601 (edytowany przez escobarpl 2024-12-05 20:55:11)

Odp: Netgear LBR20 Orbi

root@OpenWrt:~# logread
Thu Dec  5 20:21:51 2024 daemon.info dnsmasq[1]: read /etc/hosts - 12 names
Thu Dec  5 20:21:51 2024 daemon.info dnsmasq[1]: read /tmp/hosts/dhcp.cfg01411c - 4 names
Thu Dec  5 20:21:51 2024 daemon.info dnsmasq[1]: read /tmp/hosts/odhcpd - 2 names
Thu Dec  5 20:21:51 2024 daemon.info dnsmasq-dhcp[1]: read /etc/ethers - 0 addresses
Thu Dec  5 20:21:51 2024 daemon.notice netifd: wan (13710): Waiting for network registration
Thu Dec  5 20:21:56 2024 daemon.notice netifd: wan (13710): Starting network wan
Thu Dec  5 20:21:57 2024 daemon.notice netifd: wan (13710): Unable to connect IPv6
Thu Dec  5 20:21:57 2024 daemon.notice netifd: wan (14059): Stopping network wan
Thu Dec  5 20:21:57 2024 daemon.notice netifd: wan (14059): Command failed: ubus call network.interface notify_proto { "action": 0, "link-up": false, "keep": false, "interface": "wan" } (Permission denied)
Thu Dec  5 20:21:57 2024 daemon.notice netifd: Interface 'wan' is now down
Thu Dec  5 20:21:57 2024 daemon.notice netifd: Interface 'wan' is setting up now
Thu Dec  5 20:21:57 2024 daemon.notice netifd: wan (14067): Waiting for SIM initialization
Thu Dec  5 20:21:58 2024 daemon.warn odhcpd[1570]: No default route present, overriding ra_lifetime to 0!
Thu Dec  5 20:21:58 2024 daemon.notice netifd: wan (14067): Failed to parse message data
Thu Dec  5 20:21:58 2024 daemon.notice netifd: wan (14067): PIN already verified
Thu Dec  5 20:21:59 2024 daemon.info dnsmasq[1]: read /etc/hosts - 12 names
Thu Dec  5 20:21:59 2024 daemon.info dnsmasq[1]: read /tmp/hosts/dhcp.cfg01411c - 4 names
Thu Dec  5 20:21:59 2024 daemon.info dnsmasq[1]: read /tmp/hosts/odhcpd - 2 names
Thu Dec  5 20:21:59 2024 daemon.info dnsmasq-dhcp[1]: read /etc/ethers - 0 addresses
Thu Dec  5 20:21:59 2024 daemon.notice netifd: wan (14067): Device does not support 802.3 mode. Informing driver of raw-ip only for wwan0 ..
Thu Dec  5 20:21:59 2024 daemon.notice netifd: wan (14067): Waiting for network registration
root@OpenWrt:~#

Nie wiem czy to wystarczy, to są ostatnie minuty. Zaraz edytuję post i usunę resztę.

602

Jeszcze raz, zrób

uci del network.wan.auth
uci del network.wan.pdptype
uci commit
ifup wan
Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

603 (edytowany przez escobarpl 2024-12-05 21:08:35)

Po tych poleceniach:

root@OpenWrt:~# ifstatus wan
{
        "up": true,
        "pending": false,
        "available": true,
        "autostart": true,
        "dynamic": false,
        "uptime": 31,
        "l3_device": "wwan0",
        "proto": "qmi",
        "updated": [
                "data"
        ],
        "metric": 0,
        "dns_metric": 0,
        "delegation": true,
        "ipv4-address": [

],
        "ipv6-address": [

],
        "ipv6-prefix": [

],
        "ipv6-prefix-assignment": [

],
        "route": [

],
        "dns-server": [

],
        "dns-search": [

],
        "neighbors": [

],
        "inactive": {
                "ipv4-address": [

],
                "ipv6-address": [

],
                "route": [

],
                "dns-server": [

],
                "dns-search": [

],
                "neighbors": [

]
        },
        "data": {
                "cid_4": "19",
                "pdh_4": "-1906199664"
        }
}
root@OpenWrt:

Internet połączony. Dzięki udało się. @Cezary dzięki wielkie. Nie wiem jak mam Ci dziękować.

