Temat: Linksys 1900 ACS - zostawić czy brać coś nowszego?
Pytanie: czy zostawić sobie ten router (łącze 1Gbps) czy jednak szukać czegoś nowszego (lepszego)?
Dodam, że zależy mi na jak najlepszej kompatybilności z Openwrt.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Linksys 1900 ACS - zostawić czy brać coś nowszego?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Pytanie: czy zostawić sobie ten router (łącze 1Gbps) czy jednak szukać czegoś nowszego (lepszego)?
Dodam, że zależy mi na jak najlepszej kompatybilności z Openwrt.
"najniższej"? Czy najwyższej? Tak czy siak linksys miał często problemy ze serownikami wifi które sprawiały większe lub mniejsze problemy. Szukaj nowszej zabawki.
"najniższej"? Czy najwyższej? Tak czy siak linksys miał często problemy ze serownikami wifi które sprawiały większe lub mniejsze problemy. Szukaj nowszej zabawki.
Oczywiście o jak najlepszej kompatybilności (głupi słownik;))
Właśnie przez problemy z WiFi, głównie z 5GHz, szukam czegoś nowszego.
Najlepszej:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=24352
Biorę go pod uwagę ale w związku z tym, że router będzie widoczny wolałbym aby mimo wszystko sprzęt nie wyglądał tak „przemysłowo” ????
Również mam ten router wrt1900acs i chciałbym go czymś zastąpić by mieć szybsze (tak min 1Gb/s) WiFi w połączeniu z kartą AX201 160Hz (kiedyś pewnie coś lepszego).
Aktualnie mam prędkości w okolicy 300Mb/s, gdy jestem przy ruterze to jest 300 download i 600 upload (kanał 157, szerokość 80MHz). Internet to 1Gb/s.
Do rutera ma podłączony dysk na USB.
AX3000T wyciąga ten gigabit. Tyle że nie ma USB.
Generalnie jak chcesz gigabita (i klient na to pozwala) to potrzebujesz coś pokroju mediateka filogic z AX na pokładzie. Możesz np. OpenWrt One, który ma slot m.2 pod dysk.
Dysku używam sporadycznie, ale właśnie dziś jest w użyciu, do kompa go mógłbym po USB podpięć ale do Chromecast się nie da.
Szkoda że ten OpenWrt One nie ma USB 3.
Jaki jest dobry tani model na mediateka filogic z AX?
Polecam ASUS TUF Gaming AX6000
ASUS AX6000 jest interesujący, ale tani nie jest.
Może na razie kupię AX3000T tylko do WIFI albo jako router a WRT1900ACS jako dodatkowe wifi + HDD.
Jak by AX3000T nie dawał rady to może NanoPi R4S jako router + HDD.
Na takim AX3000T jak szybko pójdzie openvpn czy wireguard? Na NanoPi będzie szybciej?
Wireguard powinien wysycić gigabit. OpenWrt to tak ze 200bps bez dco.
Porównywałem jakiś czas temu Redmi AX6000 z NanoPi R5C i wyniki były bardzo zbliżone, tu i tu mamy 4 rdzenie po 2000MHz więc AX3000T przy 2 rdzeniach i 1300MHz będzie zauważalnie słabszy.
Tylko że ta baza nie zgadza się z moimi pomiarami. Dla Ax3600: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 54#p287254 miałem 740, oni 560.
Może trochę na wyrost moich potrzeb i nie tanio, ale bardzo mnie zaciekawiły MiniPC za N100 np.:
1. Topton Intel N100 Soft Router 4x2.5G i226
2. Topton 6-Bay NAS Motherboard Intel N100 6*SATA3.0 2*M.2 NVMe 4*2.5G Nics 1*PCIE X1 ITX
Do tego jakieś AP np. AX3000T
Śmiało, trochę się grzeje, sprzedawcy mają nowsze wersje z większym radiatorem na górze. Ludzie zachwalają czy do pfsense (beta) , opnsense , proxmox, sophos xg home czy wiele innych.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Linksys 1900 ACS - zostawić czy brać coś nowszego?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc