Odgrzybuję stary wątek - ale
dostałem jakiś czas temu ten router NetGear WNR3500L v2 do zabawy/utylizacji z fabrycznym firmware więc postanowiłem chwilkę się nim pobawić zanim zutylizuję. I tak chwilę przeleżał w piwnicy aż niedawno go wyjąłem sprawdzić kto to co to.
Póki co z alternatywnego oprogramowania sprawdziłem wciąż aktywnie rozwijane FreshTomato 2024.3 z sierpnia tego roku i działa bardzo dobrze. Funkcjonalność na medal - funkcji i możlwości ma multum, wydajność NAT WAN-LAN z włączonym Broadcom FastNAT (bcm_nat) to około 200 mbps, bez niego jakies 140mbps. Po WiFi 2.4 dobijam do 100+ mbps w zatłoczonym eterze bloku. Radio ma jakieś kosmiczne moce - po ustawieniu na PA mam domyślnie: TxPower is 127 qdbm, 31.75 dbm, 1496 mW
DD-WRT nie sprawdzałem.
Leży u mnie od pewnego czasu ale byłem przekonany, że OpenWRT na to nie wychodzi (wiadomo, Broadcom). Ale dziś patrzę i jest normalnie wychodzi na niego OpenWRT 23.05.4 i można sobie w firmware-selector zbudować swoje więc chyba nie ma co się zastanawiać - zbuduję, wgram i zobaczę co to na tym staruszku jest warte. 128MB flash i 128 MB ram oraz USB daje pewną nadzieję. Głównie ciekawi mnie czy z włączonym Software flow offloading pobije wydajność WAN-NAT z Tomato (tam wciąż jest kernel 2.6).
Sprawdzę i dam znać czy to w ogóle używalne pod OpenWRT w trybie routera albo chociaż dumb AP.