604

Jeżeli będziesz to zapisywał z gui (luci) to pamiętaj żeby pdptype ustawić na IP lub IPv4, nie IPv4v6 - bo widocznie twój operator nie wspiera ipv6.

605

Dzięki za info. Teraz trzeba trochę nadrobić wiedzę w zakresie OpenWRT.

606

I pytanie w kwesti poszerzania wiedzy. Czy jest na forum FAQ w którym znajdę komendy dotyczące sprawdzenia z którym BTS się łączę i na jakich pasmach, czy jest włączona agregacja pasm? Bo na LuCI tego nie znalazłem, a starałem się zajrzeć chyba wszędzie. W tej chwili przy antenach zewnętrznych podłączonych do routera mam prędkości przy pobieraniu, w godz. 21.30-22.30, na poziomie 80-115 Mbps. To raczej szału nie robi.

607

Nie potrzebujesz faq bo odpowiednie polecenia znajdziesz a manualu od modemu Quectela - znajdziesz w sieci.

Ale nie musiz tego robić. Mimo że openwrt i luci standardowo nie mają takich rzeczy to my to zrobiliśmy. Doinstaluj sobie do luci odpowiedni dodatek, np. https://github.com/4IceG/luci-app-3ginfo-lite (instrukcję jak to zrobić masz tutaj: https://github.com/4IceG/Modem-extras )

Natomiast jeżeli nie chcesz tego w luci to
- możesz zainstalować moje 3ginfo-html które jest osobną stroną prezentującą dane modemowego: https://eko.one.pl/?p=openwrt-3ginfo
- możesz zainstalować moje easyconfig lub od razu całe mifi zamiast luci: https://eko.one.pl/?p=easyconfig które to ma
- możesz zainstalować programy konsolowe (wspomniane 3ginfo)

Gargoyle jeszcze nie ma na ten model

608

Cezary napisał/a:

Gargoyle jeszcze nie ma na ten model

Nie wiem czy to kwestia softu/czy modemu, mam w LBR20 MiFi i restart przy problemach z połączeniem całego routera(co 15 minut), niestety przy problemie z dostępem do sieci Plusa (brak przydzielania IP), ten router wpadał w pętlę i nie można było się do niego zalogować (nie przydzielał adresów w DHCP, przy przypisaniu manualnie też nie można było się zalogować). ZTE289F z Gargoyle na miękko dawał sobie radę z takim samym restartem komunikacją/sterowaniem.

609

Jeżeli miałeś kabel w porcie LAN2 to tak, patrz pierwszy post tego wątku.

610

Cezary napisał/a:

Jeżeli miałeś kabel w porcie LAN2 to tak, patrz pierwszy post tego wątku.

Ten problem znam/miałem w LAN1.

611

Przy pierwszej próbie instalacji do luci odpowiedniego dodatku, https://github.com/4IceG/luci-app-3ginfo-lite coś musiałem zrobić źle bo mi nie działało i zinstalowałem twoje easyconfig lub od razu całe mifi zamiast luci: https://eko.one.pl/?p=easyconfig, która działa mi bardzo dobrze. Następnie raz jeszcze poczytałem o instalacji 3ginfo-lite i spróbowałem zainstalować ponownie. Zauważyłem, że jest jakiś konflikt pakietów i dałem sobie spokój. Czy dobrze rozumiem, że nie można używać jednocześnie 3ginfo (easyconfig) i 3ginfo-lite?

612

O trzech rzeczach piszesz:
- easyconfig: jest niezależne go wszystkiego i możesz używać z czym chcesz
- 3ginfo (moje): jest niezależne od luci i ma własną stronę www z prezentacją
- luci-app-3ginfo-lite: może korzystać z plików o tych samych nazwach o 3ginfo ale one zwracają co innego, więc luci-app-3ginfo-lite nie możesz używać jednocześnie z 3ginfo.

613 (edytowany przez escobarpl 2024-12-15 18:39:42)

Działa mi easyconfig i 3ginfo na porcie :81 czyli faktycznie musiałem zainstalować 3ginfo. Wolałbym jednak używać 3ginfo-lite bezpośrednio z luci i twój easyconfig rozumiem, że tak będzie działać. Czyli odinstalować 3ginfo - i zainstalować zgodnie z instrukcją 3ginfo-lite?

614

Tak, odinstaluj wszystko co masz z 3ginfo w nazwie i doinstaluj luci-app-3ginfo-lite. Easyconfig może zostać.

No i - nie możesz używać tego jednocześnie. Specyfiką modemów i ich portów szeregowych jest to że tylko jeden proces moze w danym momencie czytać dane, więc jak będziesz używał obu np. w różnych zakładkach - to mogą nie czytać dane lub wyświetlać bzdury. Więc tylko jedno w danym momencie.

615

Dzięki Cezary, działam dalej.

616

Mam również pacjenta , który miał "niewykrywalny" modem.
Okazało się ,że zwarcie było na jego zasilaniu (można było to poznać po zwarciach na kondensatorach na zasilaniu modemu m.n. FC9 i FC5. Wylutowałem najpierw przetwornice U16 ,bo się grzała , ale okazało się że zwarcie jest nadal ( czyli w środku modemu).
Po chałupniczym zdjęciu modemu zwarcia już nie ma. Tak to wygląda:
https://i.ibb.co/Y0VvCWG/20241228-093916.jpg

W wolnej chwili po prostu podłączę gniazdo USB3.0 . sygnały idę obok modemu do cewek L6 ,L7 i L8.

Ze zdjęcia można wywnioskować , gdzie jest pin USB_BOOT modemu ( ten pierwszy rezystor na dole z trzech) .
Dodatkowo jakby ktoś chciał zobaczyć co modem gada to LBR też ma niewlutowane gniazdo FJ15  a do niego podłączone sygnały DBG_RXD i DBG_TXD modemu..

617

Witam
Przed wgraniem nowego firmware nie zrobiłem kopii i nie zapisałem ustawień mojego serwera DHCP. Taraz wszystko ustawiam ręcznie od nowa. Powiedzcie na przyszłość jak najlepiej zrobić kopię ustawień serwera DHCP? Tak żeby póżniej plik wgrać do nowego firmware.

618

Zrób kopię plików przez sysupgrade z konsolu lub z luci? Tak po prostu?

619

Zrobić kopię pliku dhcp z lokalizacji /etc/config? To wystarczy?

620

Tam są przechowywania ustawienia serwera dhcp, więc tak.

621 (edytowany przez escobarpl 2025-01-19 12:48:39)

Dzięki Cezary.

622

Wyprowadzenie USB3.0 zrobione tak jak na zdjęciu.
Modem RM520N-GL podłączony przez przejściówkę co jakiś czas się rozłącza , najprawdopodobniej przez to ,że pary SS muszą być skręcone i ekranowane , a może i para D+- też....
Ma ktoś może jakieś doświadczenie ?
Mniej prawdopodobne to kwestia zasilania. Wygląda na stabilne 5.11V , ale może mój miernik takich nagłych wahań nie wykrywa....
https://i.ibb.co/wpTZXfH/20250121-170826.jpg

623 (edytowany przez ZbiG 2025-01-21 19:41:04)

MiGu, jeszcze Waty trzeba sprawdzić, tzn. ile z portu wychodzi i jakie są potrzeby modemu.
Edit: I jeszcze jakiś zapas mocy żeby był.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

624

Niestety to kwestia ekranowania. Te trzy pary z osobna zaekranowałem folią aluminiową Jan Niezbędny i od tej pory ani razu nie było rozłączenia.

625

Zakupiłem LBR20 Orbi w celu porównania z ZTE MF286D. Wrzuciłem forumowe openwrt + kilka standardowych dodatków do obsługi modemu.
Orbi w porównaniu do ZTE sprawia wrażenie "solidniejszego". Większy, cięższy i z tego co zauważyłem ma lepsze wifi 5GHz.
Speedtesty po LTE wychodzą nieznacznie lepiej na korzyść Orbi (100/20Mbps vs 80/16Mbps na ZTE). Karta sim ta sama, umiejscowienie routerów też.

Martwią mnie jednak gorsze parametry sygnału LTE (przynajmniej te prezentowane w 3ginfo-lite). Orbi nie zapina też agregacji więcej niż 3 pasm. W teorii to CAT18 więc chyba powinien?
Może trzeba doinstalować jakieś nowsze sterowniki modemu?
Sygnał ORBI: https://imgur.com/a/qnw6tdo
Sygnał na ZTE: https://imgur.com/a/AHdcu5c