?

8

PS. A po co to zrobiłeś? Trzeba było zainstalować pakiet repo-4iceg który jest u mnie w repo i mógłbyś instalować normalnie pakiety. Czemu robiłeś wszystko ręcznie?

9 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-02-21 16:03:35)

Nie wiedziałem, zawsze się ręcznie męczyłem.

Jakoś mi pakiet LUCI do SMSów średnio działa.
Zwykły niczego nie usuwa (po Refresh SMSy powracają), zaś 'luci-app-sms-tool-js' działa w miarę ok.
Wydaje mi się, że w całkiem pierwszej wersji 24.10 wszystko dobrze działało.