Temat: NetGear WNR3500L v2

Witam forumowiczów eko.one.pl

Czy na NetGear WNR3500L v2 dalej nie ma OpenWrt/LEDE ?

Używam Tomato v132 by Shibby i projekt na MIPS2 troche zamarł.
Ostatnia krytyczna luka w zabezpieczeniu WPA dała troche do myślenia nad aktualizacją.

https://avlab.pl/krak-niewyobrazalna-sk … ez-bledy-w

Jeśli nie ma OpenWRT na tego NetGear-a

To czy ktoś nie testował DD-WRT najnowszego?
ftp://ftp.dd-wrt.com/betas/2017/10-25-2 … 500Lv2.chk

Czytałem że w pierwszych wersjach nie działa WiFi

2

Odp: NetGear WNR3500L v2

Teraz jak co co LEDE. Ale nie będzie działać na WNR3500Lv2. A jak by nawet działał obraz na tym routerze to i tak nie było by wifi. Co do DD-WRT to jest jedna tylko wersja która działa na tym routerze. I niestety nie znajduje się ona na serwerach dd-wrt. Zresztą ona też jest z 2015  roku...
Jak chcesz to możesz wgrać tą wersję dd-wrt co podałeś w linku. Ale na wszelki wypadek miej kabelek serial by odratować router..

3

Generalnie - unikaj broadcomów, bo nie ma na nich otwartych sterowników wifi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4 (edytowany przez spamsool 2024-09-10 15:29:28)

Odgrzybuję stary wątek - ale
dostałem jakiś czas temu ten router NetGear WNR3500L v2 do zabawy/utylizacji z fabrycznym firmware więc postanowiłem chwilkę się nim pobawić zanim zutylizuję. I tak chwilę przeleżał w piwnicy aż niedawno go wyjąłem sprawdzić kto to co to.

Póki co z alternatywnego oprogramowania sprawdziłem wciąż aktywnie rozwijane FreshTomato 2024.3 z sierpnia tego roku i działa bardzo dobrze. Funkcjonalność na medal - funkcji i możlwości ma multum, wydajność NAT WAN-LAN z włączonym Broadcom FastNAT (bcm_nat) to około 200 mbps, bez niego jakies 140mbps. Po WiFi 2.4 dobijam do 100+ mbps w zatłoczonym eterze bloku. Radio ma jakieś kosmiczne moce - po ustawieniu na PA mam domyślnie: TxPower is 127 qdbm, 31.75 dbm, 1496 mW
DD-WRT nie sprawdzałem.

Leży u mnie od pewnego czasu ale byłem przekonany, że OpenWRT na to nie wychodzi (wiadomo, Broadcom). Ale dziś patrzę i jest normalnie wychodzi na niego OpenWRT 23.05.4 i można sobie w firmware-selector zbudować swoje więc chyba nie ma co się zastanawiać - zbuduję, wgram i zobaczę co to na tym staruszku jest warte. 128MB flash i 128 MB ram oraz USB daje pewną nadzieję. Głównie ciekawi mnie czy z włączonym Software flow offloading pobije wydajność WAN-NAT z Tomato (tam wciąż jest kernel 2.6).
Sprawdzę i dam znać czy to w ogóle używalne pod OpenWRT w trybie routera albo chociaż dumb AP.

5

Witaj.

I z ciekawości. Poszło na nim OpenWRT? Mam podobny u nawet działa cały czas jako uzupełniający AP w z starym Tomato.

6

Openwrt na nim to glupi pomysl, wgrac advanced tomato i uzywac albo pogonic.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .