Temat: Zyxel NSA-310
Cóż, zebrało mi się na archeologię...
Właśnie przyszedł do mnie tytułowy Zyxel NSA-310. Ostatni raz bawiłem się nim 7 lat tamu. Szybko spojrzałem do historii żeby zobaczyć co i jak było wtedy, trzeba było kompilować, łatać, kombinować. A teraz? Po prostu działa ![]()
Zacznijmy od tego że w sumie doszukałem się czterech wersji: NSA-310, NSA-310a, NSA-310b, NSA-310s. Różnią się one kolorami i obecnością diod LED oraz obecnością określonego czujnika temperatury. Wygląda na to że mam NSA-310b - wersja z dwukolorowymi diodami led, obecnością LED od usb, zapalających się na czerwono podczas startu sprzętu oraz czujnikiem temperatury LM85.
Jak wygląda obecnie wsparcie w OpenWrt? Po prostu... działa. Ale po kolei:
Bootloader
Kiedyś używany był oryginalny bootloader (uboot), pamiętam że trzeba było ustawić odpowiednio zmienne środowiskowe itd. Obecnie - po prostu wgrywa się uboota którego dostarcza OpenWrt i jest. Zmienne są tworzone, wystarczy tylko ustawić swój mac adres i to w sumie wszystko. Zauważyłem tylko że bootloader od OpenWrt nie ma chyba wszystkich łatek od usb, bo nie działają niektóre pendrive. Ale generalnie jest i działa.
Instalacja
Kiedyś - znów kombinowanie ze zmiennymi żeby system uruchomił się z zewnętrznego pendrive. Na wewnętrznym flash też sie dało ale to już była wiedza tajemna. Teraz - openwrt instaluje się właśnie w wewnętrznym flash, co pozostawia wolne porty usb.
Obsługa sprzętu
Tu chyba znów nie ma się do czego przyczepić.
ledy - obsługiwane, dwa kolory, na niektórych zapięte są standardowo trigery systemowe (od dysku, od usb itd).
usb - oba obsługiwane
przyciski - obsługiwana cała trójka. Naciśnięcie przyciski power powoduje ładne shutdown systemu
ethernet - działa
esata - nie sprawdzałem i chyba nie mam jak
wentylator - domyślnie w OpenWrt jest skrypt ustawiający prędkość wentylatora w zależności od temperatury. Można ręcznie sterować wentylatorem, zmieniać jego prędkość obrotową, zmieniać zależność od temperatury. I tak jak pamiętałem - jest to mała dokuczliwa "piszczałka" która po pewnym czasie zaczyna bardzo denerwować.
sensory - są domyślnie obsługiwane przez lm-sensors, można odczytać napięcia zasilania, temperatury, prędkości wentylatora.
wol - działa. O ile tylko oswoimy się z myślą że ten zyxel wymaga podania mac adresu 00:00:00:00:00:30 a nie tego który jest na obudowie. Po podłączeniu zasilania sam się nie uruchamia, ale można właśnie przez wol go uruchomić (lub nacisnąć przycisk...)
wbudowane SATA - oczywiście działa, nie problemu żeby włożyć dysk 2T czy 4T.
flash - ok 100MB dostępne dla użytkownika, więc nawet jak zainstalujemy luci, transmission, sambę 4 to jeszcze zostanie wolne miejsce.
Trochę dziwne tak wrócić do sprzętu którego używało się "wieki temu", ale on nadal działa, nadal spełnia swoją funkcję.