Temat: Wgranie OpenWRT do NSA310

Mam urządzenie ZYXEL NSA310  i będę chciał wgrać OpenWRT.

Pomimo to, że jest wiele wątków dotyczących tego urządzenia to jednak pojawiło się u mnie kilka wątpliwości, które jak myślę szybko na forum da się rozwikłać.

1. Moje urządzenie posiada symbol NSA310,  zaś zarówno bazy oryginalne Open WRT  oraz centrum pobierania stworzone przez Cezarego zawierają tylko dwa modele NSA310b i NSA310s,  w związku z tym nie bardzo wiem, która wersja oprogramowania pasuje do mojego urządzenia, które ma jedynie oznaczenie NSA310.
2. Czy po wgraniu OpenWRT kolejna aktualizacja oprogramowania będzie już możliwa przez wgranie obrazu wprost obrazu .sysupgrade
3. Openwrt.org podaje, że należy, użyć kabla serial : 3,3 V i prędkości 115200, czy standard TTL będzie poprawny?
4. OpenWRT.org podaje także, żeby podłączyć tylko PINY: GND-GND  TX-RX i RX-TX, zakazują podłączania VCC ! Czy to jest prawidłowo.
5. Jakim programem podłączyć konsolę szeregową, najczęściej używam Putty.
6. Nie rozumiem co oznacza zapis w poradniku Cezarego: przerwać uruchamianie, nie rozumiem jak to zrobić, potrzebuję pomocy.

Z góry dziękuję za pomoc.

2

Odp: Wgranie OpenWRT do NSA310

1. https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=19773 jeżeli masz to wszystko co wymieniłem to masz "b"
2. tak, jak zawsze w przypadku openwrt
3. masz użyć kabla 3.3v. Nie ttl (5v), nie innych dziwnych nazw. Ma mieć 3.3v i koniec
4. oczywiście, jak zawsze
5. więc użyj putty, też ma opcję terminala szeregowego
6. ctrl-c, esc, t, r lub dowolny klawisz, już nie pamiętam co go przerywało

Możesz zainstalować obraz od 310b. Sprawdź później czy polecenie sensors pokazuje czujnik temperatury, jak nie to zmień na 310s.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

1. Oznaczenie mam NSA310 i nic więcej, diody są jednego koloru - zielonego. Czy wersja od NSA310B będzie prawidłowa?

3. Mam konwerter USB-RS232 z dwa zworkami: 3.3V/5V oraz TTL/IC2 - pytanie było o tą druga zworkę

7. Czy OpenWRT ma jakiś specjalny pakiet do funkcjonalności NAS?

4

1. raczej S'ke masz
3. bądź bardziej wylewny i napisz co czego ta druga zworka służy. Nie było tam czasami i2c?
7. Specjalny nie. Ale masz pakiety od smarta dysków, od samby czy innych protokołów, od montowania, systemy plików itd. A jak zainstalujesz obraz ode mnie to będziesz miał już to wszystko poinstalowane.

5 (edytowany przez WodnyTraper 2025-02-17 20:10:35)

1. to co radzisz?, który obraz wybrać, bo wiki OpenWRT dla NSA310 i NSA310B pokazuje ten sam obraz, być może na płycie będzie nadrukowane oznaczenie, jak rozbiorę to sprawdzę.

2. Faktycznie do wyboru TTL/I2C - źle napisałem

7. Jeszcze rozważałem Debiana i OpenMediaVoult, bo niby szybszy jest wtedy NAS, ale to nauka od zeraz, a OpenWRT jakoś ogarniam to wygodniejsze jest.

6

1. Nie jest. Po prostu instaluj obraz jeden lub drugi.
2. to ttl wybierz
7. nie, nie jest. Nie przeskoczysz tych 37MB/s, a czy będziesz używał openwrt, debiana, omv czy coś innego to co lubisz  i co zamierzasz z tym zrobić. Jeżeli chcesz go jako zwykłego NAS'a to... omv czy gargoyle.

7

A w czym Gargoyle będzie lepszy od OpenWRT, ma jakiś specjalny soft?. Z Sambą sobie poradzę. To zapasowe urządzenie do moich własnych potrzeb. Stare i wolne ale na złom szkoda wyrzucić, bo jest jak nowe.

8

Masz wszystko graficznie - udostępnienie zasobu, dodawanie userów. W openwrt z luci np. nie ma dodawania użytkowników.

9 (edytowany przez ambrozy5 2025-02-17 21:29:39)

310b ma esata, 310s już nie. wymiana uboota , initramfs i sysupgrade bodaj tam się robiło.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

10

Więc to łatwo sprawdzić wizualnie - jak nie ma z tyłu złącza na esata to masz S'kę.

11

Ok, brzmi zachęcająco. A czy procedura wgrania obrazu jest identyczna jak dla OpenWRT?
Czy są jakieś inne kroki?
Czy w obrazie sa jakieś inne przydatne funkcje?

A jak jest przewaga OpenWRT dla tego ZYXELA?

12

mam eSATA z tyłu, czyli to wersja do softu NSA310B

13

Wgrywa się tak samo, gargoyle oparte jest przecież na openwrt.

Przewagi nie ma. Jak sobie skonfigurujesz i poinstalujesz jedno i drugie to tak będziesz miał.

14

WodnyTraper napisał/a:

mam eSATA z tyłu, czyli to wersja do softu NSA310B

To musisz mieć i diody dwukolorowe - czerwone podczas startu i niebieskie podczas normalnej pracy.

15

https://eko.one.pl/?p=openwrt-nsa310

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

16

No Faktycznie - palą się na czerwono wszystkie przy uruchamianiu, ale potem wszystkie są zielone. Kolory rozróżniam dobrze smile. Niebieska to jest dioda w przycisku POWER.

Czyli jak wgram OpenWRT to mogę łatwo podmienić na Gargoyle. I na odwrót?

17

Tak, przez zwykły sysupgrade. Bez zachowania konfiguracji.

18

No więc, po przemyśleniu sprawy, chyba jakoś najbardziej tym razem pasowałby mi projekt OMV. Ma sporą funkcjonalność i to spory projekt jest.

Ale pojawiły się trzy wątpliwości:

1. Czy cały soft: Debian i OMV zmieszą mi się w pamięci Flash na płycie urządzenia

2. Jak to zrobic poprawnie, Może ktoś z kolegów to robił i podpowie procedurę. Ja znalazłem pewien Tutorial, ale Gość robił taką konfigurację gdzie Sustem umieszcza na Sticku USB a nie na Flashu urządzenia.

https://davidegironi.blogspot.com/2018/ … N7RUNgwjDc

3. Czy nie uwalę sprzętu sad sad.

19

Wrzucaj czystego debiana z https://forum.doozan.com i bootuj z pendriva.

20

A z Flasha na płycie się nie daje?

21

Debiana uruchamiało sie z zewnętrznego nośnika, nie z flash z tego co pamiętam.

Nie da się go uwalić, bo przez kwboot' a jesteś w stanie zawsze wgrać bootlader, jak w obecnych mediatekach. Jeżeli się boisz to nie ruszaj sprzętu, ale kto nie ryzykuje ten... nie pije szampana czy jakoś tak.

22

Dobra, już widzę Debian i OMV potrzebują kawałka miejsca, 128MB to będzie za mało.
Czyli jestem skazany na jakiś mały klucz USB.

To inne pytanie, jak rozumiem Cezary Twój obraz Gargoyle mieści się na pamięci flash urządzenia?
A czy potem mając go zainstalowany to mogę po prosu włożyć sticka gotowego z Debianem i ruszy mi z niego urządzenie?

23

Tak, mieści się. A z czego się uruchamia to zależy od zmiennych środowiskowych bootloadera. Możesz spróbować zrobić tak że będzie próbował uruchamiać się z usb, a jak nie uda to leciał z flash.

24

O to jest jakiś pomysł, jak mi Gargoyle nie wystarczy, to zapytam jak to zrobić, żeby startował z USB. No i muszę najpierw poszukać microsticka 2GB, bo musi być fat16 z tego co czytam. A to może być zadanie samo w sobie smile. dziękuję.

25

WodnyTraper napisał/a:

Dobra, już widzę Debian i OMV potrzebują kawałka miejsca, 128MB to będzie za mało.
Czyli jestem skazany na jakiś mały klucz USB.

To inne pytanie, jak rozumiem Cezary Twój obraz Gargoyle mieści się na pamięci flash urządzenia?
A czy potem mając go zainstalowany to mogę po prosu włożyć sticka gotowego z Debianem i ruszy mi z niego urządzenie?

Jak zależy Ci na dobrym transferze instaluj Openwrt/Gargoyle, na Debianie z wersji na wersję było tylko gorzej, zbyt stary sprzęt i samba go dosyć obciąża hmm. Na USB na pamięci z jakiegoś szkolenia Debian mi działał przez parę lat, ale trzeba się liczyć że to był fart i pamięć tego typu ulegnie prędzej czy później degradacji.